Connect with us

Știri

Locatarii blocului G2 ”Turturica”, evacuați în cursul săptămânii viitoare : Precizări de la Primăria Alba Iulia

Published

on

Referitor la încadrarea subiectului “Evacuare bloc G2/Turturica” în spațiul public, pentru corecta informare a albaiulienilor și evitarea unor clișee emoționale speculate în comunicarea publică, primăria prezintă situația de facto.

La această dată s-a stabilit profilul social al tuturor locatarilor din blocul G2 ( 71 spații, aproximativ 150 de persoane) tocmai pentru a lua în calcul nivelul de risc pentru categoriile vulnerabile. Situția clarificată evidențiază un numar total de 59 de copii, dintre care 39 de copii având originea în 22 de familii, prezină situție de risc. Direcția specializată din cadrul primăriei a sesizat D.G.A.S.P.C. Alba în vederea identificării unor soluții temporare de acomodare. În cazul a 13 copii s-a propus instituționalizarea, dat fiind faptul că aceștia se plasează într-o condiție precară de calitate a vieții rezultată, în mare parte, din modul în care adulții înteleg să-și gestioneze viața.

Evaluarea adulților indică următoarele aspecte: 23 de familii au venituri rezultate dintr-o formă de angajare, 4 familii au declarat că mai au altă proprietate sau chirie, iar 5 persoane se regasesc în alte categorii. Din fericire se constată un număr redus de persoane cu handicap (3) pentru care se vor găsi soluții optime, inclusiv prin propunere de instituționalizare. De asemenea, conform normelor de încadrare în vigoare, s-au identificat 6 persoane cu vârsta între 60-65 de ani.

Citește și Viceprimarul Gabriel Pleșa, la Unirea FM: Proprietarii din blocul G2 ”Turturica” au primit somații de eliberare a locuințelor. Demolarea lui va avea loc în primăvara lui 2018

“ Mijloacele juridice care confirmă demersul nostru început de mai bine de un an constau în 71 de sentințe de evacuare, cu titlu executoriu. În cadrul procesual mai  este un singur apel, despre rezultatul căruia nu avem niciun dubiu. În acest moment evaluăm  un număr de 33 de spații locative în contextul stabilirii pretențiilor de despăgubire pentru cei care sunt proprietari, iar patru locuințe au fost eliberate pe cale amiabilă, după pronunțarea sentinței. Dincolo de cifre,  propunem o evoluție socială monitorizată și continuă pentru cei care urmează să fie evacuați. Categoric avem soluții! Important este ca cei în cauză să le accepte, să fie sinceri cu ei și să înțeleagă că prin “spectacol” nimeni nu le va schimba situația. Facem tot ce e normal să fie făcut, vom proteja categoriile vulnerabile, dar nu vom face rabat de la ce a consimțit instanța.” – Gabriel Pleșa, viceprimar.

La informațiile acestea se adaugă un număr de 16 persoane despre care nu se cunoaște nimic, practic au părăsit fără o destinație precizată spațiile ocupate abuziv, iar despre 24 de persoane s-a desemnat ca probabilă posibilitatea  ca acestea să fi părăsit țara. O altă soluție pe care primăria o ia în calcul este adăpostul social de la gară pentru care, lunar, sunt asigurate fonduri de acomodare a 25 de persoane, bărbați sau femei.

“ Nu mai putem fi nepăsători față de o situație care dezavantajează pe oricine, indiferent că e locatar, vecin sau simplu albaiulian. Dacă toleranța, milostenia, respectul înseamnă să trăiești într-un bloc ca la subsolul lui, eu zic că e totul prost înțeles. Toți cei care încearcă să cânte un cântec de lebădă, nu sunt capabili să vadă că acei oameni care traiesc acolo își fac mai mult rău decât bine, lor și copiilor, prin mizeria la care se supun. Normal era ca toți să se gândească de la primele noastre semnale că se va termina cu acest compromis injust, față de ei, dar, mai ales, față de albaiulieni. E culmea rafinamentul urban să trăiești undeva ilegal și să nu plătești niciodată nimic, acumulând datorii despre care Curtea de Conturi ne întreabă în fiecare an și pe care orașul e obligat să le achite. Nu iau în calcul o anume minoritate, pentru că locul e o babilonie pestriță care acumulează toate etniile. G2 nu mai poate fi o casă pentru absolut nimeni! Credeți-mă că încă nu am făcut apel la cifre care să evidențieze nivelul datoriilor sau al infracțiunilor, deși dispunem de ele. Nu acest lucru contează, ci decăderea omului, realitatea prost înțeleasă care ne sufocă pe toți. E un gest care n-are nici un substrat de discriminare, ci de normalizare. De a face să le fie bine tuturor. Pur și simplu n-aș fi eu, iar oamenii n-ar mai trebui să mă numească primar dacă nu rezolvăm aceast sughiț social pentru totdeauna. Alba Iulia merită asta!”

Precizăm că măsura evacuării se menține și va fi pusă în aplicare, cel mai probabil, la mijlocul săptămânii viitoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Published

on

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba