Rămâi conectat

Știri

Istoria pandemiilor care au afectat omenirea: Ce rol ocupă COVID-19 în istorie

Publicat

în

Cunoașterea celor mai periculoase pandemii care au afectat omenirea de la începuturi (pandemia actuală de HIV, marea ciumă, tuberculoza sau variola) ne ajută să privim lucrurile mai obiectiv, să înțelegem cum s-au dezvoltat ele odată cu societățile și cât de important este să luăm măsurile potrivite pentru a preveni transformarea actualei pandemii de coronavirus într-una de proporții în paginile istoriei.

Pentru a ușura accesul la informație, ne-am propus să trecem în revistă aceste grave pandemii cu care s-a confruntat omenirea în ultimii 2000 de ani și să înțelegem mai bine cum au apărut și cu ce consecințe asupra populației la acea vreme.

Cum au apărut pandemiile de-a lungul istoriei?

În primul rând, poate este bine să clarificăm ce se înțelege prin pandemie, mai exact: este o boală care atacă aproape toată populația unei regiuni sau a unor continente, de obicei într-un timp scurt.

Astăzi, dacă luăm în calcul numărul foarte mare de oameni la nivel global, extinderea teritorială constantă, schimbările climatice, dispariția atâtor specii de animale, perturbarea ecosistemelor, dezvoltarea industriilor – epoca modernă, în sine, este lesne de înțeles de ce focarele diferitor boli au existat și continuă să existe, în diferite colțuri ale lumii, uneori cu riscul de-a ajunge la pandemie.

Cum au apărut ele, inițial, este greu de precizat, însă odată cu extinderea teritorială, s-au extins și bolile infecțioase. Evoluția este un proces firesc atât pentru om și pentru orice viețuitoare, pentru orice ecosistem, inclusiv pentru virusuri și bacterii. Totul este interconectat, până la urmă, relația omului cu natura este una interdependentă.

Dacă vorbim de malarie, lepră, variolă sau diferite tipuri de gripă (spaniolă, asiatică) și alte virusuri, acestea au apărut ca urmare a interacțiunilor umane și animale, favorizate în mare parte de răspândirea comerțului. Însă, din istoria civilizației umane fac parte și aceste boli devastatoare, cât și numeroasele eforturi și descoperiri făcute pentru a lupta cu acestea.

Cum a apărut pandemia de coronavirus COVID-19?

În cazul actualei pandemii de coronavirus, nu se cunoaște cauza exactă, însă anumite investigații sugerează că răspândirea acestei tulpini ale virusului (COVID-19) provine de la “piețele umede” de carne proaspătă, din Wuhan, China, în special de la lilieci sau pangolini.

Nu e prima oară când coronavirusurile evoluează și provoacă infecții în rândul oamenilor (transmise de la animale), stârnind focare și pierderi de vieți omenești, în diferite părți ale lumii.

De exemplu, știm de consecințele provocate de MERS CoV (Middle East respiratory syndrome) și SARS (severe acute respiratory syndrome) sunt deja coronavirusuri cunoscute. COVID-19 (sau SARS-CoV-2) este o tulpină nouă de coronavirus, asemănătoare SARS, cum o spune și numele. Au simptome asemănătoare (formă de pneumonie), cauze similare, însă viteza de răspândire este una rapidă și eficientă, din păcate.

În ciuda reapariției și evoluției bolilor infecțioase, de-a lungul timpului, și oamenii au inovat pentru a reduce rata de deces. Acest lucru s-a întâmplat datorită schimbării de percepție: s-a trecut de la ideea că bolile țin de divinitate (lucru care a atras măsuri riscante, cu consecințe mortale), la dezvoltarea științelor pentru a înțelege apariția și vindecarea lor.

Pandemiile care au afectat omenirea, în ultimii 2000 de ani: ce loc va ocupa COVID-19 în istorie?

Pandemiile au fost și sunt notabile, manifestările lor diferind de la un virus la altul și de la un colț al lumii la altul, iar mortalitatea poate fi doar estimată. Cele de mai jos sunt bolile infecțioase istorice, cele mai de temut din ultimii 2000 de ani – unele încă cercetate de epidemiologi, specialiști și istorici.

Ciuma antonină    Perioadă: anii 165-180

Numărul deceselor s-a ridicat la 5 milioane.

Despre această pandemie misterioasă de ciumă (posibil să fie vorba de variolă sau rujeolă) se crede că a dus la declinul Imperiului Roman și că a fost adusă de soldații reveniți din Asia de Vest. Cel care a descris simptomele acestei boli, similare cu cele ale variolei, este Galen. Din păcate, boala s-a răspândit extrem de repede în orașele romane cu populație densă, provocând chiar și 2000 de morți pe zi; se speculează că decesele marilor conducători de atunci, Lucius Verus și Marcu Aureliu, au fost provocate de această ciumă.

Ciuma lui Iustinian       Perioadă: anii 541-542

Numărul de decese s-a ridicat la 30-50 milioane.

Ciuma este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care a dus la zeci de milioane de decese de-a lungul timpului. Este cauzată de o bacterie, de această dată, numită Yersinia pestis.

Ciuma lui Iustinian nu este prima pandemie care a afectat și continentul european, însă este de departe cea mai gravă din istoria noastră. După cum îi spune și numele, această pestă a apărut în timpul conducerii împăratului bizantin Iustinian I, și a provocat moartea a jumătate din populația lumii, în secolul 6. Modul de răspândire – ca și în cazul următoarei cele mai grave pandemii de ciumă din lume, 800 de ani mai târziu – a fost prin contactul cu rozătoare, ale căror purici erau purtători ai bacteriei.

Variola japoneză        Perioadă: anii 735-737 

Numărul deceselor s-a ridicat la 1 milion.

Cum îi spune și numele, este o boală foarte contagioasă, de mari proporții, care a afectat populația Japoniei la acea vreme, în urma contactului frecvent cu teritoriile asiatice. Variola japoneză a fost înregistrată oficial în August, 735, când un pescar, naufragiat pe peninsula coreeană, a adus virusul variola major virus în Japonia.

În anii de pandemie, virusul a infectat și a dus la decesul a 25-35% din populația Japoniei, inclusiv a multor nobili și politicieni, dar și la abandonarea culturilor agricole, migrația forței de muncă și alte probleme semnificative pentru societatea japoneză din acei ani.

Variola japoneză a continuat să izbucnească în diferite focare, de-a lungul secolelor următoare, dar din ce în ce mai izolat, fiind mult mai puțin mortală.

Ciuma bubonică (Moartea neagră)        Perioadă: anii 1347-1351

Numărul morților a fost estimat între 75 și 200 de milioane în toată lumea.

Ciuma a fost una dintre cele mai devastatoare și mai mortale boli din toate timpurile. Aceeași bacterie, răspândită tot de rozătoare și purici, a dus la scrierea unui capitol întunecat în istoria omenirii, numit “Moartea neagră” (sau Pestilența, Marea Ciumă).

Boala s-a manifestat în diferite forme mai ales în Europa. Răspândirea bacteriei pare să fi pornit de la rozătoarele purtate pe drumurile comercianților din Asia, spre peninsula italiană. Pandemia de ciumă bubonică se estimează că a provocat decesul a 30-60% din populația Europei, fiind nevoie ulterior de 200 de ani pentru ca populația să își revină.

Boala foarte contagioasă a continuat să erupă în diferite focare de-a lungul timpului, până în secolul 20.

Variola         Perioada: 1520 – prezent

Numărul deceselor este estimat la 500 de milioane, în ultimii 100 de ani de existență a bolii (până în 1980).

O altă pandemie care a afectat omenirea într-un mod devastator este cea de variolă, o boală extrem de contagioasă și cu un grad mare de mortalitate. Totodată este și prima boală eradicată la nivel internațional, prin vaccin (la finalul anilor ‘70). Consecințele sale, însă, sunt imposibil de uitat.

Cu toate că pandemia a început să fie documentată din 1520, boala a existat mii de ani (unii speculează că a apărut în Egipt sau India) și s-a răspândit odată cu creșterea populației și amploarea călătoriilor mai ales în Europa și Mexic, omorând 3 din 10 persoane infectate. Se crede că variola este responsabilă de moartea a 90% dintre nativii americani, în special a populației aztece și incașe.

Pandemiile secolului 17

În timpul secolelor 17-18, mai multe erupții de ciumă în diferite orașe europene au dus la milioane de decese. Printre acestea se numără următoarele două, provocate de bacteria Yersinia pestis bacteria.

Ciuma italiană, 1629-1631

Cu toate că nu este o pandemie separată, ci o epidemie masică a ciumei bubonice, este un eveniment marcant care a dus la decesul a 25% din populația italiană în secolul 17.

Numărul deceselor s-a ridicat la 1 milion.

Marea ciumă a Londrei, 1665 

Acest eveniment tragic a fost și ultima erupție a ciumei bubonice, care a provocat 100.000 de decese în doar un an și jumătate de epidemie. Aceasta a luat sfârșit într-un mod neașteptat, odată cu celebrul incendiu din Londra din 1666, care a dus la dispariția rozătoarelor și a puricilor purtători de virus.

Holera             Perioada: 1817-1975

Organizația Mondială a Sănătății estimează între 21.000 și 143.000 de decese la nivel global, din cauza acestei boli.

Altă perioadă nefastă este cea provocată de bacteria Vibrio cholerae, care a dus la apariția pandemiei de holeră de-a lungul unui secol (în 7 episoade). Boala este una veche, dar încă prezentă, provocată mai ales de consumul de apă sau mâncare contaminată. Ea a pornit din India și a fost răspândită odată cu creșterea comerțului, a migrației și a pelerinajului, spre Asia, Europa, Africa. Cele mai multe morți s-au înregistrat în India și Rusia.

Despre episoadele de holeră se știe că iau sfârșit fără intervenția omului, însă ele încă afectează anumite țări chiar și la ora actuală (unde există probleme de malnutriție, foamete, lipsa accesului la apă curată, războaie civile).

A treia ciumă             Perioada: 1885

Numărul deceselor s-a ridicat la 12 milioane.

Această pandemie se referă la a treilea val mortal de ciumă bubonică provocată de o nouă tulpină a bacteriei Yersinia pestis bacteria, după ciuma lui Iustinian și “Moartea neagră”. Originară în China, acest val a dus la moartea a milioane de bolnavi din India și China. Boala contagioasă a produs infecții și decese în toată lumea, însă, influențând din nou destinul Europei. Conform OMS, această pandemie a fost considerată activă până în 1960, când numărul victimelor s-a ridicat la 200 anual.

Febra galbenă                 Perioada: la finalul secolului 19

Numărul deceselor se ridică la 30.000 anual.

Această epidemie de febră galbenă s-a transmis prin mușcăturile de țânțari infectați și a provocat ravagii mai ales în zonele tropicale din Africa și America Centrală și de Sud. Din fericire, există un vaccin contra acestei boli infecțioase, mai greu de diagnosticat și care, în faza toxică, continuă să facă victime în zonele menționate.

În secolele 17-19, însă, febra galbenă a ajuns și în America de Nord și Europa, dând peste cap atât sănătatea populației, cât și economia și dezvoltarea societăților. Se estimează că până la 50% dintre persoanele infectate, care dezvoltă boala mai severă, mor.

Gripa rusească            Perioada: 1889-1890

Numărul deceselor s-a ridicat la 1 milion.

Această pandemie a durat 14 luni și este deseori confundată cu epidemia cu același nume din 1977-1978, cauzată de virusul H1N1. Însă cea de care vorbim se speculează că a fost provocată de subtipul H2N2 al virusului Influenza A și că nivelul pandemic a fost atins din cauza dezvoltării sistemelor de cale ferată – care a permis deplasări foarte rapide între țările europene.

Gripa spaniolă            Perioada: 1918-1919

Numărul deceselor s-a ridicat la 50 de milioane (unele estimări merg spre 100 de milioane).

Din păcate, această gripă provocată de virusul H1N1 (de la porci infectați) a dus la zeci de milioane de decese într-un timp extrem de scurt și la 500 de milioane de oameni infectați. Cu toate că numele său sugerează asta, acest tip de gripă mortală nu a fost originară în Spania – însă despre cazurile raportate acolo s-a putut scrie în presa internațională, dând falsa impresie că acolo a și erupt.

Cu toate că a dus la milioane de vieți curmate, jurnalele medicale susțin că malnutriția, supraîncărcarea spitalelor și igiena deficitară au promovat o superinfecție bacteriană care a dus la deces. De asemenea, această pandemie mortală a fost urmată de gripa porcină în 2009, al doilea val provocat de H1N1.

Gripa asiatică             Perioada: 1957-1958

Numărul morților s-a ridicat la 1-2 milioane.

Această gripă a fost provocată de virusul H2N2, un tip de influenza A, mai întâi în China. Ulterior, boala contagioasă s-a răspândit și în Statele Unite, ducând la milioane de decese la nivel mondial. Cu toate că numărul victimelor a fost substanțial, această gripă asiatică este considerată cea mai puțin severă (de tip influenza) dintre cele care au lovit omenirea, în secolul 20.

Gripa Hong Kong              Perioada: 1968-1970

Numărul deceselor a ajuns la 1 milion.

O altă gripă originară din China, care a ajuns la nivel pandemic și care a fost provocată de tulpina H3N2 a virusului Influenza A. Din păcate, pandemia letală anterioară nu a putut servi drept model pentru a crea măsuri de control a unei asemenea situații, de aceea victimele au fost de ordinul milioanelor, din nou, afectând nu doar țările asiatice, ci și Australia, Europa și Statele Unite.

Virusul HIV/SIDA               Perioada: 1981 – present

Numărul deceselor se ridică la 35 de milioane.

Primele cazuri de bolnavi HIV au fost înregistrate oficial în 1981, dar boala exista deja de zeci de ani, iar amploarea pandemică a fost neașteptată,. De aceea, această boală care atacă sistemul imunitar este și una dintre cele mai cunoscute pandemii distructive la ora actuală, continuând să facă milioane de victime. În 2018, s-au estimat în jur de 38 de milioane de persoane infectate cu HIV.

Din fericire, se lucrează constant la descoperirea unui tratament pentru virusul HIV, la ora actuală, iar progresele sunt promițătoare (soluția pare a fi legată de tratamentul cu celule stem).

SARS               Perioada: 2002-2003

Numărul de morți s-a ridicat la 774.

Aici vorbim de unul dintre tipurile de coronavirus care au afectat dramatic omenirea. În cazul SARS-CoV, vorbim de un virus transmis de la lilieci și civete, care a provocat infecții și la om (din cauza mutațiilor virusului). Boala s-a răspândit rapid în China și în alte țări asiatice, dar au existat cazuri și în Canada și Marea Britanie.

Cu toate că numărul deceselor nu este major, boala este extrem de contagioasă și mortală, având simptome similare celor ale pneumoniei. La ora actuală, nu sunt cazuri înregistrate de infecții cu SARS, pandemia fiind eliminată în 2003, ca urmare a măsurilor de izolare socială și carantină.

Gripa porcină         Perioada: 2009-2010

Aminteam mai devreme de gripa porcină care s-a răspândit la nivel global, cauzată din nou de virusul H1N1. Cu toate că se speculează că boala a infectat 11-21% din populația lumii, rata de mortalitate este scăzută față de cea a gripei spaniole. În 2010, pandemia a luat sfârșit oficial, dar au mai fost întâlnite cazuri de gripă porcină în India (2015)

Numărul deceselor se ridică la 200.000.

Ebola              Perioada: 2014-2016

Numărul deceselor s-a ridicat la 11.000.

Așa cum anunță și numele, această boală originară în Congo este cauzată de ebolavirusuri și se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri de gât și dureri musculare, urmate de simptome mai grave și insuficiențe renale și hepatice.

Din păcate, boala are o mortalitate ridicată, putând duce la decesul a 25-90% dintre cei infectați (media de 50%). În plus, corpul unui bolnav rămâne infecțios chiar și după moarte. De aceea, măsurile de tratament și control trebuie luate rapid și la timp. În 2019, OMS a declarat epidemia Ebola în Congo o urgență internațională.

MERS              Perioada: 2015 – prezent

Numărul deceselor se ridică la 850.

Boala MERS este provocată tot de un coronavirus, cel mai probabil răspândit de cămile și lilieci. Cu toate că se transmite cel mai adesea de la om la om, există dovezi științifice conform cărora dromaderii sunt o sursă de infectare.

Pentru că abia a apărut de câțiva ani, este încă un virus nou și greu de gestionat; în plus, de multe ori este asimptomatic, ceea ce înseamnă că este greu de identificat câte persoane sunt infectate, fără a face testul. Boala este originară din Arabia Saudită, apărând prima oară în 2012, dar ulterior s-a răspândit spre Coreea și Statele Unite. Aproximativ 35% dintre bolnavi au murit.

COVID-19            Perioada: 2019 – prezent

Numărul deceselor, în 20 martie, a fost de 11.300.

Despre pandemia de coronavirus care ne afectează în această perioadă, lucrurile nu sunt foarte clare, însă ceea ce știm deja este că întregul mapamond și-a unit forțele pentru a găsi cele mai optime măsuri de prevenție și de protecție.

Fiind un virus foarte contagios, uneori asimptomatic, este greu să analizăm și să prevenim ușor răspândirea sa. Deocamdată, avem exemple de țări drastic afectate, care au aplicat diferite strategii pentru a scădea numărul de persoane decedate din cauza COVID-19, dar și alte țări care abia acum se confruntă cu această pandemie.

Tocmai de aceea, este dificil de calculat și de făcut previziuni cu privire la evoluția coronavirusului nou, la momentul actual.

Cu toate că nu este cel mai contagios virus din lume (pe primele locuri fiind pojarul, variola, rubeola, chiar și SARS), și există zeci de mii de persoane care s-au recuperat, mortalitatea este ridicată și diferă de la o regiune la alta. De aceea, este extrem de important să respectăm măsurile recomandate la nivel național și internațional, pentru a preveni răspândirea virusului și moartea mai multor persoane.

Sursa:medijobs.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești

Publicat

în

Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie

Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .

Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.

Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.

Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie

Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.

 Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri

Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului.  În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.

Obiceiul Lazaritelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că    Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.

 Sărbătoarea dinților

Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.

  Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie

Publicat

în

De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei

În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.

Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.

In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.

Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.

ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.

Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.

Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.

La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.

Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.

Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:

=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.

=> Copiii nascuti de  ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.

=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.

=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei

Publicat

în

Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba

Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.

Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.

Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.

Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.

Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.

Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.

Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba