Rămâi conectat

Eveniment

„La Traviata”, evenimentul central, duminică, la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia

Publicat

în

„La Traviata”, evenimentul central, duminică, la Sărbătoarea Muzicii de la Alba Iulia

Seara de duminică, ultima din Sărbătoarea Muzicii 2024, pune reflectoarele pe două spectacole diametral opuse tematic, dar magistral unite de același liant- pasiunea pentru muzică.

De la ora 19.00, pe scena din curtea Palatului Principilor Transilvaniei, un one-man-show unic în lume, Romulus Cipariu, singurul interpret care-și acompaniază țambalul la voce, cel care a cântat în duet cu celebra formație Gorillaz, prezintă „Cântate și ciocnite” în Sărbătoarea Muzicii.

Autentică, fascinantă, plină de temperament – așa ar putea fi descrisă muzica artistului sibian Romulus Cipariu, interpretată cu multă pasiune la instrumentul său ‐ țambalul. Pornind de la folclorul românesc, trecând prin creații clasice și ajungând până la cele mai îndrăgite piese rock, țambalul cunoaște sub mâinile muzicianului o valoare deosebită și cu totul nouă în istoria sa.

Prin forța de exprimare artistică și prin modul în care îmbină acordurile instrumentului cu vocea sa caldă și plăcută, indubitabil, Romulus Cipariu este un ‘one‐man‐show’ cu limbaj muzical unic.

Traversăm apoi Via Principalis/ pietonala Mihai Viteazul, pentru a ajunge în Piața Cetății, la ora 20:30. La timp, pentru main event-ul ediției de anul acesta a Sărbătorii Muzicii: cea mai populară și cunoscută operă compusă vreodată, LA TRAVIATA de Verdi, pusă în scenă de Opera Națională București, sub bagheta magică a dirijorului Daniel Jinga.

Încă de pe vremea lui Verdi, când mai toate instituțiile muzicale o aveau în repertoriu – „La Traviata” a fost compusă la puțin timp după ce Verdi a văzut la Paris, între 1851 și 1853, piesa de teatru adaptată după romanul lui Alexandre Dumas-fiul, „Dama cu camelii”. Povestea reală a curtezanei Marie Duplessis – care a iubit până la sacrificiu și a murit la doar 23 de ani bolnavă de tuberculoză – l-a impresionat nu doar pe scriitorul francez, care i-a dat viață curtezanei în romanul său, ci și pe Verdi, care a însuflețit-o în „La Traviata”.

Faptul că Verdi a pus în scenă povestea unei femei de moravuri ușoare i-a creat nenumărate neplăceri, cenzura epocii impunându-i, spre exemplu, în repetate rânduri, să schimbe din libret unele fragmente (compozitorul a refuzat de fiecare dată). Nici momentul premierei din 6 martie 1853, de la Teatro La Fenice din Veneția, nu a fost unul încurajator pentru compozitor, reprezentația dovedindu-se a fi un fiasco ce a fost, în principal, cauzat de faptul că singurul interpret de profesie din distribuție era Fanny Salvini-Donatelli.

Cu toate acestea, „La Traviata” avea să cucerească definitiv publicul odată cu cea de-a doua reprezentație, ce a avut loc în același an la Teatro San Benedetto, din Veneția. De atunci, femeia din opera lui Verdi, ce trăiește o viață sclipitoare, dar pusă sub semnul imoralității, al nesiguranței financiare și al neputinței de a se căsători vreodată a fascinat secole de-a rândul prin curajul, pasiunea și puterea sa de sacrificiu.

Daniel Jinga și Opera Națională București aduc pe scena din Piața Cetății, la Sărbătoarea Muzicii 2024, o reinterpretare modernă a celebrei capodopere a lui Verdi, „DescOperă La Traviata”, iar albaiulienii și turiștii sunt invitați deschis să se bucure de fiecare minut și de fiecare acord. Pentru că producția pe care-o vor putea savura nu este doar o reprezentație clasică, ci o călătorie modernă și emoționantă, destinată cu precădere publicului tânăr. Artiștii, extrem de talentați, aduc pe scenă o versiune contemporană, plină de viață și pasiune, menită să facă opera accesibilă și relevantă pentru noile generații.

Organizată pentru prima oară în 1982, în Franța, Sărbătoarea Muzicii- Fête de la Musique a devenit rapid un fenomen global, peste 120 de țări și mai bine de 1000 de orașe din toată lumea îmbrățișând conceptul și transformându-l în cea mai amplă manifestare muzicală de pe planetă.

De 11 ani, Alba Iulia s-a alăturat celor care celebrează sunetul în cele mai elevate forme ale sale și organizează, în fiecare vară, Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, evenimentul organizat de Primăria Alba Iulia prin Centrul Cultural Palatul Principilor este susținut de Star Transmission, Star Assembly, Benzinăriile Europa, Jidvei, Caraiman și Borsec.

În caz de vreme nefavorabilă, spectacolele din curtea Palatului Principilor Transilvaniei vor fi susținute în Sala Dietei, iar cele din Piața Cetății, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.

(comunicat de presă)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Publicat

în

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Museikon Alba Iulia va găzdui un eveniment complex joi 19 septembrie, de la ora 16.30.

Este vorba de finisajul expoziției „O arheologie a picturii transilvănene de șevalet. Colecția Ioan Bizău”, când va avea loc și prezentarea catalogului de expoziție.

Invitați speciali ai evenimentului vor fi Anastasia Tudor și Dragoș Tudor, multipli laureați la concursuri naționale și internațională de chitară clasică. Tinerii artiști albaiulieni sunt elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” și sunt pregătiți de profesorul Dragoș Tudor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

APULUM BIKE FEST: Sute de motocicliști, din țară și străinătate, își stabilesc cartierul general la Alba Iulia

Publicat

în

A doua ediție APULUM BIKE FEST începe vineri, la Alba Iulia

Sute de motocicliști din toată România, din Balcani și din întreaga Europă își stabilesc, pentru două zile, cartierul general la Alba Iulia, în zona restaurantului Panoramic.

Creat pentru a populariza fenomenul moto dar și pentru a-i ajuta pe toți participanții la trafic să conștientizeze importanța și particularitățile prezenței motocicliștilor pe șosele, APULUM BIKE FEST este, în același timp, și cel mai bun motiv de întâlnire și socializare între motocicliștii activi si cei care își doresc să urce, la un moment dat, în șa, dar și pentru iubitorii muzicii rock.
Vineri, 6 septembrie, la ora 12, începe a doua ediție APULUM BIKE FEST – evenimentul care unește spirite libere, pasiuni fără margini și un stil de viață în afara convențiilor și standardelor. Seara de vineri începe devreme, la 18.30, cu un show live marca Gili Barbu și continuă, până târziu în noapte, cu trei concerte, susținute de Dublu Click, Sukar Nation și Altar.
Choppere sau cruisere, motociclete de oraș, sport sau enduro, toate se vor încolona sâmbătă, la ora 12, pentru o paradă moto ce va pleca de la Panoramic și va străbate orașul pentru a-i saluta pe albaiulieni, dar și pentru a promova dreptul tuturor, motocicliști, șoferi, bicicliști sau pietoni, la respect în trafic. Traseul paradei: • Ora 12.00: plecare de la Panoramic Bar&Grill  Strada Valea Popii  Strada Nazareth Ilith Strada Varese  Calea Motilor  Bulevardul Revolutiei 1918 Strada Gheorghe Pop de Basesti  Bulevardul 1 Decembrie 1918  Strada Unirii spre giratoriul de la Universitatea 1 Decembrie și retur  Bulevardul Horea Calea Motilor  Str Tudor Vladimirescu  Bulevardul Republicii  Calea Motilor  Strada Varese  Strada Nazareth Ilith  Strada Valea Popii  Panoramic Bar&Grill.
Seara de sâmbătă, 7 septembrie, va aduce pe scena de la Panoramic trei dintre cele mai în vogă nume din rock-ul momentului în România: Overburn, ZOB și The Rock- AC/DC Tribute.
Participarea la toate concertele și evenimentele cuprinse în a doua ediție APULUM BIKLE FEST este gratuită.
Duminică, la prânz, motoarele se vor tura din nou, însă de data aceasta pentru drumul înapoi, spre casă.
“Prima ediție de Apulum Bike Fest a fost un test și pentru noi. Am creat festivalul din dorința de a diversifica oferta de evenimente din oraș dar și pentru a atrage noi categorii de turiști. Rezultatul? Mult peste estimările și așteptările noastre cele mai optimiste, așa că ediția de anul acesta, a doua, a venit în cel mai firesc mod. Iar Alba Iulia a devenit un reper pentru comunitatea, din ce în ce mai numeroasă, a motocicliștilor din România. Vă invit cu drag în zona Panoramic, să le ascultăm poveștile, să ne bucurăm de concerte și de acel spirit liber care e asociat cu bikerii din toată lumea.” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

O nouă ediție a festivalului național de folclor „Strugurele de Aur”

Publicat

în

O nouă ediție a festivalului național de folclor „Strugurele de Aur”

De două decenii, prin Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” este adusă la Alba Iulia și Jidvei sărbătoarea cântecului și a portului tradițional din întreaga țară.
În perioada 4-8 septembrie, artiști pe care îi admirăm și care au încântat generații vor fi prezenți la ediția aniversară a festivalului.
„Anul acesta, va fi figura emblematică a eroului Avram Iancu, printr-o secțiune specială a concursului dedicată bicentenarului nașterii sale. Se va porni și într-o călătorie prin podgorii însorite, pe Drumul Vinului în Țara Vinului, iar cântecele vor curge precum cel mai bun vin. Interpreți consacrați și tineri talentați vor urca pe scenă pentru a aduce un omagiu marelui erou și pentru a păstra vie tradiția noastră autentică.
De dragul cântecului și portului românesc, vă invităm, să fiți alături de noi la Alba Iulia și Jidvei!”, au transmis organizatorii.
sursa: facebook Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba