Rămâi conectat

Administrație

Guvernul vrea companii de stat eficiente sau desfiinţate

Publicat

în

Guvernul vrea sa faca revoluţie în companiile deţinute de stat. Societăţile care ocupă poziţii cheie în economia naţională trebuie să redevină profitabile sau chiar să îşi majoreze profiturile. În cazul în care o companie de stat ce ar putea aduce câştig bugetului nu face acest lucru, aceasta va trebui desfiinţată, transformată în instituţie publică sau vândută, susţin oficialii executivului. Citește mai mult pe radiounirea.ro

Doar de pe urma a patru companii de stat, statul are de încasat aproape 400 de milioane de lei. În total însă, sumele sunt cu mult mai mari căci, potrivit ANAF, aproape două sute de mari firme datorează bugetului 2,7 miliarde de lei. E drept că nu sunt toate în subordinea statului, dar cele mai mari creanţe sunt raportate de companii care se află în subordinea Ministerului Economiei.

„Companiile de stat trebuie să trebuie sa devină o sursa de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajaţii acestora sau pentru companiile private care lucreaza cu companiile de stat”, scrie într-o postare de pe contul de Facebook al Corpului de Control al premierului.

Acestea trebuie sa devină o sursa de venit pentru bugetul de stat, nu doar pentru angajaţii acestora sau pentru companiile private care lucreaza cu ele.

„În cazul în care o companie de stat nu face decât să administreze fonduri de la bugetul de stat, în loc să aducă fonduri la buget, aceasta va trebui desfiinţată sau transformată în instituţie publică.

Acestea sunt obiectivele pe care Corpul de Control al premierului anunţă că le au toate verificările pe care le face la companii”, transmite corespondentul Digi24.

„Compania de stat care doar administrează fondurile de la bugetul de stat va trebui desfiinţată sau transformată în instituţie publică”, scrie în aceeaşi postare a Corpului de Control.

Inspectorii Guvernului au început deja verificările la Compania Naţională de Investiţii, CNADNR şi Romsilva.

„Trebuie clarificat, cine răspunde pentru ce. S-au cumpărat costume de scafandri pentru CFR sau tanc care să scoată rădăcini de 4 milioane de euro, la Romsilva”, comentează Otilia Nuţu, analist de politici publice al Expert Forum.

Tocmai pentru că banii alocaţi companiilor nu sunt cheltuiţi transparent, premierul a respins de la începutul anului mai multe bugete, printre care cel al Tarom şi al Regiei care administrează Patrimoniul de stat.

„Vă rog să însoţiţi propunerea de aprobare a bugetului cu o notă care să explice care e viziunea companiei respective, ce vrea să facă din buget. Dacă vedem doar cifre de venituri şi cheltuieli, fără să ştim care e conceptul din spate nu cred că e suficient ca Guvernul să poată să ăţi asume această aprobare”, spunea premierul Dacian Cioloş, într-o şedinţă de Guvern din luna martie.

Slaba administrare a companiilor de stat a făcut ca, de-a lungul timpului, instituţiile financiare internaţionale să ceară României numirea unor manageri privaţi la conducerea companiilor ineficiente.

„Din păcate, Guvernele politice au avut presiuni politice şi soluţiile care în manual arătau foarte bine. S-au dovedit a fi mai mult sau mai puţin un eşec, pentru că presiunile politice nu au fost diminuate, inclusiv asupra managerilor recrutaţi în baza Ordonanţei 109”, spune consilierul premierului pe probleme economice, Ionel Dancă.

Din 180 de companii de stat, doar 35 au manageri privaţi. Numărul lor ar urma să crească la 60 până la finalul anului.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba