Știri
Jandarmeria Alba lansează un nou proiect împotriva violenței în școli
La nivelul județului Alba, prevenirea violenței în școli nu este doar o temă punctuală, ci un obiectiv permanent care stă la baza parteneriatului între Jandarmeria Alba, Instituţia Prefectului – Judeţul Alba şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. Noul proiect informativ ”În siguranţă, alături de jandarmi !”, se va derula în perioada 23 septembrie – 5 noiembrie în şapte localităţi situate pe raza judeţului Alba, atât în mediul urban, dar şi rural şi, pe lângă cei doi parteneri cu vechime ai jandarmilor, a atras participarea şi a Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor – Regiunea 2 Alba.
Prima acţiune informativ preventivă va avea loc miercuri, 23 septembrie şi se va adresa elevilor şi cadrelor didactice de la Şcoala Gimnaziala Ohaba şi Şcoala Gimnaziala Berghin.
Rezultatele pozitive ale campaniilor precedente, dar și nevoia permanentă de dialog deschis cu elevii, într-o perioadă sensibilă a vieții lor, în care pot deveni cu ușurință victimele violenței din școală, sunt motivele cele mai importante care au stat la baza noului proiect derulat de Jandameria Alba și partenerii săi.
Cel mai nou proiect informativ al Jandarmeriei Alba, ”În siguranţă, alături de jandarmi !”, se adresează elevilor cu vârsta între 13 şi 18 ani din mediul urban şi rural şi este organizat cu sprijinul partenerilor. În perioada campaniei, echipe mixte formate din reprezentanţii instituţiilor partenere se vor deplasa la unităţile şcolare selectate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba pentru a le vorbi elevilor şi cadrelor didactice despre formele delincvenţei juvenile şi cauzele comiterii infracţiunilor de către tineri. Totodată, vor fi prezentate caracteristicile celor mai frecvente fapte de natură penală întâlnite în cadrul instituţiilor de învăţământ şi consecinţele sociale/juridice ale comiterii de infracţiuni (regimul sancţionator) şi se va reliefa capacitatea structurilor judeţene ale MAI şi ale partenerilor de a se constitui permanent şi nediscriminatoriu în garant al drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, precum şi al climatului de siguranţă în spaţiul public.
Citește și Şcolile vor trebui să ţină evidenţa copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate
În cadrul campaniei care se desfășoară în următoarele luni, pe lângă întâlnirile la care vor fi invitați profesorii și părinții, Jandarmeria Alba a propus, ca element de noutate, organizarea unor competiții sportive și a unor expoziții artistice, pentru a pune în valoare capacitatea elevilor de a-și manifesta energiile pozitive. Violența este un fenomen real, care afectează generațiile de elevi, îi îndepărtează de societate, școală și familie, îi vulnerabilizează, astfel că intervenția autorităților, alături de școală de familie, devine absolut necesară, pentru ca, atât victimele violenței cât și cei care devin, la un moment dat, agresori, să fie mai conștienți, mai responsabili și, implicit, mai puțin vulnerabili.
”Demersul Jandarmeriei Alba, căruia Instituția Prefectului-Județul Alba i s-a alăturat și de această dată este unul cât se poate de util, pentru că adolescenții, aflați la vârsta importantelor transformări, trebuie să știe că nu sunt singuri, că au la cine să ceară ajutor. Din păcate, violența în mediul școlar este un fenomen care nu poate fi eradicat cu ușurință, dar impactul său poate fi mult diminuat, dacă părinții, școala și autoritățile dialoghează cu copiii și le expun ce arme au la îndemână pentru a se apăra împotriva oricăror agresiuni. Școala trebuie să rămână mediul în care se face educație și se exprimă valorile morale și civice, nu un loc al violenței”, a precizat prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știri12 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri7 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri4 ore ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului