Connect with us

Știri

Ieri, fostul Gimnaziu Majláth: Azi, Corpul C al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia

Published

on

Clădirea centrală a Universității „1 Decembrie 1918” este unul dintre edificiile grandioase din Cetate, ridicat la sfârşitul anilor 1800. Încă de la înființare, a fost destinată educației, adăpostind, în prima fază, Gimnaziul Superior Romano-Catolic Majláth.

Edificiul, de dimensiuni apreciabile, a fost construit pe locul unei foste biserici gotice de tip sală. Clădirea, în stil neoclasic, impresionează în special prin fațada sa principală decorată cu coloane cu fusuri canelate și capiteluri ionice și dorice, în alternanță, care îi amplifică monumentalitatea, precum și cu diferite alte registre ornamentale, cu motive vegetal-geometrice.

Într-o cetate care s-a definit drept cel mai important centru militar al Transilvaniei, perimetrul ce găzduieşte azi clădirea centrală a Universităţii „1 Decembrie 1918” a rămas de mai bine de 700 de ani un spaţiu destinat culturii şi răspândirii cunoaşterii. Aici au poposit, pe rând, promotorii culturii medievale şi moderne, de la călugării catolici augustinieni eremiţi (sec. XIII-XVI), la călugării dominicani (sec. al XVI-lea) şi în cele din urmă, tot aici, s-au aşezat în două etape iezuiţii (în secolul al XVI-lea şi mai târziu, în secolul al XVIII-lea). Moştenirea acestora a rămas un loc dedicat educaţiei, care s-a consacrat şi în epoca modernă prin funcţionarea unei prestigioase instituţii şcolare: Gimnaziul Superior Romano-Catolic, Liceul de Stat, ulterior a Liceului Industrial nr. 4 şi din 1996 a universităţii albaiuliene.

Corpul C, construit în forma actuală la începutul secolului XX (1900-1901), se află pe locul unei foste biserici gotice de tip sală, a Sfântului Ştefan Protomartirul, componentă a unei vechi mănăstiri augustiniene, din secolul al XVI-lea, preluată ulterior de călugării iezuiţi între 1580 şi 1588. Clădirile ansamblului monahal au fost ridicate la rândul lor în secolul al XIV-lea, pe locul unei mănăstiri a ordinului eremiţilor augustinieni (secolul al XIII-lea).

Ansamblul de clădiri de la sfârşitul secolului al XIV-lea (1376?), ridicat de ordinul călugărilor augustinieni – atât biserica (numită mai târziu biserica Báthory) cât şi claustrul ei (corpul de clădire adosat capătului vestic, orientat nord-sud, în care actualmente se află spaţii de învăţământ şi de cercetare ale universităţii) – au funcţionat ca locuri dedicate cunoaşterii şi culturii. În ultima decadă a secolului al XVI-lea, în vremea Contrareformei, clădirea a revenit în posesia ordinului iezuit. După douăzeci de ani de activitate prestigioasă în scopul luminării culturale (în perioada lui Gabriel Bethlen), ordinul iezuit a fost expulzat dintre zidurile Cetății, revenind însă în primii ani ai stăpânirii habsburgice (debutul secolului al XVIII-lea). În această perioadă, iezuiţii au pus în cadrul mănăstirii bazele unui Institut Teologic, tot atunci biserica fiind inclusă pe cele mai vechi planuri ale oraşului (Pianta d’Alba Iulia – sfârşitul secolului al XVII-lea – şi planul lui G. M. Visconti – 1711).

Interesele iezuiţilor şi ale noilor conducători s-au împletit în mod strâns astfel că, odată cu ridicarea fortificaţiei Vauban (Alba Carolina), clădirea mănăstirii a fost reparată şi înfrumuseţată (1715-1718). Peste o jumătate de secol (1776), în condiţiile desfiinţării ordinelor călugăreşti, clădirile au rămas în proprietatea Seminarului Teologic Catolic, având o destinaţie legată de nevoile acestuia.

În 30 mai 1783, lăcaşul a fost vizitat de Iosif al II-lea, ocazie cu care se hotărăşte dezafectarea lui. În 1783, biserica este „execrată” şi încredinţată unei comisii

care a transformat-o în depozit militar, funcţionalitate deținută până în anul 1891, când reintră în proprietatea Bisericii Catolice. După 1898, an al demolării parţiale (ocazie cu care custodele muzeului, dr. Adalbert Cserny, realizează o serie de fotografii şi planşe ale vechiului lăcaş), pe fundaţiile vechi este construit Gimnaziul Superior Romano-Catolic Majláth.

Clădirea este unul dintre edificiile grandioase care aparţine seriei de construcţii ridicate în Cetatea Alba Iuliei la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil neoclasic. Ansamblul a păstrat vechiul claustru al mănăstirii medievale, iar la subsol, spaţiile boltite ale beciului s-au ridicat prin refolosirea blocurilor de piatră din castrul roman. Aşa cum putem vedea în proiect şi în fotografiile de la 1901, edificiul era destinat unei instituţii de învăţământ, fiind prevăzut cu subsol, parter şi două etaje, nivele înalte, săli spaţioase şi coridoare largi, legate printr-o scară centrală. De la întemeiere, şcoala a fost dotată cu cele necesare: două biblioteci, o sală de sport, săli de clasă, laboratoare – de fizică sau de ştiinţe naturale -, un muzeu de ştiinţe naturale, o capelă şi birouri. Frontonul triunghiular al faţadei principale, coloanele şi alte decoraţii din repertoriul clasic, utilizate în compunerea volutelor şi în ornamentaţie, amintesc privitorului de un templu antic.

După unirea Transilvaniei cu Regatul României (1918), fostul Gimnaziu „Majláth” a căpătat pe rând diferite destinații: Liceul de Fete, respectiv Liceul Industrial nr. 4. Odată cu anul 1996, clădirile au revenit Universităţii „1 Decembrie 1918”, care le-a modernizat. Astăzi, corpul C al universităţii găzduieşte amfiteatre, săli de curs, laboratoare, o colecţie muzeală cu expoziţie de arheologie şi birourile a patru din cele cinci facultăţi ale universităţii albaiuliene: Facultatea de Istorie şi Filologie, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale şi Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti. (L.S.)

În zilele noastre, corpul C al Universităţii găzduieşte amfiteatre, săli de curs, laboratoare, o colecţie muzeală cu expoziţie de arheologie şi birourile a patru din cele cinci facultăţi ale instituției de învățământ superior.

Sursa.memoriaurbis.apulum.ro, albaiuliaqr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Pe 21 noiembrie sărbătorim Ziua mondială a salutului. Salutul reprezintă un element esențial în stabilirea unor relații cu cei din jurul nostru

Salutul este o manifestare de curtoazie cu care întâmpinăm pe cineva, fiind completată de mimică, poziția corpului și ținută.

În 1973, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA au lansat Ziua mondială a salutului (World Hello Day). Ei consideră că salutul reprezintă o formă de acțiune interumană și un element important în realizarea înțelegerii și păcii dintre oameni de religii, rase și naționalități diferite.

În România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică, ea suferind în decursul timpului şi anumite modificări. La noi în țară, forma salutului depinde de zona geografică în care te afli. Bucureștenii se salută cu “Bună”, ardelenii își spun “servus”, iar cei din Banat, Cluj și Sibiu se salută cu “ceau” sau “ciau”.

Tinerii și adolescenții mai folosesc și formule de salut precum “Salve!”, “Salutare!”, “Te sărut!”, “Pa!”, “Noroc!”, “Salut!”, “Hai, te-am pupat!”, “Salut, bărbate!”, “Hi!”, “Hai, pa!”,  “Hello!”, “Sal”. Formulele de salut “Sărut-mâna”, “Bună ziua” și “La revedere” aproape au dispărut din vocabularul românilor. Mai mult decât atât, “Cum îți merge?” sau “Ce mai faci?” sunt deja considerate forme de politețe și nu forme de salut.

Mulți români încă mai folosesc saluturi religioase precum “Domnul cu tine!”, “Hristos în mijlocul nostru!” și “Doamne ajută!”. De asemenea, încă se folosesc formule specifice sărbătorilor creștinești precum “Hristos a înviat!” la care se răspunde cu “Adevărat a înviat!”. În ziua Înălțării, credincioșii creștini folosesc salutul “Hristos s-a înălțat!” și răspunsul “Adevărat s-a înălțat”.

De Ziua mondială a salutului, importanța comunicării este evidențiată prin organizarea de diverse demonstrații la nivel mondial. Această zi este sărbătorită în aproximativ 180 de țări. Istoria ne arată că primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere, datând de pe vremea dinastiilor chineze. Oamenii de rând trebuiau să îşi acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitorul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar.

Sursa:a1.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba