Administrație
La Alba Iulia, spațiu de relaxare pentru practicarea sporturilor nautice, a pescuitului și facilități pentru transportul pe râu: Proiect pe ordinea de zi a ședinței extraordinare CL Alba Iulia din 18 februarie
Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat, în sedința extraordinară din 18 februarie, un proiect privind aprobarea participării Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Amenajare zonă de agrement şi debarcader pe Râul Mureş în Municipiul Alba Iulia”.
Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a adoptat în şedinţa din 22.03.2019 Hotărârea Nr.79 de C.L. prin care s-a aprobat documentaţia tehnico-economică – faza SF – Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul “Amenajare zonă de agrement şi debarcader pe râul Mureş în Municipiul Alba Iulia” în vederea accesării fondurilor puse la dispoziţia autorităţilor publice prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.
Proiectul „Amenajare zonă de agrement şi debarcader pe râul Mureş în Municipiul Alba Iulia”, a fost depus spre finanţare de către Municipiul Alba Iulia în martie 2019 în cadrul Strategiei de dezvoltare locală a Asociaţiei FLAG din Bazinul Mureşului, Secaşelor şi a afluenţilor acestora finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014-2020.
Prin notificarea nr. 351772/31.07.2019 ca urmare a verificării cererii de finanţare propuse pentru finanţare din POP AM 2014-2020 în cadrul Strategiei de dezvoltare locală a Asociaţiei FLAG din Bazinul Mureşului, Secaşelor şi a afluenţilor acestora, DGP – AMPOPAM a aprobat Cererea de finanţare depusă de Municipiul Alba Iulia cu titlul “Amenajare zonă de agrement şi debarcader pe râul Mureş în Municipiul Alba Iulia”, contractul fiind semnat la data de 31.10.2019.
Bugetul total eligibil al proiectului conform cererii de finanţare aprobate de către finanţator este de 407,159.01 lei (TVA inclus), iar suma în cuantum de 15,232 lei (TVA inclus) reprezintă cheltuieli neeligibile, cheltuieli care îi revin Municipiului Alba Iulia în calitate de beneficiar.
Obiectivul investiţiei se va realiza prin următoarele lucrări:
- Realizarea unei cai de acces auto din strada Regimentul V Vânători şi drumul de exploatare până la amplasamentul propus;
o Aceasta va fi realizată din piatră spartă ca material de uzură aşezată pe un strat de geotextil care să asigure „ruperea” dintre pământ şi piatră o Lăţimea căii de acces va avea 5.00 m
o în zona adiacentă apei se propune o platformă de aprox. 359 mp realizată din acelaşi material.
- Realizarea locurilor de parcare prin nivelarea terenului natural şi aşternerea unui strat de piatră spartă;
o Se vor prevedea locuri de parcare pentru utilizatori având dimensiunile 2.50×6.00 m
o Stratigrafia locurilor de parcare este piatra spartă – geotextil – sol natural.
- Realizarea unei platforme de debarcare pentru caiac, canotcă etc;
o Platforma debarcader având dimenisunile 10×5 m; 2.5 x 1.5 m; 2×5 m; o Pod mobil având dimenisunile 3×10 m;
o Sistemul constructiv este realizat din profile rectangulare metalice 70×70 – 80×80 cm dispuse echidistant pe un sistem de flotoare fie metalice fie din fibră de sticlă (recomndat metalice) ce vor asigura flotabilitatea platformelor; o închiderea orizontală a structurii va fi realizată din lemn tehnic tip REHAU
asigurându-se astfel o protecţie împotriva intemperiilor.
- Realizarea unei platforme de acces cu peridocul pentru lansarea la apă a bărcilor;
o Aceasta va fi realizată din elemente prefabricate de beton armat dispuse astfel încât să permită accesul auto + ambarcaţiune la râul Mureş.
- Ameliorarea suprafeţei de teren aferentă prin taluzare, sistematizare şi plantări de vegetaţie cu specii potrivite malurilor de apă.
o Se prevăd sistematizări locale în zonele de necesitate absolută şi realizarea unui număr de 3 platforme balastate în suprafaţă de 190-200 mp pentru pavilion adminstrativ, grupuri sanitare şi loc de întâlnire a utilizatorilor;
- Mobilier urban: bănci şi coşuri de gunoi.
Având în vedere cele de mai sus, propun luarea în dezbatere şi adoptarea de către Consiliul Local Alba Iulia a hotărârii privind aprobarea participării Municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului „Amenajare zonă de agrement şi debarcader pe Râul Mureş în Municipiul Alba Iulia”,
Cod SMIS 129239, a cheltuielilor legate de proiect şi a Unităţii de Management a Proiectului.
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
Administrație
La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor
La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș
În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.
Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.
De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.
Administrație
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.
Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.
Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.
E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.
Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 20 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 17 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului