Administrație
Investiții, la Alba Iulia, de peste 10 milioane de euro: Sala Polivalentă, centura de nord a municipiului și străzi moderniate, printre proiecte
S-au depus mai multe proiecte, de o deosebită importanță pentru dezvoltarea orașului, în cadrul Planului Național de Investiții „Anghel Saligny”, derulat prin intermediul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație, dar și prin Compania Națională de Investiții
Această nouă serie de investiții în orașul Alba Iulia va însemna, de fapt, normalitatea la care mulți visează de ani de zile, investiții în foarte multe zone din oraș: alimentări cu apă, canalizare, iluminat public, o Sală Polivalentă omologată internațional, Centura de nord a Municipiului Alba Iulia.
Investiții așteptate de ani de zile, dar pe care acum avem șansa să le și realizăm. Pe lângă aceste noi investiții, deja am anunțat noua CREȘĂ pentru peste 100 de copii pe care o vom face tot prin fonduri guvernamentale, cei peste 16km de bulevarde principale care vor fi modernizate, dar și ȘTRANDUL a cărei construcție sperăm că va începe chiar de anul viitor. Urmează 2-3 ani în care vom lucra masiv în Alba Iulia și albaiulienii vor vedea, încet dar sigur, că orașul nostru este important prin Cetate, dar se dezvoltă armonios, ca un oraș cu adevărat european, și în jurul ei!
Întreaga echipă a primăriei a muncit pentru a finaliza la timp toate documentațiile pentru aceste proiecte care, dacă totul va merge bine, vor aduce peste 37 milioane de euro, din fonduri guvernamentale, prin programul Național de Investiții Anghel Saligny” și prin Compania Națională de Investiții, spune edilul albaiulian.
1. Alimentare cu apă și canalizare – 15 străzi din cartierul ORIZONT. În zona ORIZONT nu mai puțin de 15 străzi vor beneficia de extinderea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare (peste 300 de noi branșamente pentru alimentarea cu apă și peste 400 la rețeaua de canalizare – peste 3,5 km de rețea nouă + stații de epurare). Aceste noi investiții se vor realiza pe străzile: AZUR, ZENIT, ALBATROS, URANUS, ORIZONT 3, ORIZONT 4, ORIZONT 6, STR. ORIZONT 9, ORIZONT 10, ORIZONT 16, ORIZONT 21, ORIZONT 23, ORIZONT 24, ORIZONT 25, ORIZONT 26. Obiectivul va cuprinde extinderea rețelei de alimentare cu apă (3.495 m), stații de tratare a apei, extinderea rețelei de canalizare (3.800 m), fiind peste 300 de beneficiari direcți. Valoarea investiției: 7.099.426,55 lei.
2. Alimentare cu apă și canalizare în zona EMIL RACOVIȚĂ. Extinderea rețelei de apă și canalizare în zona Emil Racoviță, pe străzile: EMIL RACOVIȚĂ, GRIGORE ANTIPA, PETRE ISPIRESCU, DIMITRIE BOLINTINEANU, SIMION MÂNDRESCU, ALEXANDRU ODOBESCU, ARIEȘULUI. Obiectivul va cuprinde extinderea rețelei de alimentare cu apă (3.211 m și peste 510 beneficiari direcți), stații de tratare a apei, extinderea rețelei de canalizare (4.369 m și peste 1090 beneficiari direcți). În această zonă a fost demarată deja procedura de expropriere. Valoarea investiției: 14.487.339,44 lei.
3. Modernizare 7 STRĂZI. EMIL RACOVIȚĂ, GRIGORE ANTIPA, PETRE ISPIRESCU, DIMITRIE BOLINTINEANU, SIMION MÂNDRESCU, ALEXANDRU ODOBESCU, ARIEȘULUI. Pe aceste 7 străzi vor fi efectuate lucrări ample de modernizare: iluminat public subteran, covor asfaltic, amenajare trotuare, piste de biciclete, dispozitive de scurgere a apelor pluviale, amenajare canale tehnice pentru curenți slabi. Valoarea estimată a investiției (varianta recomandată de proiectant): 24.496.869, 25 lei.
4. Rețea de CANALIZARE PLUVIALĂ în Micești (se vor reduce riscurile de inundații în întreaga zonă) Rețea de canalizare pluvială pentru descărcarea canalelor colectoare HC762 si HC1134 din localitatea Micești, în emisarul natural Ampoi. Peste 1 km de rețele de colectare ape pluviale, pe străzile Măgurei, Dorna și Azuga. Astfel, se vor prelua majoritatea torenților care se formează la căderile masive de precipitații, iar riscurile de produceri de inundații se vor diminua. Valoarea investiției: 4.005.878,48 lei.
5. CENTURA DE NORD a Municipiului Alba Iulia Este un proiect major de investiții pentru deblocarea traficului greu prin zonele fierbinți ale orașului, dar și pentru preluarea mult mai ușor a traficului de pa A10-Munții Apuseni. În acest proiect sunt implicați și Consiliul Județean Alba și Primăria Ighiu. Lungimea totală a acestui drum, vital pentru deblocarea traficului în și dinspre zona Apusenilor, este de 6 km, din care aproximativ 4,6 km sunt pe teritoriul Albei Iulia. Avem toate promisiunile că această investiție va fi cuprinsă în programul de investiții al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație. Este unul dintre cele mai ample proiecte rutiere la nivel local, costul total estimat fiind de 137.106.036,64 de lei, din care 134.256.996,98 vor fi suportați de la bugetul de stat.
6. Complex sportiv național de baschet – SALĂ POLIVALENTĂ Orașul Alba Iulia are marea șansă să devină unul dintre polii sportivi importanți la nivel național. Se dorește construirea unei săli polivalente, în baza parteneriatului dintre Primăria Alba Iulia și Federația Națională de Baschet, lotul național urmând să se pregătească în orașul nostru, inclusiv în vederea participării la Jocurile Olimpice din Los Angeles 2028. Aceasta va fi construită pe o nouă parcelă, deja identificată, în Pâclișa, lângă Baza sportivă Constructorul. Complexul va cuprinde: teren principal, teren secundar, spații de antrenament și încălzire, sală de pregătire fizică, cabinet medical, saună, criosaună, masaj subacvatic cu jet de apă, bazin de înot 15x25m, spații de cazare (min 12 camere), sală de conferințe, microcantina, restaurant, terenuri de practicare 3×3, outdoor. Tribunele noii săli polivalente de la Alba Iulia vor putea găzdui 3.000 de spectatori. Complexul sportiv va fi omologat la standard internațional și omologat FIBA., urmând să poată găzdui competiții naționale și internaționale. Sper în coagularea unei echipe reprezentative frumoase la nivel local, dar, prin acest demers, sper să încurajăm copiii și tinerii județului Alba să îmbrățișeze o disciplină sportivă.
Rezolvăm, rând pe rând, toate problemele orașului!
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 4 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 3 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 5 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 4 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani