Educație și Cultură
Istoria fostului colegiu academic Bethlen din Alba Iulia
Totul despre fostul colegiu academic Bethlen din Alba Iulia
În ambițiile sale de protector al culturii, principele Gabriel Bethlen dorea să transforme Alba Iulia într-un „Heidelberg al estului” .
În acest sens, a înființat, în 1622, Colegiul Academic, în inima Cetății. Instituția a fost ridicată, în 1629, la rangul de școală academică, cu trei facultăţi: Teologie, Filosofie şi Filologie. Şcoala, de tip umanist, avea 40 de elevi bursieri, susţinuţi direct din bugetul curţii princiare de la Alba Iulia. Aici, tinerii se pregăteau pentru diferite cariere laice şi funcţii practice ale Principatului Transilvaniei.
Prin dimensiunile sale și prin prestigiul profesorilor care au predat aici, această instituție de învățământ superior a fost una de talie europeană, fără rival în epocă în Transilvania.
Gloria Colegiului la Alba Iulia a fost una de scurtă durată: invaziile tătară și turcă din 1658 și 1662 au afectat și Colegiul, care a fost incendiat, situație care a determinat mutarea instituției la Aiud. Aici funcționează și în prezent, dar de nivel preuniversitar.
Clădirea în care a funcționat Colegiul la Alba Iulia a fost ocupată, la începutul secolului al XVIII-lea, de armata austriacă. Aici s-a instalat, pentru început, Cazarma Mare a Infanteriei, ce putea aduna efective de până la 1.000 de soldați.
Edificiul există şi astăzi la intersecţia străzii Unirii cu strada Romană. Clădirea, masivă, cu parter şi etaj, are mai multe aripi ce delimitează două curţi interioare și prezintă elemente caracteristice ale Renaşterii târzii din Transilvania.
Destinația militară se păstrează și în zilele noastre.
sursa: albaiuliaqr.ro
Educație și Cultură
Achiziție de echipamente pentru modernizarea a două corpuri ale UAB
Achiziție de echipamente pentru modernizarea a două corpuri ale UAB
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația pentru achiziția de echipamente pentru corpurile D și H din cadrul instituției cu scopul de a îmbunătăți infrastructura educațională.
Valoarea totală estimată a contractului propus este de 501.147 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, obiectivul general al proiectului îl constituie extinderea si îmbunătățirea calității infrastructurii de educație,precum și a procesului educațional propriu zis la nivelul UAB, cu efecte directe pozitive semnificative asupra nivelului educației terțiare în primul rând la nivelul Regiunii Centru, a regiunilor de dezvoltare Nord – Vest, Vest si Sud – Vest, dar și la nivel național și chiar internațional.
Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului este extinderea suprafeței destinate exclusiv spațiilor de învățământ din cadrul corpului D cu 417,76 metri pătrați, menită sa acopere într-o mai bună măsură necesitățile educaționale de ordin practic ale unui număr de 191 de studenți și masteranzi pe an din cadrul specializărilor Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor și Administrarea Afacerilor în Comerț, Turism și Servicii.
Un alt obiectiv specific este dotarea integrală a spațiului educațional multidisciplinar „Centru de învățământ și cercetare multidisciplinară” din cadrul corpului H cu echipamente adaptate cerințelor de formare în acord cu piața muncii.
Educație și Cultură
Vizită de studiu în zona Munților Apuseni cu tematica „Tinerii și antreprenoriatul în turism” a studenților UAB
Vizită de studiu în zona Munților Apuseni cu tematica „Tinerii și antreprenoriatul în turism” a studenților UAB
Zilele trecute s-a desfășurat o activitate cu studenții și pentru studenții Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în cadrul proiectului „Școala inovativă de antreprenoriat a studenților UAB”, proiect finanțat din Fondul de Dezvoltare Instituțională.
Proiectul are ca scop încurajarea spiritului antreprenorial al studenților și absolvenților din comunitatea academică a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia prin continuarea demersurilor instituționale anterioare pe linia susținerii activităților societății antreprenoriale studențești. Astfel, asigurarea continuității dezvoltării competențelor antreprenoriale în rândul studenților de la toate nivelurile de studii și absolvenților prin inițiative antreprenoriale inovatoare este esențială și va conduce la creșterea capacității de inserție profesională, va favoriza înființarea și dezvoltarea afacerilor.
Mai exact s-a efectuat vizita de studiu tematică „Tinerii și antreprenoriatul în turism”, ediția a doua, pe durata de două zile, la firme și alte organizații de turism reprezentative din zona Munților Apuseni – Albac, Roșia Montană și Gârda de Sus. Au participat studenți, experți din proiect, reprezentanți ai mediului de afaceri din industria ospitalității, cadre didactice și alți actori ai pieței turistice. Astfel, potrivit unui comunicat de presă, s-a asigurat contactul nemijlocit cu mediul de business și au fost prezentate condițiile, resursele necesare pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în turism, exemple de bune practici care vor conduce la dezvoltarea inițiativelor antreprenoriale studențești.
Educație și Cultură
Bursa de studiu „Dragoș Zaharia”, lansată de Rotary Club Alba Iulia
Bursa de studiu „Dragoș Zaharia”, lansată de Rotary Club Alba Iulia
Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis a lansat bursa de studiu „Dragoș Zaharia”.
Bursa a fost oferită tânărului Gabriel Iosif Chirilă, un elev de nota 10, de la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Vințu de Jos. Gabriel Iosif Chirilă a fost ales ca prim beneficiar al bursei datorită seriozității, modestiei și implicării sale constante în activitățile școlare și extrașcolare.
-
Știriacum o săptămână
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum o zi
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știriacum 5 zile
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum o săptămână
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum o săptămână
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum 4 zile
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum o săptămână
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni
-
Știriacum 2 săptămâni
O mare bătălie uitată: De ce sărbătorim în 25 octombrie Ziua Armatei