Educație și Cultură
IULIE 1918: Evenimentele verii în anul Marii Uniri!
De Centenar sărbătorim cea mai mare victorie din istoria ţării: Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi a Transilvaniei cu Regatul României. 1918 s-a încheiat strălucitor cu Proclamaţia de la Alba-Iulia, cu intrarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria în Bucureştiul eliberat, cu pregătiri pentru recunoaşterea noilor graniţe. Dar în cursul anului 1918, România s-a confruntat cu probleme teribile. Ocupaţia germană din sud secătuia ţara; tratatul impus de Berlin şi Viena însemna pierderi teritoriale şi subordonare îndelungată; populaţia suferea de foame, boli, lipsă de locuinţe. În iulie 1918 a apărut însă prima rază de speranţă.
În iulie 1918, şocul provocat de Pacea de la Bucureşti – negociată din martie şi semnată la 7 mai – s-a atenuat. Ca să obţină o îmbunătăţire a condiţiilor păcii, Regele Ferdinand îl desemnase premier pe Alexandru Marghiloman, un filogerman distins, cu un comportament fără pată în timpul ocupaţiei. Se pare că legendara înţelegere dintre liberalul Ionel Brătianu pro-Antanta şi Alexandru Marghiloman, pro-Berlin şi Viena, era pusă în aplicare. La intrarea în război, în 1916, cei doi îşi împărţiseră rolurile astfel încât indiferent care tabără câştiga războiul, România să negocieze având în frunte cel mai eficient interlocutor. Dar în ciuda eforturilor lui Marghiloman, condiţiile păcii de la Bucureşti au rămas aspre, iar împăcarea sa cu susţinătorii Antantei, imposibilă.
Regina Maria, de la disperare la rezistență
Cea mai influentă persoană care refuza să accepte înfrângerea era Regina Maria. Când în martie a aflat condiţiile păcii, regina a avut o clipă de deznădejde.
„Aceasta nu e pace, aceasta este ocupaţie străină, e moarte în viaţă, e sugrumare. Nu pot să mai rabd. Mi se rupe inima. Simt că mă pierd, simt că mă cufund în întuneric ca o fiinţă din care s-ar fi scurs prea mult sânge. Nimeni nu mă ajută, nimeni nu mă poate ajuta. Mă scufund. Toată puterea şi energia, mândria şi vitejia sunt nefolositoare faţă de răul ce se face ţării mele. Nu sunt făcută să fiu roabă, nici să îngenunchiez”.
Nepoată a Reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Rusiei, Alexandru al II-lea, Maria a înţeles repede că lupta nu s-a terminat: intrarea Statelor Unite în război avea să facă diferenţa! Aşa că Regina a dat asigurări anglo-francezilor şi americanilor că România a semnat pacea separată cu Germania doar pentru că altfel ar fi fost realmente pustiită.
Regele le arată românilor că nu cedează
Pe de altă parte, presiunile germane asupra Regelui Ferdinand de a ratifica Pacea de la Buftea s-au intensificat. Dar Regele nu numai că nu a semna actul înfrângerii, dar semnala în fel şi chip românilor că dinastia nu cedează. Când politicianul filobritanic Take Ionescu a declarat într-un interviu pentru Corriere de la Sera că majoritatea ţării, în frunte cu Regele, au rămas de partea Angliei şi Franţei, guvernul Marghiloman i-a cerut Regelui să dezmintă. Ferdinand, monarh constituţional, dă într-adevăr o dezminţire. Dar formula aleasă – „Nimeni nu a fost autorizat să exprime sentimentele Regelui” – era de fapt o confirmare.
Astfel de incidente îngreunau mult viaţa premierului Marghiloman care făcea naveta între Iaşi, unde rămăsese familia regală şi multe oficialităţi, şi Bucureşti, unde lucra cu Administraţia Militară Germană, dar şi cu Parlamentul ales de numai câteva săptămâni. Dificultăţi apăreau şi din cauza oportunismului politic. Puternicul Partid Naţional Liberal, condus de atât de influentul Ionel Brătianu, refuzase să participe la alegeri în teritoriul ocupat. Inamicii liberalilor – senatori şi deputaţi – au cerut în Parlament trimiterea în judecată a cabinetelor Brătianu care deciseseră intrarea României în război.
20 iulie: Regele refuză amnistia trădătorilor
Liberalii şi filofrancezii îşi luau însă revanşa. La 20 iulie, Alexandru Marghiloman îl vede pe Regele Ferdinand în jur de 10 seara şi îi cere să promulge un decret prin care colaboraţioniştii pro-germani să fie amnistiaţi. Decretul era urmarea logică a Păcii de la Buftea. Regele considera că decretul îl dezonorează, iar Regina aflase care este subiectul întrevederii. Premierul Marghiloman povesteşte în jurnalul său că Regele „e pe punctul de a lua condeiul, când îl cheamă Regina şi Prinţul Carol”. Când se întoarce, Regele cere o amânare şi spune că va telegrafia celor doi împăraţi de neam german să îl scutească de umilinţă. Ce se întâmplase în minutele când Regele lipsise din birou se află în Jurnalul Mariei: „Îl rugai din suflet pe Rege să se împotrivească insistenţelor lui Marghiloman”.
România nu demobilizează armata. Ocupanții germani, sabotați
Tensiunile din cele mai înalte cercuri ale Puterii aveau ecou în întreaga societate, în primul rând în Armată. Contrar Păcii de la Bucureşti, armata română NU a fost demobilizată. După ce au tergiversat cât au putut, autorităţile române au ţinut o dublă contabilitate. Erau demobilizaţi numai soldaţii puţin experimentaţi, era predat armamentul mai slab. Se pare că în iulie 1918, performanţa românilor în a se eschiva a atins maximul. Luna următoare, nemţii vor impune o procedură mai strictă, dar evoluţiile de pe frontul de Vest au dat şi mai mult curaj celor care sperau într-o victorie a Antantei.
A doua bătălie de pe Marna, pe frontul francez, lansată printr-un atac german la 15 iulie, a fost pentru agresori începutul sfârşitului. Luptele au fost grele, dar au înclinat balanţa de partea Antantei care a preluat iniţiativa. Vestea s-a răspândit ca un fulger în întreaga Europă.
În România, publicaţia oficială a ocupantului german menţionează multe execuţii şi arestări contra celor care nu îşi predaseră arma şi muniţia. Administraţia militară germană dădea şi amenzi drastice comunităţilor – sate sau oraşe – unde trupele germane semnalau acte de sabotaj – pietre şi buşteni pe calea ferată sau tăierea cablurilor telefonice.
Populaţia din Muntenia – afectată masiv de lipsa de alimente din cauza rechiziţiilor şi cu gândul la cei dragi ucişi în război sau morţi din cauza epidemiilor – aştepta cu nerăbdare finalul Marelui Război.
Şi ardelenii aveau mari dificultăţi – colectarea resurselor necesare frontului îi lăsa pe cei de acasă în pragul foametei. Cât despre tinerii înrolaţi în armata austro-ungară, majoritatea făceau parte din regimente care fuseseră trimise pe frontul italian sau pe cel rusesc. Mulţi români luaţi prizonieri de forţele Antantei ca soldaţi în armata austro-ungară s-au înrolat voluntar apoi în armatele inamicului. Luptând de partea Italiei, de exemplu, considerau că luptă pentru România.
sursa: digi24.ro
Educație și Cultură
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, în calitate de membru al Școlilor Pasch, a participat anul acesta la un amplu proiect internațional, inițiat de Goethe Institut București.
39 de adolescenți din 10 țări au parcurs mai multe etape și au dezbătut în cadrul taberei internaționale de la Șumuleu Ciuc (19-24 iulie 2024) tematici precum discriminare, schimbări climatice, război și implicare socială și au căutat soluții, exprimându-și deopotrivă temerile și speranțele sub îndrumarea artiștilor Feli și Pepita din Köln.
Proiectul „In my Room” surprinde latura sensibilă a tinerilor din toate colțurile lumii.
Elevii Claudia Cristea, Emilia Covaciu și Maxim Mucenicu, participanți la proiect, au fost intervievați și surprinși în note foarte personale, iar momentele lor de introspecție precum și portretele realizate de cei doi artiști germani sunt împărtășite cu publicul larg în cadrul expoziției „In My Room II-Youth between Hope and Fear”.
Aceasta a fost amenjată la Pavilionul Expozițional al Goethe Institut București
Selecții au fost preluate și de prestigioasa revistă VOGUE.
Educație și Cultură
29 noiembrie: Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Joi, 29 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc conferința cu tema „Participarea civică”. Conferința va fi susținută de către cunoscutul sociolog Alin Tomuș, începând cu ora 17:00, accesul în sală fiind liber.
Începând cu anul 2022, sociologul Alin Tomuș a devenit colaborator al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.34 Conferințele bibliotecii.
Conferințele susținute în cadrul proiectului mai sus amintit s-au bucurat de succesul și interesul publicului larg, iar cererile de reluare a acestor conferințe a condus, firesc, la pasul următor: realizarea unui DVD audio-video, care să cuprindă înregistrările celor patru conferințe susținute până în prezent la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. DVD-ul cu cele patru teme abordate, Cancel Culture, Despre temerile românilor, Preocupări demografice și Barometrul de consum cultural, va fi prezentat în cadrul evenimentului din 29 noiembrie 2024, alături de o mică expoziție cu volumele semnate de autorul Alin Tomuș.
Conferința cu tema „Participarea civică” face parte dintr-un program mai amplu de evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu prilejul sărbătoririi Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Educație și Cultură
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila Cioflică.
Astfel, de la ora 15.00, la sediul instituției sunt așteptați tinerii interesați să facă parte din trupa iubitorilor de carte și teatru a bibliotecii județene.
Tema întâlnirii de marți este „Importanța expresivității corporale”, iar vreme de două ore, participanții vor face o serie de exerciții, de la cele pentru încălzirea vocii, dicție și mișcare, până la cele de improvizație, utile la construirea personajelor și a expresivității lor corporale (mimică, gestică, mișcare scenică) pornind de la texte semnate de dramaturgul Matei Vișniec.â
Proiectul Laboratorul de C’ArteTeatru este un proiect multiart al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, de promovare a fondului de carte, de încurajare a lecturii, și de promovare a scriitorilor, utilizând forme de expresie teatrală, în colaborare cu unul sau mai mulți parteneri și colaboratori, prin realizarea de produse culturale pentru publicul general, în sensul promovării culturii.
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 3 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o zi
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 5 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 3 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români