Știri
Harta autostrăzilor din Transilvania în următorii doi ani. Vezi când se va circula pe fiecare sector
Reţeaua autostrăzilor din România şi planul pentru perioada 2015-2016 au fost prezentate de ministrul Ioan Rus, care a vorbit despre sectoarele de drum pe care se va circula sigur până la finalul acestei perioade, dar şi despre deschiderile programate anul acesta. Vocea Transilvaniei vă prezintă, sector cu sector, planul autorităţilor pentru autostrăzile din Transilvania. Vezi foto cu harta autostrăzilor din Transilvania pe radiounirea.ro.
În acest moment avem spre 700 kilometri de autostradă în operare. În 2016, cu siguranţă finalizăm şi vom putea circula pe Sibiu – Nădlac, pe Cluj – Borş, cu o excepţie între Mihăieşti şi Suplacu de Barcău, care ar putea fi finalizată în 2017, pe Cluj – Târgu Mureş, Târgu Mureş – Făgăraş, Sibiu – Făgăraş, Făgăraş – Braşov în situaţia în care vom fi extraordinari de activi, dacă nu în 2017. Cu certitudine vor fi încă 250 de kilometri de autostradă în 2016″, a anunţat Rus, conform Mediafax.
Referindu-se la deschiderile programate în acest, ministrul a enumerat lotul 2 de la Nădlac – Arad (16,6 km), lotul 2 Timişoara – Lugoj (25,7 kilometri), Gilău – Nădăşelu (8,7 kilometri) şi 4,9 kilometri pe autostrada Bucureşti – Ploieşti.
Autostrada Transilvania – Borş-Braşov
Proiectul Autostrăzii Transilvania continuă, potrivit planului Ministerului Transporturilor. Astfel, conform programului făcut public de Ioan Rus, de la Vest la Est, lucrările vor decurge astfel: pe sectorul Suplacu de Barcău – Borş (60,25 km), aflat acum în stadiul de licitaţie execuţie lucrări – evaluare oferte, lucrările vor începe probabil în aprilie 2015; În ceea ce priveşte sectorul Mihăieşti – Suplacu de Barcău (88,8 km), aici stadiul actual este de proiectare; Pentru realizarea tunelului prin Meseş (2,4 km) se va desemna un câştigător în februarie 2015, acum având loc licitaţia pentru Studiul de Fezabilitate, respectiv evaluarea ofertelor şi desemnarea câştigătorului; Sectorul Mihăieşti – Nădăşelu (16,85 km) se află acum în stadiul de pregătire al documentaţiei pentru licitaţia de execuţie a lucrărilor, astfel că se estimează ca lucrările să înceapă în august 2015; Tronsonul 3A Cluj (Gilău) – Mihăieşti, sector 3A1 Gilău – Nădăşelu (8,7 km) are ca termen de finalizare 7 aprilie 2016, valoarea sa fiind de 258.199.000 de lei; Podul peste Someş se află acum în stadiul de licitaţie execuţie lucrări, începerea lor fiind estimată pentru iunie 2015; Tronsonul Târgu Mureş – Câmpia Turzii (56,60 km) se află încă în stadiul de licitaţie lucrări, câştigătorul urmând să fie desemnat luna aceasta, iar lucrările să înceapă în aprilie 2015; Trosonul Făgăraş – Târgu Mureş (100 km) se află încă în stadiul de pregătire a documentaţiei pentru studiul de fezabilitate, la fel ca şi tronsonul Braşov – Făgăraş (40 km).
Autostrada Sebeş – Turda, gata doar în octombrie 2016
Deşi două dintre loturile Autostrăzii sebeş – Turda sunt programate să fie finalizate în martie 2016, celelalte două vor fi gata, potrivit estimărilor oficiale, abia spre finele lui 2016.
Astfel, loturile 4 (16,3 km) şi 3 (12,45 km) urmează să fie gata în 19 martie 2016, însă loturile 2 (24,25 km) şi 1 (17 km) vor fi gata abia în 2 octombrie 2016.
Alte cinci loturi sunt în lucru, doar unul va fi gata în 2015
Doar lotul 2 (16,6 km din care 6,52 daţi în folosinţă în decembrie 2014) al Autostrăzii Nădlac – Arad, în valoare de 89.348.287 de lei, este preconizat să fie finalizat în 2015, mai precis în 20 iunie, potrivit estimăriloe oficiale.
Lotul 2 al Autostrăzii Timişoara – Lugoj (25,62 km) va fi gata în 10 iulie 2016, în timp ce lotul 2 al Autostrăzii Lugoj – Deva (28,6 km), lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva (21,14 km) şi lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva (22,13 km) vor fi gata în 27 mai 2016.
Tronsonul cuprins între Sibiu şi Făgăraş (60 km) se află în licitaţie pentru studiul de fezabilitate, ofertele fiind în prezent evaluate, iar câştigătorul licitaţie urmând să fie anunţat în ianuarie 2015.
Transilvania se leagă cu restul ţării
În ceea ce priveşte legăturile dintre regiunile istorice al României, acestea vor fi făcute prin autostrăzi, dar nicio dată concretă nu este, deocamdată anunţată oficial. Singura certitudine este Autostrada Braşov – Comarnic, despre care Ponta a făcut un anunţ clar.
Autostrada Sibiu – Piteşti (115 km) a revenit pe hartă, deşi se discuta despre renunţarea, pentru moment, la această idee. Potrivit programului Ministerului, în februarie 2015 va fi desemnat câştigătorul licitaţiei pentru studiul de fezabilitate. Tot atunci, în februarie, va fi desemnat şi câştigătorul licitaţiei pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Braşov – Bacău.
Până în anul 2030, România ar urma să construiască 725 kilometri de autostradă, 184 de kilometri de autostradă fazată şi 1.809 kilometri de drum expres, costul total fiind estimat la 28,6 miliarde euro, inclusiv TVA.
Potrivit informaţiilor prezentate de Rus, sumele pentru investiţiile în infrastructură vor putea fi asigurate în următorii ani din finanţări europene de 6 miliarde euro (incluzând cofinanţarea naţională), acciza la motorină, rovinietă, concesiuni şi parteneriate public-private (4 miliade euro) şi credite de la Banca Europeană de Investiţii, BERD şi Banca Mondială.
„Există şi sursă BEI, BERD, Banca Mondială pe care nu le-am valorificat cum se cuvine”, a afirmat ministrul Transporturilor.
Prin programele cu finanţare europeană, România are ka dispoziţie 1 miliard euro pentru perioada de alocare 2007-2013 şi 5 miliade euro pentru intervalul 2014-2020.
„Ultima scuză este că nu avem bani”, a spus ministrul, arătând că până în prezent principalele probleme în domeniul dezvoltării infrastructurii au fost ineficienţa şi lipsa structurării proiectelor.
sursa: voceatransilvaniei.ro
Știri
Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a, la Alba Iulia: Care este programul
Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, vă invită la Festivalul Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a XXVIII-a
Evenimentul urmărește promovarea culturii și a activităților vocaționale prin diversificarea proiectelor și a programelor pentru pregătirea vocațională a tinerilor și studenților, precum și stimularea și implicarea acestora în ceea ce privește actul cultural. Programul festivalului este unul divers, pentru toate gusturile, în care se regăsesc tineri, studenți, dar și nume cu notorietate.
Program:
Miercuri, 27 noiembrie, ora 19:00
„Clipe de luciditate” – spectacol de teatru-dans. Eveniment organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Sibiu și Compania de Dans „Microbis”.
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților.
Ora 16:00 Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural, fondat de Paul Bordaș.
Foaier CCS Alba Iulia
Ora 20:00 Balul Bobocilor al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Duminică, 1 decembrie
Mesaje online cu ocazia a 106 ani de la Marea Unire și 102 de ani de la inaugurarea fostului Teatru „Caragiale” din Alba Iulia
Luni, 2 decembrie, 19:00
„Tinerii și provocările lumii moderne”
Conferință susținută de părintele Constantin Necula
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!
Miercuri, 4 decembrie, ora 18:30
Concert: Connect-R & Band
În deschidere: Luz Maria Milagros Șuteu, Paul Berghean, Mihai Șerbănescu, Maria Imbre, Georgiana Zbutea
Prezintă: MC Kotto
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile!
Joi, 5 decembrie, ora 11:00
„Skepsis”. Retrospectiva anului 2024. Proiecte pentru anul 2025.
Foaier CCS Alba Iulia
Vineri, 6 decembrie, ora 18:00
Spectacol folcloric cu Maria Dragomiroiu, Robert Târnăveanu, Oana Tomoiagă, George Drăgan, Maximiliana Poienar, Cristiana Viorel și Grupul instrumental „Carpatin Express”
Prezintă: Andreea Bogdan
Sala de spectacole a CCS Alba Iulia
Accesul se face pe bază de invitație, care se poate ridica de la Casa de Cultură a Studenților, începând de miercuri, 27 noiembrie, în intervalul orar 9:00 – 18:00.
Știri
28 noiembrie 2024: Cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir
În luna noiembrie, cercul de scriere creativă VERBUM, la Alba Iulia și Cugir
Ca în fiecare lună, și în luna noiembrie se vor desfășura concomitent cele două cercuri de scriere creativă VERBUM, de la Alba Iulia și Cugir. Temele alese sunt: „Ecoul frunzelor” la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” din Cugir (coordonator profesor doctor Luminița Cebotari) și „Întâmplare neobișnuită într-o zi obișnuită” la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba din Alba Iulia (coordonator bibliotecara Luiza Pop).
Cele două cercuri de scriere creativă se vor desfășura în data de 28 noiembrie 2024, începând cu ora 17:00.
Fiecare cerc debutează cu prezentări și recomandări de carte, urmate de discutarea creațiilor participanților, pe tema dată sau la liber, într-o atmosferă potrivită pentru astfel de dezbateri. La finalul cercului se vor propune teme pentru luna următoare și se va discuta liber despre cărți și creații literare.
Cercul de scriere creativă VERBUM este organizat de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir. La activitate pot participa toți creatorii care doresc să primează păreri avizate despre creațiile lor și toți cei ce iubesc arta și literatura.
Știri
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Paradă militară de proporții, pe 1 Decembrie, la Alba Iulia
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în municipiul Alba Iulia vor avea loc, în perioada 30 noiembrie-1 decembrie, o serie de manifestări la care vor participa militari și mijloace tehnice terestre și aeriene aparţinând structurilor din Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională.
În data de 30 noiembrie, ceremonii militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la următoarele ansambluri monumentale:
– începând cu ora 10.00, la monumentul „I.C. Brătianu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 10.30, la monumentul „Iuliu Maniu” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 11.15, la monumentul „Mihai Viteazul” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 11.55, la ansamblul monumental „Regele Ferdinand și Regina Maria” (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);
– începând cu ora 12.25, se va desfășura o ceremonie militară de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Unirii (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”);
– începând cu ora 12.40, în Piața Tricolorului va avea loc arborarea Drapelului Național al României (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Batalionului 811 Infanterie „Dej” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”).
În data de 1 decembrie, începând cu ora 14.00, va avea loc ceremonia militară cu trupe și tehnică de luptă în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, cu participarea a 18 detașamente de defilare pe jos (peste 1000 de militari aparținând Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Forțelor pentru Operații Speciale, Batalionului 136 Geniu „Apulum”/ Brigada 10 „Dunărea de Jos”, Batalionului 26 Cercetare Supraveghere „Avram Iancu”/ Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal”, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, personal din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Filialei Alba-Iulia a organizației Crucea Roșie Română), 17 detașamente de defilare cu mijloace terestre (vehicule de luptă VAMTAC și JLTV, complexe de artilerie antiaeriană și terestră GEPARD și LAROM, transportoare PIRANHA III și PIRANHA V, transportoare amfibii blindate de infanterie B-33 ZIMBRU, tehnică aparținând unităților de sprijin logistic, autospeciale de intervenție ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și ale organizației Crucea Roșie Română), elicoptere IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA NATO, avioane F-16 Fighting Falcon ale Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”.
De asemenea, din dispozitivul de defilare vor face parte militari și tehnică de luptă din Belgia, Franța și Polonia, din cadrul structurilor aliate aparținând Brigăzii Multinaționale Sud-Est și Grupului de luptă al NATO dislocat în Cincu.
Pentru buna desfășurare a evenimentelor, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, se va desfășura un antrenament general în data de 30 noiembrie, în intervalul orar 14.00-17.00.
-
Știriacum 7 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 7 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o săptămână
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 2 săptămâni
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 7 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum 2 săptămâni
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului