Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

În 2022, recensământul populației și locuințelor: Al 13-lea recensământ în istoria statisticii oficiale a României, al doilea de la aderarea tării noastre la UE

Publicat

în

În 2022 va avea loc recensământul populației și locuințelor, al 13-lea recensământ în istoria statisticii oficiale a  României, al doilea de la aderarea României la Uniunea Europeană.

În prima parte a anului 2022 se va desfăşura Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor , de aceea ne dorim să venim în sprijinul dumneavoastră cu cât mai multe informaţii relevante.

De la ultimul recensământ şi până acum, în ţara noastră s-au petrecut o multitudine de transformări privind volumul, structura şi evoluţia populaţiei stabile(rezidente). Pentru a cunoaşte cu precizie câţi mai suntem în ţară şi în fiecare unitate administrativ teritorială, o dată la 10 ani se organizează recensământul populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este o cercetare statistică de mare anvergură care are ca obiectiv principal producerea de indicatori statistici, în condiţii de calitate, privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei stabile (rezidente), a structurii demografice şi socio-economice date referitoare la gospodăriile populaţiei, precum şi la fondul locativ, condiţiile de locuit ale populaţiei şi clădirile în care se situează locuinţele.

Astfel, se vor putea vedea modificările cantitative şi de structură intervenite de la ultimul recensământ pentru o mulţime de aspecte importante cum ar fi: date de tipologia gospodăriilor şi a nucleelor familiale, numărul de copii pe care o familie alege să-i aibă, numărul persoanelor analfabete, structura etnică şi religioasă a populaţiei.

Rezultatele recensământului vor fi extrem de utile în fundamentarea politicilor publice, strategiilor şi programelor de dezvoltare naţională, regională şi judeţeană, precum şi a programelor de dezvoltare economică şi socială a unei regiuni şi zone defavorizate din ţara noastră.

Succesul realizării recensamântului depinde de fiecare dintre noi, nu numai de Institutul Naţional de Statistică. Statistica oficială are obligaţia de a oferi cele mai bune mijloace de culegere, validare şi prelucrare a datelor. Restul ţine foarte mult de întreaga societate.

Ordonanța privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Autorecenzarea se poate face online, prin prezentaea unui cod de confirmare. Codul de confirmare a autorecenzării se generează automat pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ. Se desfășoară în perioada februarie – iulie 2022 prin colectarea datelor de la cetăţeni astfel:

În perioada februarie-martie 2022 se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative.
În perioada martie-mai 2022 se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea on-line.
În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu faţă-în-faţă asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.
În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor şi locuinţelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line.
În perioada august-septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date .


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică, în perioada 21-22 septembrie

Publicat

în

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică

În perioada 21-22 septembrie 2024 va avea loc Târgul ALBA GREEN ENERGY pe Esplanada Carolina Mall din Alba Iulia. În cadrul evenimentului vor fi prezentate soluții pentru energie verde și eficiență energetică.

Evenimentul își propune dezvoltarea pieței locale în domeniul aplicațiilor la scară mică vizând atât energia din surse regenerabile cât și eficiența energetică și se adresează atât publicului larg cât și firmelor și instituțiilor, potențiali utilizatori de astfel de sisteme.

Târgul este organizat de către Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Agenția Locală a Energiei Alba iar expoziția va fi amenajată pe Esplanada Carolina Mall unde firmele vor fi prezente cu soluții privind creșterea eficientei energetice, producerea de energie din surse regenerabile, reciclarea deșeurilor dar și mobilitate electrică.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 septembrie 2024

Ora 10.00 Deschiderea oficială a târgului
Orele 10.30 – 19.00 Vizitarea standurilor
Ora 12.00 Eco spectacolul grădinițelor
Ora 14.00 Ora de inventică
Ora 19.00 Finalul primei zile a târgului

Duminică, 22 septembrie 2024

Orele 10.00 – 17.00 Vizitarea standurilor
Ora 15.00 Extragerile câștigătorilor la tombole
Ora 17.00 Închiderea târgului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Spectacolul susținut de Garda Apulum, în fața Porții a IV-a, se va desfășura, de la ora 18.00

Publicat

în

Începând de vinerea aceasta, tradiționalul spectacol susținut de Garda Apulum în fața Porții a IV-a se va desfășura de la ora 18.00

Garda Apulum este o trupă de reconstituie istorică antică care grupează patru formații – Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Având în componența sa în principal voluntari albaiulieni, trupa încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului cultural antic al orașului Alba Iulia, care se întinde astăzi peste anticul Apulum.

Având o experiență de 12 ani în acest domeniu, Garda Apulum a participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări de reenactment antic din țară sau străinătate. De asemenea, ea este implicată direct în organizarea unor importante festivaluri de profil din țară, dintre care se remarcă Festivalul Roman Apulum, poate cel mai important eveniment de acest gen din România.

Evenimentul este oferit de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sisteme de alimentare cu apă potabilă în comuna Vidra. Licitația de peste 9 milioane de lei, lansată pe SEAP

Publicat

în

Sisteme de alimentare cu apă potabilă în comuna Vidra. Licitația, lansată pe SEAP

Administrația comunei Vidra, din județul Alba, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede execuția lucrărilor la infrastructura de alimentare cu apă potabilă din comună.
Valoarea totală estimată a lucrărilor este de 9.085.889,47 RON.

Realizarea obiectivului de investiție propus va aduce beneficii comunității și nu numai, astfel proiectul reprezintă o prioritate pentru COMUNA VIDRA, având în vedere următoarele aspecte care dau necesitatea realizării acestui obiectiv de investiții:
-îmbunătățirea condițiilor de igienă a populației și a gospodăriilor acestora;
-sprijinirea activităților economice, turistice prin dezvoltarea unei infrastructuri minimale, ameliorarea condițiilor igienico-sanitare și a eficienței activităților productive;
-creșterea nivelului de trai;
-protecția resurselor de apă de suprafata și subterane

Obiectivul general al investiţiei este creșterea capacității autorităților publice locale pentru aplicarea rețelei de apă, în vederea conformării cu cerințele reglementărilor naționale și europene în domeniu, prin realizarea infrastructurii specifice acestor lucrări, pregătirea personalului de exploatare a investiției și implicarea societății locale, civile și de afaceri și respectarea principiilor de “mediu curat”. Astfel, lucrările realizate în cadrul proiectului care contribuie la unul dintre cele șase obiective de mediu sunt considerate conforme cu principiul de „a nu prejudicia în mod semnificativ” (DNSH – „Do No Significant Harm”), prevăzute în Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de „a nu aduce prejudicii semnificative” în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare și reziliență .

Executarea lucrărilor cu tehnologii și materiale noi care să asigure o durată de viață mai mare a rețelei de distribuție apă.

Capacităţi fizice totale obiectiv „Alimentare cu apă potabilă în comuna Vidra”:

• Aducţiune: Lungime conductă aducţiune proiectată: -Ţeavă PEID PE100 SDR17 Pn 10 Dn110 mm, L= 1704,86 ml.
Construcţii auxiliare pe conducta de aducţiune:
– cămine de vane/ sectorizare: 4 buc.
– cămine cu armături de golire: 6 buc.
– cămine de ventil de aerisire – dezaerisire: 6 buc.
– cămin contorizare: 1 buc.
– Staţie ridicare presiune SPA montata în container cu dimensiunile – L x l x h =3,00 m x 2,5 m x 2,5 m.– 1 buc.

• Gospodărie de apă
– Rezervor 200 mc.
– Staţie reclorinare montată în container cu dimensiunile – 1 buc containerizat 6000 x 2430 x 2550 mm.

• Distribuţie: Total lungimi rețea de distribuție în comuna Vidra:
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 160 mm, L = 2.360,57 m;
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 140 mm, L = 2.726,78 m;
− PEID PE 100 RC, SDR17, PN 10, De 140 mm, L = 2.770,50 m;
− PEID PE 100 RC, SDR11, PN 16, De 140 mm, L = 1.158,77 m;
− PEID PE 100 RC, SDR11, PN 16, De 125 mm, L = 1.322,53 m;
− PEID PE 100 RC, SDR11, PN 16, De 110 mm, L = 908,21 m;
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 125 mm, L = 58,51 m;
− PEID PE 100 RC, SDR26, PN 6, De 110 mm, L = 69,27 m;

Total lungime distribuție – 11.375,14m

Faţă de lungimea reală se aplică un coeficient de şerpuire 7%.

– cămine de vane/ sectorizare: 29 buc.
– cămine cu armături de golire: 42 buc.
– cămine de ventil de aerisire – dezaerisire: 23 buc.
– cămin contorizare apă: 1 buc.
– hidranţi Dn 80 mm – 75 buc.
– hidranţi Dn 100 mm – 24 buc.
Total lungime conductă proiectată aducţiune + distribuţie: – 13.080,00 ml.

Total construcţii auxiliare:
– cămine de vane/ sectorizare: 31 buc.
– cămine cu armături de golire: 48 buc.
– cămine de ventil de aerisire – dezaerisire: 29 buc.
– cămin contorizare apă: 2 buc.
– hidranţi Dn 80 mm – 93 buc.
– hidranţi Dn 100 mm – 23 buc.
– Branșamente – 200 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba