Știri
Istoria stațiunii balneare de la Ocna Mureș: O tradiție începută în anii 1800 cu băi de aburi, căzi cu dușuri, piscină cu apă sărată. Ce scriau ziarele vremii despre stațiune
Stațiunea balneară Ocna Mureș (Marosujvár) a apărut în peisajul turistic al Transilvaniei datorită investițiilor făcute de conducerea Salinei din propriile sale venituri.
Primele băi au fost amplasate în anul 1876 într-o clădire construită din lemn situată în apropierea Salinei. Pentru început aceste băi au fost folosite numai de către funcționarii și muncitorii Salinei.
După 1876 investițiile au continuat și s-au concretizat în noi utilități balneare: băile de aburi, căzi cu dușuri, piscină cu apă sărată, etc. Astfel s-au pus bazele unui nou centru balnear în Transilvania recunoscut în mod oficial în anul 1889.
Aflate în concurență cu stațiuni renumite de același profil din Transilvania (Sovata, Turda, Cojocna, Praid, Ocna Sibiului) și Austria (Ischl, Ausch, Reichenhall, etc), Băile Sărate ale ”Ocna Mureșului” au beneficiat de cele mai concentrate ape sărate: 260 %. Calitățile terapeutice deosebite ale acestui factor natural au atras spre noua stațiune un număr de vizitatori în crestere de la un an la altul.
În anul 1888 deși încă nu era recunoscută oficial ca stațiune “60 de oaspeți locali și 40 din străinătate au simțit efectul vindecător al acestui SPA” (ziarul Ellenzek nr. 161)
În anul 1892 medicul balneolog al stațiunii, Bikfalvi Karoly, scria în revista de turism “Erdély”: „centrul balnear are acum 300-400 de oaspeți permanenți și 4000 de vizitatori în fiecare an, iar numărul crește de la an la an”.
După anul 1918 odată cu integrarea Transilvaniei în Regatul României, interesul pentru vizitarea stațiunii Ocna Mureș se amplifică mai ales în rândul românilor din provinciile care au format România Mare.
“Curierul Băilor” din iunie 1923, informează cititorii despre începutul sezonului balnear la Ocna Mureș în 15 mai: ”mai sunt disponibile câteva camere la “hotel Erarial”, “hotelul Băilor” și “hotel Bogovitz” Vizitatorii găsesc camere curate și confortabile la particulari” (Curierul Băilor 1923 -20 iunie)
Dintr-un document deţinut de Arhivele Naţionale Alba aflăm că, în 1941, sezonul turistic a început la 1 iunie şi s-a încheiat în 15 septembrie. În oferta Administraţiei Băilor Salina Ocna-Mureşului se spunea că „stau la dispoziţia onoratului public băi sărate de putină şi aburi, un ştrand bine amenajat, un hotel aşezat în mijlocul unui parc plantat cu brazi. Camere în afară de hotelul băilor se găsesc în clădiri particulare situate în apropierea Băilor“.
Baia liberă avea 30 de cabine, adâncimea maximă de 3 metri, şi era recomandată celor care sufereau de reumatism. În apropiere se afla şi arena Băilor care avea 1.000 de locuri pentru spectatori, pe care se juca volei şi tenis. Pentru fotbal, atletism, handbal,era arena Solvay, ce avea o suprafaţă de 2 hectare şi 5.000 de locuri pentru spectatori.
Baile Ocna Mures au fost zeci de ani principala atracţie a oraşului pentru cei care sufereau de afecţiuni reumatice şi ginecologice. Datele statistice arată că în anii 1980, ajungeau aici, în fiecare an, între 7.500-8.000 de oameni din întreaga ţară. Pe harta turistică a ţării era cotată pe locul doi, după Slănic-Moldova.
Autorul unui articol apărut în ziarul Magyar Polgar numărul 86 din 1896 caracterizează astfel localitatea: „Ocna Mureș (Marosujvár) face o impresie plăcută străinului, străzile sale frumos aliniate, promenade de pe Banța și în Lighet, cele două cercuri de lectură, banca de economii, asociațiile culturale, par să facă reclamă că Marosujvár a căpătat caracter urban și este acum un oraș mai degrabă decât un sat mare”. Același autor constată și câteva aspecte mai puțin plăcute: „baia este scumpă (…), restaurantele sunt scumpe, mâncarea și băuturile literalmente proaste, așa că oaspeții sunt nevoiți să mănânce în case private, care sunt scumpe dacă sunt disponibile”.
După anul 1918, odată cu integrarea Transilvaniei în Regatul României, interesul pentru vizitarea stațiunii Ocna Mureș se amplifică mai ales în rândul românilor din provinciile care au format România Mare, presa de profil balnear în special Revista “Curierul Băilor” inserează informații despre posibilitățile de cazare: „vizitatorilor le stau la dispoziție hotelurile “Bogovitz” cu 5 camere, “Gării“ din Războieni 3 camere, “Curtic” 4 camere și “Hotelul Salinei” cu cameră ieftine”. (Curierul Băilor 1923, numărul 1). Masa se putea servi la restaurant și costa la prânz 20 de lei, iar seara 15 lei, la particular masa costa 20 de lei pe zi.
“Curierul Băilor” din iunie 1923, informează cititorii despre începutul sezonului balnear la Ocna Mureș în 15 mai: „mai sunt disponibile câteva camere la “Hotel Erarial”, “Hotelul Băilor” și “Hotel Bogovitz”. Vizitatorii găsesc camere curate și confortabile la particulari” (Curierul Băilor 1923 -20 iunie).
În ziarul de limbă maghiară “Keleti Ujsag”, numărul 144 din anul 1934, găsim următoarele aprecieri despre Ocna Mureș: „cei care caută o vacanță plăcută și o refacere într-un cerc familial merg la Ocna Mureș (…). Prețul alimentelor în stațiunile de lux este de 2-3 ori mai mare, la Ocna Mureș este mai ieftin, în piață oferta depășește cererea. În criza economică de azi acesta este un avantaj pentru vizitatori. La Ocna Mureș se poate trăi bine și recupera ușor, iar traiul vizitatorului nu este mai scump decât acasă”.
O reclamă mai frumoasă decât aceasta pentru stațiunea balneară Ocna Mureș din perioada interbelică nu se putea face.
Sursa: bailesarateocnamures.ro, ocnamuresonline.ro
Știri
Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a, la Alba Iulia: Care este programul
Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, vă invită la Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a
Evenimentul urmărește promovarea culturii și a activităților vocaționale prin diversificarea proiectelor și a programelor pentru pregătirea vocațională a tinerilor și studenților, precum și stimularea și implicarea acestora în ceea ce privește actul cultural. Programul festivalului este unul divers, pentru toate gusturile, în care se regăsesc tineri, studenți, dar și nume cu notorietate.
Program:
Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00
„Clipe de luciditate” – spectacol de teatru-dans. Eveniment organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Sibiu și Compania de Dans „Microbis”.
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților.
Ora 16:00 Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural, fondat de Paul Bordaș.
Foaier CCS Alba Iulia
Ora 20:00 Balul Bobocilor al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Duminică, 1 decembrie
Mesaje online cu ocazia a 106 ani de la Marea Unire și 102 de ani de la inaugurarea fostului Teatru „Caragiale” din Alba Iulia
Luni, 2 decembrie, 19:00
„Tinerii și provocările lumii moderne”
Conferință susținută de părintele Constantin Necula
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!
Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30
Concert: Connect-R & Band
În deschidere: Luz Maria Milagros Șuteu, Paul Berghean, Mihai Șerbănescu, Maria Imbre, Georgiana Zbutea
Prezintă: MC Kotto
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!
Joi, 5 decembrie, ora 11:00
„Skepsis”. Retrospectiva anului 2024. Proiecte pentru anul 2025.
Foaier CCS Alba Iulia
Vineri, 6 decembrie, ora 18:00
Spectacol folcloric cu Maria Dragomiroiu, Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, George Drăgan, Maximiliana Poienar, Cristiana Viorel și Grupul instrumental „Carpatin Express”
Prezintă: Andreea Bogdan
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, începând de miercuri, 27 noiembrie, în intervalul orar 9:00 – 18:00.
Știri
28 noiembrie 2024: Cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir
În luna noiembrie, cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir
Ca în fiecare lună, și în luna noiembrie se vor desfășura concomitent cele două cercuri de scriere creativă VERBUM, de la Alba Iulia și Cugir. Temele alese sunt: „Ecoul frunzelor” la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir (coordonator profesor doctor Luminița Cebotari) și „Întâmplare neobișnuită într-o zi obișnuită” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba din Alba Iulia (coordonator bibliotecara Luiza Pop).
Cele două cercuri de scriere creativă se vor desfășura în data de 28 noiembrie 2024, începând cu ora 17:00.
Fiecare cerc debutează cu prezentări și recomandări de carte, urmate de discutarea creațiilor participanților, pe tema dată sau la liber, într-o atmosferă potrivită pentru astfel de dezbateri. La finalul cercului se vor propune teme pentru luna următoare și se va discuta liber despre cărți și creații literare.
Cercul de scriere creativă VERBUM este organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir. La activitate pot participa toți creatorii care doresc să primează păreri avizate despre creațiile lor și toți cei ce iubesc arta și literatura.
Știri
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:
– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).
În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.
Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.
-
Știriacum 7 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 6 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 6 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum 2 săptămâni
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului