Știri
Lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în satul Mușca, comuna Lupșa
Lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în satul Mușca
A fost turnat primul strat de asfalt pe Valea Măneasca.
Cu câteva zile înainte de Crăciun, reprezentanții primăriei comunei Lupșa, au adus o veste bună locuitorilor din satul Mușca. Lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere au avansat datorită zilelor însorite din ultima perioadă, iar muncitorii au putut turna primul strat de asfalt pe Valea Măneasca.
„Am profitat de ultimele raze de soare și de temperaturile pozitive din aceste zile și am turnat primul strat de asfalt pe Valea Măneasca din satul Mușca.
Acest proiect, finanțat integral din bugetul local al comunei, demonstrează angajamentul administrației locale de a asigura condiții mai bune pentru toți locuitorii. Modernizarea străzilor nu înseamnă doar confort, ci reprezintă o creștere a accesibilității în întreaga comunitate.
Mulțumim tuturor pentru sprijin și mai ales pentru răbdare pe durata lucrărilor! Continuăm împreună să dezvoltăm satele Comunei Lupșa!”, au transmis reprezentanții primăriei Lupșa, în mediul online.
Știri
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația, lansată în SEAP
Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”.
Valoarea totală a investiției este de 400.625 de lei, fără TVA.
Prin hotarârea Consiliului local s-a aprobat documentația privind delegare de gestiune a serviciului de iluminat public pentru UAT Rimetea, județul Alba, iar în conformitate cu rezultatele studiului de fundamentare elaborate de prestatorul DFF PROIECT ELECTRIC SRL, este necesară, pentru buna lui exploatare, organizarea unei proceduri de delegare prin concesiune a acestui serviciu .
Contractul de delegare prin concesiune supus procedurii de achiziție se va finaliza prin încheierea unui singur contract de delegare pentru întreaga localitate pentru o durată de 5 ani.
Serviciul care constituie obiectul prezentului anunț de concesiune cuprinde toate activitățile legate de iluminatul public de pe domeniul public sau privat al Comunei Rimetea, existent la nivelul acelor spații aflate în proprietatea actuaă sau viitoare a unității administrative-teritoriale, cuprinzând în linii mari următoarele tipuri de servicii:
-iluminatul căilor de circulație (auto, zone pentru pietoni și bicicliști), tunelurilor și pasajelor auto;
-iluminatul decorativ-arhitectural (pentru monumente, clădiri, fântâni);
-iluminatul parcurilor și al grădinilor;
-iluminatul ariilor utilitare (parcări, platforme utilitare etc.);
-iluminatul publicitar și de reclamă;
-iluminatul ornamental și festiv;
-întreținerea și menținerea sistemelor de iluminat descrise mai sus.
Știri
20 decembrie: Ce sfânt este sărbătorit în ziua de Ignat și ce tradiții trebuie să respecți
Data de 20 decembrie este una extrem de importantă. Pe lângă faptul că în această zi este Ignatul, respectiv sacrificarea porcilor, este sărbătorit și un sfânt foarte important, care a avut un rol mare în religia noastră
Astfel, este vorba despre Sfântul Ignatie Teoforul. Află tot ce trebuie să faci în această zi și de ce tradiții trebuie să ții cont.
Sfântul Ignatie- 20 decembrie
Ziua de 20 decembrie este închinată sărbătoririi Sfântului Ignatie Teoforul, urmaş al apostolilor, al doilea patriarh al Bisericii Antiohiei după Evod.
Se spune că atunci când împăratul Traian a trecut prin Antiohia, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. Astfel, mult timp a încercat să-l întoarcă de la credință și iubirea lui față de Hristos, însă nu a reușit sub nicio formă. Mâniat de faptul că nu poate fi înduplecat, acesta a decis să-i dea o lecție.
De aceea a fost chinuit îndelung şi în felurite chipuri, însă nu reușea să fie înfrânt. Astfel, a fost trimis legat la Roma, păzit de zece ostaşi, ca să fie dat mâncare fiarelor sălbatice. În drum spre Roma, a întărit Bisericile din cetăţile prin care trecea şi se ruga să fie mâncat de fiare. În Roma a fost aruncat în stadion şi a fost sfâşiat de leii sloboziţi asupra lui, de i-au rămas numai oasele cele mari. Pe acestea le-au adunat creştinii şi le-au dus în Antiohia, unde s-au rugat timp îndelungat.
Despre Sfântul Ignatie se mai spune și că a fost copilul pe care l-a apucat de mână Stăpânul Hristos şi l-a luat în braţe şi a zis: „De nu se va smeri cineva pe sine ca pruncul acesta, nu va intra în împărăţia cerurilor” şi „Cel ce va primi pe un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeşte”. De aceea a fost numit purtător de Dumnezeu.
În această zi nu se fac treburi casnic, ci se taie doar porcul. La tăierea nu participă femeile și cei miloși, pentru că, în acest fel, carnea se va strica. Gospodina purifică locul unde are loc sacrificiul prin tămâiere sau prin stropire cu apă neîncepută. Porcul se taie după răsărit și înainte de apus.
Cei care văd azi sânge vor fi feriți de orice boală, iar cei mici se ung pe față cu sângele animalului, pentru a fi feriți de rele.
Ignatul se încheie cu „Pomana porcului”, bucatele de carne proaspătă sunt prăjite în untură şi din această carne se hrănesc toţi cei prezenţi la ceremonia de sacrificare a porcului de Crăciun.
Știri
20 decembrie, Ziua de Ignat: Obiceiuri, tradiții, superstiții
IGNATUL, Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din cei mai de seamă părinţi apostolici. El ar fi fost pruncul luat în braţe de Hristos şi dat ca exemplu de smerenie ucenicilor Săi
Pentru că nu a lepădat credinţa în Hristos, a fost aruncat în arenă şi sfâşiat de lei, în jurul anului 110, în timpul domniei împăratului Traian. O parte din moaştele sale se află în Catedrala episcopală din Galaţi, la Schitul Darvari din Bucureşti şi la Mânăstirea Tismana.
Peste sărbătoarea Sfântului Ignaţie s-a suprapus, însă, un cult precreştin. Ziua de 20 decembrie este caracterizată de un demonism pronunțat, fiind patronată de o pereche de reprezentări mitice: Ignatul și Inătoarea.
În legende și povestiri populare, Ignatul apare în calitatea de sfânt făcător de minuni sau de condiție umilă din care iese cu ajutor divin sau chiar ca erou civilizator care îi învață pe oameni să se pregătească cum se cuvine pentru Crăciun.
Figura Sfântului este astfel adaptată la tradițiile românilor iar animalul sacrificat, porcul, simbol vechi al norocului, belșugului și fertilității, devine o emblemă a sărbătorii și chiar a patronului ei creștin.
Potrivit religiozităţii populare, sângele porcului, adică tocmai ceea ce, în timpul postului, se crede că ne spurcă, în timpul acestei sărbători ne purifică, fiind un paradox al purificării prin post şi sânge.
Ignatul apare femeilor care torc, perie cânepa sau spală în această zi și le chinuie sau chiar ucide pe cele care fac treabă. În această zi se lucrează numai până când femeile aud țipând porcii.
Ziua de Ignat are și un patron feminin, conform tradiţiilor, nevasta lui Ignat, denumită Inătoare. Aceasta este reprezentată ca o femeie mostruoasă care opărește mâinile femeilor care torc sau le mutilează și le ia vlaga.
Ziua de 20 decembrie reprezenta în calendarul ocupațiilor tradiționale termenul limită al prelucrării firelor naturale.
Obieciuri de Ignat:
În ziua de Ignat, pe 20 decembrie, are loc tradiţionala tăiere a porcilor. „Tăiatul porcului, activitate la care participa întreaga familie, era supusunor restricții rituale complexe: porcii se tăiau în zorii zilei sau dimineața; animalul era stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre răsărit; pe frunte sau pe ceafă se cresta cu cuțitul o cruce pe care se presăra sare; din carne se păstra câte o bucată de carne care se dăruia Sf. Ignat”, mai spune etnologul pentru RomaniaTV.net.
„Femeile aveau o grijă deosebită pentru capul și picioarele porcului, folosite la piftii (aituri sau răcituri), preperat tradițional care asigura sporul și sănătatea animalelor în gospodărie și se împărțea ca ofrandă pentru cei morți”, arată Ania Moldoveanu.
Sfântul Ignat e zis şi Crăciunul ţiganilor, ei fiind cei care taie porcii. Acum are loc tăierea porcilor negri, de la care se opreşte sânge şi fiere, pentru vindecarea bolilor şi a frigurilor.
În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbeşte”. Există, însă, sate în care porcul este tăiat a doua zi de Crăciun – precum în Vâlcea, Bacău, Prahova – sau a treia zi – Dâmboviţa, conform unor interdicţii privind consumul cărnii de porc în post şi în prima zi de Crăciun.
Ansamblul ritual al tăierii porcului este încheiat prin masa comună, numită „pomana porcului”.
În ziua de Ignat nu se lucrează, se taie porcul şi se crede că cine nu are porc gras de Crăciun şi cuţit în vreme pepenilor nu a cunoscut fericirea, potrivit expertului în folclor Irina Nicolau. Dar, potrivit tradiţiei, la tăierea porcului nu trebuie să fie de faţă oameni miloşi, întrucât porcul va muri greu şi carnea lui nu va mai fi bună.
Tradiţii de Ignat:
În această zi din fiecare porc tăiat i se dăruiește o bucată lui Ignat.
Femeile pisează grâu ca sa aibă de împărțit la Crăciun. Se fac un fel de turte, „Cârpele Domnului”, cu miere și nuci care se mănâncă în ajunul Crăciunului.
Ignat vindecă porcii de boală rea și tot el este cel care vine să le anunțe moartea și să le ia sufletele.
Porcul care nu e tăiat până în această zi nu se mai îngrașă pentru că în această noapte își visează cuțitul.
În ziua lui Ignat e bine să vezi sânge, ca să fii ferit de boli. Cine nu are porc trebuie să taie măcar o găină.
Copii se mânjesc cu sânge de porc pe frunte ca să fie rumeni și sănătoși tot anul.
Femeile nu lipesc, nu cos, nu taie cu foarfeca pentru ca porcii să nu râme în bătătută sau să rupă rufele peste an.
Cine nu taie porcul în această zi, i-l mânâncă lupul în cocină.
Hainele cusute în această zi vor da junghiuri celui care le poartă.
Sursa:sighet247.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum 2 săptămâni
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum o săptămână
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Gara din Alba Iulia, o istorie care își are începuturile în anul 1868: În 8 decembrie sosea primul tren
-
Știriacum o săptămână
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată
-
Știriacum 2 zile
18 decembrie: Ziua minorităţilor naţionale din România
-
Știriacum 23 de ore
20 decembrie, Ziua de Ignat: Obiceiuri, tradiții, superstiții
-
Știriacum 8 ore
20 decembrie: Ce sfânt este sărbătorit în ziua de Ignat și ce tradiții trebuie să respecți