Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Social-Economic

Jandarmeria Alba, misiune de ecologizare în Munții Apuseni

Publicat

în

Jandarmeria Alba, misiune de ecologizare în Munții Apuseni

Vineri 20 septembrie, jandarmi din cadrul Detașamentului 4 Câmpeni au pornit pe cărări de munte într-o misiune de ecologizare în zona localității Borlești din Munții Apuseni.

Alături de voluntari din cadrul Primăriei Câmpeni și de elevi de la Colegiul Național Avram Iancu Câmpeni au strâns un număr de peste 50 de saci cu gunoaie.

De asemenea, sâmbătă 21 septembrie,  Jandarmeria Alba a participat prin voluntari la Ziua de Curățenie Națională la Alba Iulia cât și în celelalte localități unde se organizează această campanie.

Suntem bucuroși să fim parte din acest proiect de amploare, care susține protejarea naturii și încurajează implicarea activă a comunității, se arată într-un comunicat de presă al Jandarmeriei Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

21 septembrie: Ziua internațională a păcii

Publicat

în

21 septembrie: Ziua internațională a păcii

Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie. 

Sărbătorită anual, pe plan mondial, această zi a fost instituită în 1981, prin adoptarea în unanimitate a Rezoluţiei 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Această zi este marcată pentru a creşte la nivel internaţional angajamentul în slujba păcii dincolo de orice fel de diferenduri şi pentru a contribui în plus la edificarea unei culturi a păcii, potrivit www.un.org. Cu acest prilej, se urmăreşte şi consolidarea idealurilor păcii în interiorul şi în relaţiile dintre naţiuni, precum şi în rândul oamenilor.

Ziua internaţională a păcii a fost marcată, pentru prima dată, în septembrie 1982, după adoptarea Rezoluţiei 55/282 a ONU, la 7 septembrie 2001, care a stabilit celebrarea acestei zile, începând cu anul 2002, la data de 21 septembrie.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Radu Coroamă, noul director general al Fabricii de Arme Cugir

Publicat

în

Radu Coroamă, noul director general al Fabricii de Arme Cugir

La recomandarea ROMARM, Consiliul de Administrațieie de la Fabrica de Arme Cugir l-a votat pe Radu Coroamă pentru funcția de director general, în locul fostului director, inginerul Grațian Duma, al cărui mandat de 4 ani s-a încheiat recent.

Noul director general, Radu Coroamă, a ocupat mai mulți ani funcția de șef Structură de Securitate la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar din 13 septembrie 2024) și-a început activitatea în calitate de manager general la Societatea Fabrica de Arme Cugir.

Radu Coroamă a urmat cursurile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, între anii 2003 și 2007, iar ulterior, timp de 4 ani, a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații.

sursa: cugirinfo.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci: Care este istoricul sărbătorii

Publicat

în

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci

Înălţarea Sfintei Cruci, prăznuită cu evlavie de creştini în fiecare an la data de 14 septembrie, este cea mai veche sărbătoare consacrată cinstirii Crucii pe care a fost răstignit Iisus.

Praznicul împărătesc din ziua de 14 septembrie este respectat cu smerenie prin post negru.

La slujbele oficiate în lăcaşurile de cult ortodoxe în ziua praznicului Înălţarea Sfintei Cruci sunt marcate două evenimente importante pentru creştinătate: descoperirea lemnului sfânt, crucea pe care a fost răstignit Iisus pe muntele Golgota şi Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, în faţa credincioşilor de către Macarie, Episcopul Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, anul 335.

Praznicul Înălţării Sfintei Cruci aminteşte de un moment foarte important din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. La Roma, împăratul Constantin avea război împotriva împăratului Maxenţiu, un persecutor al creştinilor (care a domnit între anii 307-312). Totodată, Maxenţiu avea o oaste numeroasă, recunoscută în imperiu pentru vitejia ei.

Scrierile religioase menţionează că, în ajunul luptei dintre cei doi împăraţi, în amiaza mare, împăratului Constantin i s-a arătat pe cer o cruce formată din stele strălucitoare, înconjurată de inscripţia: „Prin acest semn vei învinge!”. Mai mult, împăratul Constantin L-a visat pe Fiul Domnului, care i-a spus să pună semnul crucii pe steagurile şi pe scuturile ostaşilor din armata sa , ca un simbol al biruinţei.

A doua zi, împăratul Constantin a procedat aşa cum Iisus I-a spus în vis. Totodată, el a făcut o cruce mare din aur, pe care a aplicat-o pe steagul de luptă din faţa armatei sale. Şi oastea împăratului Constantin, mai puţin numeroasă decât a lui Maxenţiu, a învins! Cei mai mulţi dintre războinicii lui Maxenţiu au pierit în luptă, iar cei rămaşi în viaţă au dat bir cu fugiţii. Atunci Constantin a înţeles cât de puternică este Sfânta Cruce. De aceea, el a rugat-o pe mama sa, împărăteasa Elena, să meargă la Ierusalim şi să găsească Crucea pe care a fost răstignit Iisus.

La 14 septembrie, creştinătatea celebrează descoperirea în anul 335 a Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos pe Muntele Golgota. Împărăteasa Elena a fost trimisă de fiul său, împăratul Constantin cel Mare, să descopere adevărata Cruce pe care a pătimit Iisus. După multe zile de săpături, împărăteasa Elena a descoperit locul pe care a fost răstignit Iisus şi trei cruci.

La Ierusalim, aproape de Golgota, împărăteasa Elena a descoperit însă trei cruci identice cu piroane cu tot. Pe una se credea că a fost răstignit Iisus, iar pe cele două se spunea că au fost crucificaţi doi tâlhari care au murit în aceeaşi zi cu Iisus. Împărăteasa era însă mâhnită că nu ştia care este Crucea căutată.

Adevărata Cruce pe care a fost răstignit Iisus a fost descoperită de Macarie, episcopul Ierusalimului de atunci, în urma unei minuni . Pentru că în localitate murise o tânără dintr-o familie aristocrată, episcopul a apropiat fiecare cruce de trupul fetei moarte. Tânăra a înviat şi l-a lăudat pe Dumnezeu, când ierarhul a aşezat lângă ea Crucea sfântă, cea adevărată, pe care a pătimit Iisus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba