Știri
Harta carențelor de vitamine și minerale : Ce probleme de sănătate poți avea, în funcție de ce vitamine îți lipsesc
Vitaminele sunt esențiale pentru sănătate și tocmai de aceea specialiștii recomandă să le incluzi în alimentația zilnică. Ideal este să îți iei necesarul de nutrimente din legume și fructe, iar la suplimente să apelezi doar la recomandarea medicului, dar indiferent de metoda prin care ajung în organismul tău, aceste substanțe îți ajută corpul să se dezvolte.
Vitamina A
La început, deficiența de vitamina A nu are niciun simptom. În unele cazuri, pot apărea o stare ușoară de oboseală și amețeli, dar de cele mai multe ori, simptomele sunt ignorate de pacient. Când lipsa de vitamina A se agravează, crește riscul de infecții respiratorii sau gastrointestinale, apar dificultăți în dezvoltarea oaselor la copii și adolescenți și infertilitate la adulți, potrivit patient.info. Lipsa de vitamina A poate fi prevenită printr-o dietă bogată în ficat, cartofi dulci, morcovi, spanac, mango, roșii și piersici.
Vitamina B6
Vitamina B6 face parte din complexul de vitamine B și este esențială pentru organism: protejează împotriva infecțiilor bacteriene, menține sănătos aparatul reproducător și ajută la buna funcționare a sistemului nervos și a creierului. În plus, această substanță ține sub control aminoazicii din sânge, care cresc riscul apariției bolilor de inimă, previn apariția cariilor și reglează nivelul de sodiu și de potasiu din sânge. De altfel, vitamina B6 este necesară și pentru producția de magneziu. Lipsa de vitamina B6 provoacă depresie, probleme ale pielii, inflamații ale colonului, leziuni ale pancreasului sau insomii. Iritabilitatea, durerile de cap și slăbiciunea musculară sunt alte semne că organismul tău nu primește suficientă vitamina B6. Poți preveni această problemă cu o alimentație din care nu trebuie să lipsească semințele, nucile, tonul, carnea de pui sau de curcan, prunele uscate, carnea slabă de vită, bananele, avocado sau spanacul.
Citește și Ce trebuie să mănânci pentru a scăpa de oboseală
Vitamina B12
Simptomele se dezvoltă gradual, dar starea de sănătate se poate înrăutăți considerabil, dacă nu se iau măsuri. Apar palpitații la inimă, diaree și chiar pierderea vederii, potrivit specialiștilor. Faptul că această vitamină se găsește în special în ouă și lapte ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru vegani. Un adult are nevoie de 0.0024 miligrame de vitamina B12 pe zi. Acest lucru este echivalentul a două ouă pe zi. Pentru a avea o cantitate suficientă de vitamina B12 în organism, poți consuma alimente precum organele de animale (ficat, pipote), pește, ciuperci, carne (miel, vită, porc, pasăre), fructe de mare, cereale (grâu, ovăz, orz), dar și anumite leguminoase (linte, năut, mazăre).
Vitamina C
Potrivit specialiștilor de la Serviciul Național de Sănătate din Anglia, simptomele lipsei de vitamina C apar după trei luni. Printre simptomele care ar trebui să te trimită la medic se numără: sângerări gingivale, puncte roșii pe piele, păr uscat și fragil, vânătăi care apar ușor. Lăsată netratată, această deficiență poate cauza probleme serioase de inimă, mai ales în cazul fumătorilor. Un adult are nevoie de circa 40 mg de vitamina C în fiecare zi. O portocală conține aproximativ aceeași cantitate. Putem să ne luăm această vitamină și din pătrunjel, ardei gras, broccoli, conopidă, căpșune, papaia și citrice.
Vitamina D
Vitamina D reglează cantitatea de calciu și de fosfați din organism, ambele necesare pentru oase, dinți și mușchi sănătoși. De asemenea, cercetătorii au observat că un aport sănătos de vitamina D protejează împotriva cancerului, sclerozei multiple și bolilor cardiovasculare. Copiii au nevoie de aproximativ 10 mg de vitamina D pe zi, conform dailymail.co.uk, o cantitate ce se găsește și într-o bucată de somon file. Putem lua această vitamină din orice tip de pește gras, cereale integrale, stridii, brânză tofu, lapte de soia sau caviar.
Zinc
Zincul este un mineral necesar pentru organism, iar lipsa lui slăbește sistemul imunitar și încetinește procesul de vindecare a rănilor, conform webmd.boots.com. O stare permanentă de oboseală și de slăbiciune ar trebui să te trimită la medic. Orice persoană peste 14 ani este sfătuită să consume 11 mg de zinc în fiecare zi, cantitate ce se găsește în două stridii. De asemenea, printre cele mai bune alimente bogate în zinc se mai numără și semințele de dovleac, de susan, carnea de vită și miel, nucile caju, ciocolata neagră, fructele de mare, crapul, lintea, fasolea, ficatul (de miel, pui, porc, vită) și iaurtul.
Fier
Se pare că lipsa de fier din organism este printre cel mai des întâlnite deficiențe ale secolului al XXI-lea. Principala consecință este anemia, o boală ce scade numărul de globule roșii din sânge, iar lăsată netratată, poate provoca atac de cord, conform National Health Service. Adulții au nevoie de 10 mg de fier în fiecare zi, iar femeile gravide de o cantitate dublă. Putem găsi 10 mg de fier în 100 g spanac sau în 4 felii de pâine albă. De asemenea, cantități importante de fier se mai întâlnesc și în germeni de grâu, fulgi de ovăz, tărâțe, fistic, semințe de dovleac, pepene verde, legume cu frunze verzi și cartofi.
Magneziu
Deficiența de magneziu afectează una din 10 femei, potrivit dailymail.co.uk. Dacă nu sunt luate măsuri de la primele simptome, această problemă poate crea probleme neurologice (halucinații, stare de confuzie, tulburări de memorie), dar și probleme neuromusculare (tremur, spasme) și gastrointestinale (dureri de stomac, diaree, constipație). Un adult trebuie să consume aproximativ 400 mg de magneziu în fiecare zi, cantitate ce se găsește în 100 g de ciocolată neagră, într-un avocado sau într-un pumn de alune. Alte surse de magneziu mai pot fi legumele cu frunze verzi, nucile și semințele, peștele gras, boabele de soia, bananele, lactatele degresate și fructele uscate.
Calciu
Organismul folosește calciul pentru întărirea oaselor și a dinților. Deficiența de calciu provoacă probleme de dantură și se poate transforma în osteoporoză în timp. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate de 500 mg în fiecare zi în cazul adulților, echivalentul a o ceașcă de lapte sau 56 de grame de sardine. Mai găsim cantități semnificative de calciu și în iaurt, somon, brânză și verdețuri închise la culoare. Lipsa de vitamine și minerale poate avea consecințe grave asupra sănătății. Mergi la medic atunci când te confrunți cu un simptom ce se regăsește pe harta carenței de vitamine și asigură-te că primești ajutor la timp, pentru a preveni apariția bolilor grave.
Sursa.realitatea.net
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
Știri
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Pe 21 noiembrie sărbătorim Ziua mondială a salutului. Salutul reprezintă un element esențial în stabilirea unor relații cu cei din jurul nostru
Salutul este o manifestare de curtoazie cu care întâmpinăm pe cineva, fiind completată de mimică, poziția corpului și ținută.
În 1973, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA au lansat Ziua mondială a salutului (World Hello Day). Ei consideră că salutul reprezintă o formă de acțiune interumană și un element important în realizarea înțelegerii și păcii dintre oameni de religii, rase și naționalități diferite.
În România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică, ea suferind în decursul timpului şi anumite modificări. La noi în țară, forma salutului depinde de zona geografică în care te afli. Bucureștenii se salută cu “Bună”, ardelenii își spun “servus”, iar cei din Banat, Cluj și Sibiu se salută cu “ceau” sau “ciau”.
Tinerii și adolescenții mai folosesc și formule de salut precum “Salve!”, “Salutare!”, “Te sărut!”, “Pa!”, “Noroc!”, “Salut!”, “Hai, te-am pupat!”, “Salut, bărbate!”, “Hi!”, “Hai, pa!”, “Hello!”, “Sal”. Formulele de salut “Sărut-mâna”, “Bună ziua” și “La revedere” aproape au dispărut din vocabularul românilor. Mai mult decât atât, “Cum îți merge?” sau “Ce mai faci?” sunt deja considerate forme de politețe și nu forme de salut.
Mulți români încă mai folosesc saluturi religioase precum “Domnul cu tine!”, “Hristos în mijlocul nostru!” și “Doamne ajută!”. De asemenea, încă se folosesc formule specifice sărbătorilor creștinești precum “Hristos a înviat!” la care se răspunde cu “Adevărat a înviat!”. În ziua Înălțării, credincioșii creștini folosesc salutul “Hristos s-a înălțat!” și răspunsul “Adevărat s-a înălțat”.
De Ziua mondială a salutului, importanța comunicării este evidențiată prin organizarea de diverse demonstrații la nivel mondial. Această zi este sărbătorită în aproximativ 180 de țări. Istoria ne arată că primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere, datând de pe vremea dinastiilor chineze. Oamenii de rând trebuiau să îşi acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitorul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar.
Sursa:a1.ro
-
Știri8 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri3 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri24 de ore ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știrio săptămână ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători