Rămâi conectat

Știri

Limonada, răsfăţul ideal pentru o zi caniculară. Care este istoria băuturii verii

Publicat

în

Răcoritoare plină de culoare a verii, pregătită din ingrediente naturale sau cu acid, limonada este răsfăţul ideal pentru o zi caniculară.

Poate fi pregătită în numeroase combinaţii, adăugând fructele preferate şi servită alături de cuburi de gheaţă.

Pe lângă gustul delicios, limonada este şi plină de vitamine, atunci când o prepari acasă. Iată câteva curiozităţi interesante pe care trebuie să le ştii despre ea:

Se pare că egiptenii erau familiarizaţi cu băuturile cu lămâie, obişnuind să bea un vin preparat din zeama de lămâi şi miere. De-a lungul coastei egiptene mediteraneene, populaţia consuma o băutură făcută din orz, mentă, piper negru şi lămâi.

Una din primele dovezi scrise despre limonadă provine tot din Egipt, în cronicile unui poet din Persia. Există şi dovezi scrise ale faptului că, în comunitatea ebraică din Cairo, între secolele X – XIII, se consumau şi comercializau sticle cu suc de lămâie, preparate cu zahăr. La sfârşitul secolului al XII-lea, medicul personal al liderului musulman Saladin, a scris chiar un tratat despre lămâie şi beneficiile ei asupra sănătăţii.

În 1767, chimistul englez Joseph Priestley a inventat apa carbogazoasă, ceea ce a dus la comercializarea intensă a acesteia. Prima băutură carbogazoasă cu lămâie a fost atestată în 1833.

În Europa secolului al XVII-lea, limonada își făcea apariția la Paris, la 20 august 1630. Făcută din apă minerală carbogazoasă, suc de lămâie și miere, comercianții o vindeau turnând, din butoaiele purtate în spate, pahare de suc mușteriilor însetați. Limonada a devenit atât de căutată la Paris încât, în 1676, vânzătorii au format chiar o uniune comercială numită „Compagnie de Limonadiers”.

Contribuția Marii Britanii la succesul limonadei a venit prin intermediul chimistului Joseph Priestley, care a inventat un aparat folosit la producerea sifonului. În 1780, Johann Schweppe, un bijutier germano-elvețian, dezvoltase și el o nouă metodă de carbonatare folosind o pompă de compresie care eficientiza îmbutelierea și producția de masă.
Primele rețete dulci-acrișoare

Rețeta predominantă în SUA, Canada și India este pentru limonada tulbure, cunoscută și ca limonada tradițională sau de modă veche. În Australia este necarbogazoasă, făcută cu suc proaspăt de lămâie și, în general, consumată rece. Limonada tulbure poate fi servită și fierbinte ca remediu pentru dureri în gât. Pentru a câștiga bani pe timp de vară, copiii din cartierele americane și canadiene înființează standuri unde vând limonadă. Conceptul a devenit iconic pentru tineretul american, pe timp de vară.

La Paris, dar și în alte metropole europene, „limonada la ceașcă” era băutura stradală preferată a orășenilor, poate cea mai veche formă a faimosului stand de limonadă din America. Băutura s-a răspândit și în Lumea Nouă (din America de Nord și Sud până în Australia), datorită expedițiilor și călătorilor europeni. În America, limonada s-a bucurat de popularitate, abundența trestiei de zahăr transformând-o într-o băutură foarte ieftină.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Știri

28 noiembrie 1918, Ziua Unirii Bucovinei cu România: A fost a doua provincie care s-a unit cu patria mamă

Publicat

în

Pe data de 28 noiembrie 1918, în sala de marmură a Mitropoliei Ortodoxe din Cernăuţi, 74 membri ai Consiliului Naţional au început lucrările Congresului General al Bucovinei pentru “stabilirea raportului politic al Bucovinei faţă de Regatul Român”

Cu o seară înainte, tricolorul românesc fusese arborat şi pe clădirea Universităţii din Cernăuţi.

În ziua Congresului, pe 28 noiembrie 1918, preşedintele Consiliului Naţional, Dionisie Bejan, a rostit cuvântul de salut, din care cităm: „Întruniţi astăzi în acest măreţ locaş, care este şi trebuie să rămână simbolul unirii în credinţă în Dumnezeu şi în neamul nostru, salut cu neţărmurită dragoste pe reprezentanţii vitezei armate române, care la ordinul M.S.Regelui Ferdinand I ne-a întins mâna de ajutor în clipele de cea mai grea cumpănă. Salut cu aceeaşi dragoste pe reprezentanţii fraţilor noştri din Basarabia, Transilvania şi Ungaria. Vă salut pe voi, fruntaşii neamului românesc din Bucovina, care aţi venit cu inima însufleţită din tuspatru unghiuri ale ţării, ca să aşezaţi piatra fundamentală care să clădească trainic şi neclintit România Mare. Implor harul ceresc şi binecuvântarea dumnezeiască asupra hotărârilor ce veţi lua”.

Declaraţia de Unire cu românia a fost citită de şeful guvernului, Iancu Flondor, care între altele preciza că „de la fundarea Principatelor Române, Bucovina, care cuprinde vechile ţinuturi ale Sucevei şi Cernăuţilor, a făcut parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat; că în cuprinsul hotarelor acestei ţări se găsesc vechiul scaun de domnie de la Suceava, gropniţele domneşti de la Rădăuţi, Putna şi Suceviţa, precum şi multe alte urme şi amintiri scumpe din trecutul Moldovei; că fiii acestei ţări (…) au apărat de-a lungul secolelor fiinţa neamului lor împotriva tuturor încălcărilor din afară şi a cotropirii păgâne; că 144 de ani poporul bucovinean a îndurat opresiunile unei ocârmuiri străine care îi nesocotea drepturile naţionale; că în 1774, prin vicleşug, Bucovina a fost smulsă din trupul Moldovei şi cu de-a sila alipită coroanei habsburgice; că 144 de ani bucovinenii au luptat ca nişte mucenici, pe toate câmpurile de bătaie din Europa, sub steag străin, pentru gloria Austriei; că a sosit ceasul ca Ţările Române dintre Nistru şi Tisa să formeze un singur stat unitar (…), hotărâm unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României”.

Congresul a ales o delegaţie de 15 persoane care, a doua zi, 29 Noiembrie, a prezentat, la Iaşi, Regelui Ferdinand, Actul Unirii. Duminică 1 Decembrie 1918, Suveranii români au dat o masă de gală la Palatul Regal din Bucureşti, în timpul căreia a sosit şi telegrama de la Alba Iulia vestind unirea Transilvaniei cu România.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

28 noiembrie 1968, momentul dezvelirii statuii lui Mihai Viteazul, unul special: Se împlineau 50 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România

Publicat

în

Momentul dezvelirii statuii lui Mihai Viteazul, 28 noiembrie 1968, a fost unul special

Se împlineau 50 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România.

La eveniment a participat însuși Nicolae Ceaușescu, care la vremea respectivă avea cea mai importantă funcție în stat, aceea de secretar general al Partidului Comunist Român. Se spune că tot liderul comunist ar fi decis ca lucrarea să fie realizată de sculptorul Oscar Han, în ideea că artistul era la o vârstă înaintată, iar statuia lui Mihai Viteazul ar fi putut fi ultima sa operă importantă.

În realitate, realizările sale artistice au continuat. Amplasarea statuii în fața fostului Palat al Principilor Transilvaniei nu a fost întâmplătoare. Edificiul este locul în care Mihai Viteazul a locuit și activat în scurta perioadă, de zece luni, în care a condus de la Alba Iulia destinele principatului Transilvaniei.

Statuia din bronz este singura dintre cele realizate de Oscar Han și dedicate unor voievozi în care personajul este înfățișat călare. Artistul a ales să-l surprindă pe Mihai în ipostaza intrării sale triumfale în Alba Iulia, în 1 noiembrie 1599. Figura domnitorului este una demnă, hotărâtă, marcată de însemnătatatea momentului. Pentru redarea trăsăturilor fizice, sculptorul s-a ghidat după cele mai cunoscute imagini de epocă ale voievodului. Mihai are pe cap celebrul său buciuman, căciula cu mănunchi de pene în partea dreaptă. Poartă o mantie amplă, iar buzduganul îl ține trimfător în mâna stângă. Asta, întrucât cronicile vremii atestă că Mihai Viteazul era stângaci.

Monumentul, cu înălțimea de 8,46 metri, din care soclul măsoară 2 metri, este dovada că, la Alba Iulia, în Cetate, amintirea lui Mihai Viteazul este vie și păstrată la loc de cinste, potrivit albaiuliaqr.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a, la Alba Iulia: Care este programul

Publicat

în

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, vă invită la Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a

Evenimentul urmărește promovarea culturii și a activităților vocaționale prin diversificarea proiectelor și a programelor pentru pregătirea vocațională a tinerilor și studenților, precum și stimularea și implicarea acestora în ceea ce privește actul cultural. Programul festivalului este unul divers, pentru toate gusturile, în care se regăsesc tineri, studenți, dar și nume cu notorietate.

Program:

Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00

„Clipe de luciditate” – spectacol de teatru-dans. Eveniment organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Sibiu și Compania de Dans „Microbis”.

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților.

Vineri, 29 noiembrie

Ora 16:00 Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural, fondat de Paul Bordaș.

Foaier CCS Alba Iulia

Ora 20:00 Balul Bobocilor al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Duminică, 1 decembrie

Mesaje online cu ocazia a 106 ani de la Marea Unire și 102 de ani de la inaugurarea fostului Teatru „Caragiale” din Alba Iulia

Luni, 2 decembrie, 19:00

„Tinerii și provocările lumii moderne”

Conferință susținută de părintele Constantin Necula

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!

Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30

Concert: Connect-R & Band

În deschidere: Luz Maria Milagros Șuteu, Paul Berghean, Mihai Șerbănescu, Maria Imbre, Georgiana Zbutea

Prezintă: MC Kotto

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!

Joi, 5 decembrie, ora 11:00

„Skepsis”. Retrospectiva anului 2024. Proiecte pentru anul 2025.

Foaier CCS Alba Iulia

Vineri, 6 decembrie, ora 18:00

Spectacol folcloric cu Maria Dragomiroiu, Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, George Drăgan, Maximiliana Poienar, Cristiana Viorel și Grupul instrumental „Carpatin Express”

Prezintă: Andreea Bogdan

Sala de spectacole a CCS Alba Iulia

Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, începând de miercuri, 27 noiembrie, în intervalul orar 9:00 – 18:00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba