Rămâi conectat

Sănătate

Haos în Sănătate, de azi. Cardul național, pe sistem Clayton, model nea’ Gheorghe

Publicat

în

Citeste pe www.radiounirea.ro despre haosul din sistemul sanitar, odată cu introducerea cardului național. Medici bulversați, pacienți disperați și o reformă sistem Clayton, model nea’ Gheorghe.

Utilizarea cardului național de sănătate este obligatorie, de la 1 mai. Teoretic, niciun asigurat nu mai poate beneficia de serviciile gratuite, garantate prin lege, decât dacă prezintă acest document sau o adeverință eliberată de CNAS, dacă e refuzat cardul. Abia astăzi, însă, sistemul va fi testat la adevărata sa capacitate. Iar pacienții care se prezintă la medic trebuie să fie pregătiți pentru ce este mai rău, pentru că soft-ul a dat nenumărate rateuri în ultimele săptămâni.

Obligativitatea utilizării cardului național de sănătate, începând cu 1 mai 2015, nu mai este o noutate. Până acum au fost prezentate toate detaliile pentru populație. Ceea ce pacienții nu au aflat, însă, dar s-ar putea să descopere, astăzi, pe sănătatea lor, este că soft-ul nu face față solicitărilor venite, simultan, de la mii de furnizori din țară, pentru tot atâția pacienți.

Conform legii, cardul este obligatoriu de la 1 mai. Nu vă dă nimeni afară din cabinet, laborator, farmacie sau spital dacă nu-l aveți. Dar sunteți buni de plată, deoarece în lipsa documentului serviciul de care aveți nevoie și de care ar trebui să beneficiați gratuit nu poate fi validat. Și atunci, într-o fracțiune de secundă, deși legal aveți statut de asigurat, deveniți un oarecare, fără drept la gratuități și alte beneficii care vă revin. Pentru că nimeni nu poate risca să facă o analiză, să vă acorde o consultație, să vă elibereze o rețetă cu regim special dacă nu poate valida acest serviciu în sistemul Casei. Iar pentru asta este nevoie de… card! Sau, cum a ieșit la iveală pe ultima sută de metri, este nevoie și ca sistemul informatic să funcționeze. Credeați că se înțelege de la sine? Poate pentru dumneavoastră. Casa de Asigurări, în schimb, a rămas surdă și mută în ultimele săptămâni, deși medicii de familie, cei care l-au utilizat în această perioadă, în special pentru activarea cardurilor, au semnalat blocaj după blocaj. “La introducerea reţetelor electronice ne-am chinuit luni întregi până când sistemul chiar a devenit funcțional. În sensul că a putut fi utilizat cât de cât. Dar măcar atunci am avut o perioadă în care s-a putut lucra în paralele, și în vechiul sistem, iar pacienții nu au avut de suferit. La introducerea Dosarului Electronic de Sănătate, din nou, ne-am chinuit câteva luni, din cauza sistemului informatic. Iar acum cardul devine obligatoriu, deși acum două săptămâni sistemul ba putea fi folosit, ba nu, iar în această săptămână (săptămâna trecută – n.r.) nu a funcționat deloc. Suntem nemulțumiți că ne-am chinuit lunile acesta, de când a fost posibilă activarea, am pierdut din timpul pe care ar fi trebuit să-l alocăm pacienților, am semnalat problemele, am semnalat blocajele și ne-am trezit cu o zi înainte să sistemul tot nu merge”, a declarat Simona Schnelbach, președintele Colegiului Medicilor Prahova.

Medicilor li s-au alăturat inclusiv IT-iștii, care la rândul lor au transmis Casei adrese pe această temă. Degeaba!

Un furnizor de softuri medicale, cu peste 2.500 de medici clienţi, a anunțat, vineri, că doar în ultimele zile au primit din partea sistemului informatizat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (SIUI) 67.436 de erori de tipul “Validarea cardului nu s-a putut efectua. Vă rugăm încercaţi mai târziu”, potrivit Hotnews. “Am încercat să facem două simulări de lucru în regim live, cu toţi medicii mergând cu validarea (cardurilor – n.r.) în timp real şi semnare în timp real, iar blocajul sistemelor este aproape total. Dacă lăsăm pe toată lumea să lucreze live începând de luni, e posibil ca activitatea să fie paralizată”, a spus managerul companiei. „Este foarte posibil ca sistemul să răspundă greu, nu neg acest aspect”, a declarat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, pentru sursa citată. „Sunt dispus să trimit IT-işti de la CNAS şi să găsim soluţii. E adevărat că nu pot trimite la toţi furnizorii de servicii medicale în acelaşi timp”, a mai răspuns acesta, precizând că „pentru cei care încă nu au primit cardul şi sunt asiguraţi se va vedea în sistem dacă a fost tipărit cardul sau nu. Şi dacă a fost tipărit atunci îi vom da servicii medicale, pe care le vom monitoriza şi le vom deconta”.

Din punct de vedere al furnizorilor, însă, fiecare blocaj se traduce prin minute în șir pierdute pentru fiecare pacient în parte. Iar asta se cumulează, ajungându-se, zilnic, la ore întregi în care activitatea frunizorilor va fi blocată! Închipuițit-vă, de exemplu, ce înseamnă cinci minute în plus pentru fiecare persoană care intră într-o farmacie cu o rețetă compensată. Orele unei zile vor fi insuficiente pentru a le răspunde tuturor pacienților.

Testare cu întârziere

Practic, ziua de astăzi este prima în care sistemul informatic pentru validarea serviciilor prin cardul de sănătate va fi folosit la capacitate maximă. Cardul este obligatoriu de la 1 mai, dar aceasta a fost zi liberă. Deci cele mai multe cabinete au fost închise. La fel și laboratoarele. În general, ca de altfel și pe 2 și 3, zile de weekend, s-au acordat servicii în regim de urgență, iar acestea nu trebuie validate prin intermediul cardului. “Gândiți-vă că sistemul a cedat în condițiile în care nu era accesat decât de medici de familie, în mare parte, și doar pentru activarea cardurilor. De luni vor intra simultan farmacii, cabinete medicale, spitale, laboratoare. Ce se va întâmpla atunci”? întreabă președintele CM Prahova.

Sănătatea funcționează la ghici

Aceeași întrebare a fost adresată, joi seară, și conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru că furnizorii de servicii au vrut să știe, concret, ce fac luni dacă nu pot valida, în sistem, serviciile pentru persoanele asigurate care se prezintă la ei. “Am primit asigurări că vom putea lucra și offline. Dar rămânem cu ideea că riscăm să ne trezim că ni se impută și trebuie să plătim serviciile pe care le-am prestat, dar nu le-am validat în sistem. Abia luni ne lămurim cum stă treaba, iar noul sistem este lansat cu nenumărate probleme. Mi s-au blocat carduri deja și a trebuit să le deblochez prin Casa de Asigurări. Dar asta înseamnă sunat, preluarea apelului prin centrală, așteptare, timp pierdut. Sunt niște numere de telefon la care vom putea cere asistență. Ne vom convinge cât vor funcționa și aceste linii telefonice, ca și sistemul în sine, abia luni. Toată lumea va apela aceste numere, când va apărea o problemă. Iar probleme au tot apărut în ultima perioadă”, a atras atenția Simona Schnelbach.

Cât despre CNAS, o informarea a instituției anunță, cu mândrie, că “proiectul cardului naţional de sănătate, demarat de CNAS acum 7 ani, se află la linia de start. Începând cu data de 1 mai, acesta va deveni unicul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru asiguraţii care au intrat în posesia lui”. Într-un comunicat emis în cursul zilei de joi, Casa Națională dă asiguări că “a luat măsurile necesare pentru a fi respectat dreptul garantat prin lege la servicii medicale al tuturor persoanelor care au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate”. Astfel, “începând cu data de 1 mai, asiguraţii care au intrat în posesia cardului vor face dovada calităţii de asigurat şi vor valida serviciile medicale şi farmaceutice pe care le primesc utilizând cardul. Pentru cei aproximativ 500.000 de asiguraţi care nu au primit cardul de sănătate, furnizorii de servicii medicale vor verifica în sistem calitatea de asigurat a pacientului pentru a-i oferi serviciul necesar. Serviciile medicale acordate fără card de sănătate vor fi monitorizate separat. Se vor face demersurile necesare pentru transferul cardurilor de la o casă de asigurări la alta, pentru a înlesni punerea în posesia asiguraţilor a cardurilor de sănătate”.

Și atenție! “Tot de la această dată (1 mai – n.r.), furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări care nu vor avea funcţional sistemul cardului şi nu vor valida serviciile medicale cu cardul, atunci când asiguratul se prezintă cu el, vor suporta costurile serviciilor acordate din venituri proprii”, informează CNAS. Deci… cum rămâne? “Furnizorii care întâmpină probleme legate de utilizarea cardului de sănătate au la dispoziţie Helpdesk-ul din cadrul CNAS pentru a solicita lămuriri şi ajutor, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Asiguraţii pot apela numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate pentru orice probleme sau nelămuriri legate de cardul de sănătate, de luni până vineri în intervalul 08:00 – 20:00”, arăta CNAS pentru ca, ulterior, să anunțe că “asiguraţii care nu pot prezenta sau utiliza cardul naţional de sănătate vor beneficia de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale începând cu data de 1 mai 2015.”.

Vineri, pe 1 mai, CAS a revenit cu precizarea că “în primele ore de funcţionare a sistemului, cardul de sănătate nu a creat probleme pacienţilor”, iar fiecare casă județeană a eliberat, în medie, 20 de carduri celor care nu intraseră încă în posesia lor. Dar, dacă mai e nevoie să repetăm, vineri a foat 1 mai, zi liberă. Chiar poate fi luată ca etalon?

Tot vineri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că “spitalele care întâmpină dificultăți în validarea serviciilor medicale prin card sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă medicală, până la remedierea sistemului”.

Potrivit președintelui Colegiului Medicilor Prahova, deși sistemul poate fi utilizat, pentru validare, de câteva luni, și pe 9 aprilie au fost trimise, către IT-iști, noi precizări cu privire la softul care stă la baza acestuia. De asemenea, conducerea CNAS i-a pus în gardă pe furnizorii de servicii că, așa cum s-a mai întâmplat, se vor mai face update-uri și pe parcurs. “Am trecut și prin asta, cu sistemele informatice implementate anterior, și știm ce înseamnă. Un update te scoate din sistem! Deci din nou probleme, blocaje, pentru că aceste actualizări nu se fac noaptea, de exemplu, ci tot în timpul programului nostru, deci în timp ce avem pacienți și avem nevoie ca validarea serviciilor să fie posibilă”, spune Simona Schnelbach.

Ținând cont de semnalele de alarmă trase de medicii din toată țara, dar și de hotărârea autorităților de a nu mai amâna implementarea noului mod de validare a serviciilor, luni este proba de foc pentru sistemul de validare a cardurilor naționale de sănătate. Cu toate precizările de ultim moment ale CNAS, dacă pacienții nu vor ajunge să fie refuzați de furnizorii care se tem să nu cumva să li se impute serviciile prestate și nevalidate, există riscul real, în acest moment, blocajele din sistem să se transforme într-un blogaj general al sistemului de Sănătate, în așteptarea rezolvării unor probleme punctuale care vor apărea simultan, cu sutele.

Cardul de sănătate nu trebuie utilizat pentru cazurile care constituie urgență. De asemenea, conform legii, copiii cu vârsta până la 18 ani nu au primit card de sănătate beneficiază de servicii medicale necondiţionat, indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi. Persoanele neasigurate beneficiază ca şi până acum de pachetul minim de servicii medicale.

sursa: telegrama.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Publicat

în

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Publicat

în

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.

Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.

Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba