Știri
Împodobirea bradului de Crăciun, cea mai frumoasă activitate din această perioadă
Dupa ce ai scotocit toata piata, ai gasit in sfarsit bradutul perfect. Si greul abia acum incepe. Scoate toate ornamentele de anul trecut, desfa firele si beteala care s-au incalcit si pe deasupra mai cumpara si altele noi, dar sa se asorteze cu cele pe care le ai deja.
Impodobirea bradului de Craciun este considerata de multi dintre noi cea mai frumoasa activitate pe care trebuie sa o prestezi in aceasta perioada.
Dar bineinteles ca se poate transforma si in cea mai mare provocare… Parca anul acesta ti-ai dori sa arate putin diferit bradutul tau, insa nu stii exact ce anume ar trebui sa faci. Dilema poate fi rezolvata foarte usor cu putina imaginatie si cateva idei ajutatoare.
Natural sau artificial?
In primul rand trebuie sa te decizi asupra acestui aspect. Un brad natural iti poate incanta si simtul olfactiv, insa nu te vei bucura de el prea multa vreme. Unul artificial, din pacate te priveaza de mirosul atat de familiar si fermecator, insa va fi mai practic si il vei putea pastra pe timp nelimitat.
Alege-i un concept!
Pentru a se deosebi de alti brazi, ar fi indicat sa te gandesti la un concept. De exemplu, daca te gandesti la zapada ca tema principala a bradutului tau optiunile de ornamente trebuie sa se centreze in jurul acestei idei: ornamente sub forma de saniuta, ski, jocuri de iarna, zapada, fulgi de nea, etc.
Fa singur/a cateva ornamente
Le poti achizitiona gata facute din aproape orice magazin sau iti poti pune putin mintea la contributie sa inventezi tu cateva mai speciale. Gasesti materiale de confectionat si idei ajutatoare care iti pot usura munca. Ai fi uimit/a de cata imaginatie pot da dovada copiii in aceasta activitate.
Personalizeaza bradutul
Foloseste fotografii cu apropiatii tai, numele lor sau datele unor aniversari importante din familia ta.
Cauta ornamentele in cele mai neobisnuite locuri
In cazul in care iti doresti sa ai un bradut special, cauta ornamente pentru el in cele mai neobisnuite magazine (de exemplu, la o feronerie).Trebuie doar sa fii foarte inventiv si sa exploatezi la maximum lucrurile simple.
Foloseste orice sursa de lumina pentru bradul tau
Poti sa alegi din multitudinea de instalatii electrice si sa lasi loc pentru cateva suporturi de lumanari. In noaptea de Craciun, cand ne strangem in preajma bradului pune lumanari (aurii, albe sau rosii) in suporturi si aprinde-le.
Ornamente simple
Orice idee originala si cu gust ii poate oferi o personalitate aparte bradutului. Foloseste si ornamentele traditionale, cum ar fi jucariile, bomboanele, globurile, ghirlandele, beteala. Sau frunze/flori presate si uscate pe care poti sa pui particule de sclipici.
Cum plasezi toate ornamentele?
Dupa ce te-ai decis asupra conceptului si ai strans toate ornamentele de care ai nevoie, iata cateva idei de a le aseza echilibrat pentru a evita supraincarcarea bradului. In primul rand trebuie sa tii cont de dimensiunile bradului si sa folosesti ornamente mai mari sau mai mici, in functie de acest aspect. Aseaza intai instalatia electica si abia apoi celelalte ornamente. In general, decoratiile mari arata bine daca sunt asezate la baza bradului, iar cele mici in partea de sus. Pastreaza ornamentele speciale pentru a le aseza in varful ramurilor, insa nu neglija si interiorul bradului.
Sursa: eva.ro
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știriacum 21 de ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 16 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 13 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului