Rămâi conectat

Eveniment

Istoria celui mai controversat document din lume, PAȘAPORTUL DE VACCINARE: Ideea a apărut încă de acum 130 de ani

Publicat

în

Pașaportul de vaccinare era obligatoriu încă din timpul celui de-al treilea vad de ciumă, epidemie ce a cuprins India și China în preajma anilor 1890

Pașaportul de vaccinare reprezintă o dovadă a imunizării împotriva coronavirusului, dar poate fi privit și ca o recompensă oferită tuturor celor care au ales să se vaccineze.

Spunem recompensă pentru că, în primul rând, pe baza lui vom putea călători în străinătate. În al doilea rând, europenii posesori ai acestui act vor avea acces în anumite spații publice, în timp ce persoanele nevaccinate vor fi respinse. Mai pe românește…ești imunizat, poți pleca unde vrei, nu ești imunizat, vei sta la tine acasă. Adio, deci, vacanțe în Grecia, Spania sau cine știe prin ce alte țări europene!

Pașaportul de vaccinare este azi unul dintre cele mai controversate documente și a stârnit polemici aprinse. Într-un final însă toată lumea a fost de acord că acest act ar putea împiedica răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta și ar putea ajuta la redeschiderea turismului internațional. Nu ar trebui să ne mire deloc faptul că unele țări vor implementarea cât mai rapidă a pașaportului de vaccinare, iar altele sunt total împotrivă invocând încălcarea drepturilor omului. Pentru că astfel de discuții aprinse au existat cu mult timp înainte de izbucnirea pandemiei de Covid. Mai exact încă de acum 130 de ani.

Pașaportul de vaccinare, introdus pentru prima oară în 1890 în India Britanică

Dezbateri aprinse în legătură cu această dovadă a vaccinării ca regulă obligatorie pentru intrarea pe teritoriul anumitor state dar și călătoriile între granițele aceleiași țări au existat încă din anul 1890 în India Britanică, atunci când autoritățile au încercat să țină sub control răspândirea ciumei. Pe atunci, omenirea se confrunta cu a treia pandemie mondială de ciumă.

În anul 1890, guvernul Indiei Britanice a adoptat o serie de măsuri în încercarea disperată de a opri răspândirea ciumei, iar printre aceste reguli și restricții se număra și introducerea pașaportului de vaccinare pentru toate persoanele care doreau să călătorească. Indirect, populația era obligată să se imunizeze. Un lucru cu care oamenii nu prea au fost de acord. Cetățenii au văzut în certificatul de vaccinare o măsură de control, invazivă, menită să limiteze călătoriile și să controleze orice mișcare și activitate.

Tensiunile între populație și autorități au fost atât de mari încât în anul 1890 a fost adoptată Legea bolilor epidemice. Această lege oferea autorităților posibilitatea de a acționa fără teamă că ar încăla vreun drept fundamental al omului. Legea e lege și nu se discută. În baza acesteia, oficialii din domeniul sănătății avea dreptul de a-i evacua pe bolnavi din casele lor, adesea cu ajutorul poliției sau al armatei, și, de asemenea, aveau dreptul de a le incendia locuințele. În acest fel, ei sperau să ucidă virusul dar și coloniile de șobolani care existau în acele dărăpănături și care transmiteau ciuma. Nu în ultimul rând, populația era obligată să dețină astfel de certifiocate de vaccinare, asta după ce medicul Waldemar Haffkine a produs primul vaccin.Noua legislație le-a permis așadar autorităților să ia măsuri drastice pentru a împiedica răspândirea bolii, măsuri de sănătate publică pe care cetățenii le considerau foarte intruzive.

Măsurile adoptate au însă la tulburări civile în toată țara, la gtreve și demonstrații care, de mult eori, au degenerat devenind violente. Prin urmare, foarte mulți oameni din zonele urbane au migrat către zonele rurale ale țării, acolo unde guvernul colonial era mai puțin prezent. Însă, din păcate, exodul a adus cu sine ciuma, și iată cum pandemia, în loc să fie oprită, s-a răspândit și mai mult.

Se pare că măsurile de control, legile, restricțiile nu au fost deloc eficiente, certificatul de vaccinare s-a dovedit a fi un document greu de monitorizat și greu de gestionat.
Pașaportul Covid și decizia Americii

Conceptul actual de „pașaport de vaccinare” nu este foarte diferit de cel care a fost impus indienilor acum mai bine de 130 de ani. Este doar mai modernizat, căci poate exista atât fizic, pe hârtie, cât și digital. Documentul este menit să-i țină la distanță pe cei nevaccinați de zonele publice unde ar putea răspândi boala. Pe de altă parte, recompensează persoanele imunizate cu o revenire la o viață cât de cât normală.

În America, Guvernul federal a decis să nu impună acest pașapoart de vaccinare și nici să elibereze astfel de documente. Decizia revine fiecărui stat în parte. Motiv pentru care la New York, de exemplu, a început deja testarea documentului prin implementarea aplicației Excelsior Pass. În schimb, guvernatorii republicani din Florida și Texas au semnat ordine care interzic pașapoartele Covid-19, ambele invocând probleme de confidențialitate. Potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins, aceste trei state americane au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19.

Adoptarea pașaportului de vaccinare nu va fi un lucru simplu și ușor. Istoria ne-o demonstrează din plin. Speranța este ca din ce în ce mai mulți oameni să accepte vaccinarea, să numai existe suspiciuni cu privire la imunizare iar pandemia să se stingă.

Sursa:click.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Expoziția trilingvă „Andreanum 800 de ani – Lege și Constituție la Sașii Transilvăneni” + 100 de Ecouri Locale, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Publicat

în

Expoziția trilingvă „Andreanum 800 de ani – Lege și Constituție la Sașii Transilvăneni” + 100 de Ecouri Locale, la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

În perioada 2 aprilie – 4 mai 2025, Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia găzduiește expoziția temporară „Andreanum 800 de ani – lege și constituție la sașii transilvăneni” + 100 de ecouri locale, care prezintă istoria, cultura și identitatea comunității germanofone din Transilvania.
Expoziția reunește două componente:

* „Andreanum 800”, o expoziție itinerantă realizată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României și Forumul Cultural German pentru Europa de Est (vernisată de 27 de ori în mai puțin de 12 luni!), care tratează impactul Diplomei Andreane din 1224 asupra dezvoltării culturale, economice și juridice a sașilor transilvăneni;
* „100 de Ecouri Locale”, o secțiune care pune în valoare documente, artefacte și mărturii istorice privind evoluția comunităților săsești din Sebeș și împrejurimi. Printre acestea: documente medievale și premoderne, copii moderne, realizate pe plan local, ale unor texte documentare medievale, cărți din biblioteca fostului gimnaziu evanghelic din Sebeș, datând din secolele XVI-XX, portrete ale unor principi transilvăneni, monede medievale și premoderne, hărți vechi, obiecte de ceramică, port popular și fotografii de epocă.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 2 aprilie 2025, la ora 14:00, la Palatul Principilor din Alba Iulia, în prezența unor invitați speciali: dr. Harald Roth, istoric, director al Forumului Cultural German pentru Europa de Est și Thomas Șindilariu, istoric, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice.
Expoziția este organizată de Centrul Cultural Palatul Principilor, în parteneriat cu: Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice, Deutsches Kulturforum östliches Europa / Forumul Cultural German pentru Europa de Est, Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, Arhivele Naționale ale României – Serviciul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, colecționar privat dr. Mihai-Octavian Groza.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

26 martie: Ziua mondială de luptă împotriva epilepsiei

Publicat

în

Zi mondială de luptă împotriva epilepsiei

În 26 martie este marcată „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Epilepsiei”.

Aceasta a fost instituită în 2008 sub numele de „Purple Day”, la iniţiativa unei fetiţe de 9 ani din Canada, Cassidy Megan, şi a Asociaţiei de Epilepsie din Nova Scoţia, în semn de solidaritate cu persoanele afectate de epilepsie din întreaga lume.

Epilepsia este o boală neurologică, in care grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale. În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzand senzații, emotii sau comportamente ciudate și uneori convulsii, spasme musculare și pierderea conștienței.

Epilepsia este o boală ce poate fi cauzata de mai mulți factori. Orice duce la perturbarea rețelelor neuronale normale – de la infecții, traumatisme, la dezvoltare anormală a creierului – poate duce la apariția crizelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Caravana MENTORII vine la Alba Iulia pe 11 martie cu o proiecție specială

Publicat

în

Caravana MENTORII vine la Alba Iulia pe 11 martie cu o proiecție specială

Caravana comediei MENTORII, filmul care a cucerit box office-ul românesc, fiind pe locul 1 după primul weekend de difuzare își continuă turneul național de promovare și ajunge la Alba Iulia, pe 11 martie. Fanii sunt invitați la o proiecție specială, unde vor avea parte și de o întâlnire exclusivă cu unii cei mai îndrăgiți actori din distribuție precum Dorian Popa, Tina Duceac și Silviu Mircescu.

Evenimentul va avea loc la Cinema Inspire, începând cu ora 19:00. Biletele pentru proiecția specială de la Alba Iulia sunt disponibile pe site-ul oficial www.mentoriifilmul.ro.

MENTORII, filmul numărul 1 în cinematografele din România
Lansat pe 28 februarie, MENTORII, a atras în primul weekend de difuzare în cinematografe zeci de mii de spectatori. Peste 60% dintre cei care au trecut pragul cinematografelor la sfârșitul săptămânii au ales să vizioneze această comedie autentică. Cu umor inteligent, dialoguri amuzante, situații comice captivante și o distribuție de excepție, filmul produs de Magic Maker Media House, parte a UNTOLD Universe, în colaborare cu Headline Management, a umplut sălile de cinema.
Evenimentul de la Alba Iulia nu este doar o simplă proiecție cinematografică, ci o întâlnire de neratat cu echipa din spatele filmului. Alături de actorii principali, publicul va avea ocazia să-i cunoască și pe cei care au adus această comedie pe marile ecrane: Adrian Tapciuc, regizorul MENTORII, Edy Chereji, co-fondator UNTOLD Universe, Călin Crețu, manager general Headline Management. Aceștia vor împărtăși povești din culisele filmului, momente amuzante de pe platourile de filmare și vor interacționa cu spectatorii.
Un turneu național de succes cu săli neîncăpătoare și râsete până la lacrimi
Caravana MENTORII a fost primită cu entuziasm în toate orașele din întreaga țară în care a ajuns. Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Brașov, Constanța, Iași, București, Botoșani, Suceava, Galați, Brăila, Buzău și Ploiești au fost deja cucerite de această comedie spumoasă. Sălile de cinema au fost neîncăpătoare, iar spectatorii entuziaști au confirmat faptul că MENTORII va fi una dintre cele mai iubite producții de comedie ale anului 2025. A fost astfel o dovadă în plus că publicul românesc aștepta un astfel de film – o producție care combină satira inteligentă cu situații comice autentice, oferind o perspectivă hilară asupra lumii influencerilor.
MENTORII – O satiră despre lumea influencerilor, cu o distribuție de excepție
MENTORII este mai mult decât o comedie, este o radiografie amuzantă a fenomenului influencerilor care promit soluții miraculoase pentru succes garantat. Filmul aduce pe marele ecran atât actori consacrați, cât și creatori de conținut, sportivi și vedete TV, printre care: Cătălin Bordea, Loredana, Dorian Popa, Radu Bucălae, Bogdan Drăcea, Adrian Titieni, Mario Fresh, Tina Duceac, Bogdan Drăcea, Cătălin Oprișan, Dan Frînculescu, Mihai Petre, Emil Rengle, Alejandro Fernandez, Raluca Bădulescu, Silviu Mircescu, Irina Ursu, Joseph Adam și Meko Selim. Pe lângă aceștia, publicul se va bucura de apariții surpriză ale unor vedete cunoscute.
După oprirea de la Alba Iulia, MENTORII își continuă turneul național, cu proiecții speciale programate în Sibiu și în Târgu Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba