Rămâi conectat

Divertisment

Groapa Ruginoasă din Apuseni, o replică a Marelui Canion din Statele Unite

Publicat

în

Aventură la 1.000 de metri înălţime, pe scări şi lanţuri înfipte direct în stâncă. Este experienţa unică de care au parte amatorii de adrenalină care urmează traseul Via Ferrata, amenajat de un an în zona Pietrele Negre din Apuseni. Sunt 200 de metri pe care turiştii îi parcurg deasupra unei prăpăstii, numai cu echipament special. La doar trei kilometri depărtare se află o altă perlă a Parcului Natural Apuseni: Groapa Ruginoasă, o replică autohtonă a Marelui Canion din Statele Unite. Citeşte mai multe despre toate acestea pe radiounirea.ro.

Via Ferrata este un traseu spectaculos, care îi obligă pe temerari să se caţere pe stâncile în care sunt înfipte cabluri, scări şi poduri metalice. Este amenajat după modelul celor din Munţii Dolomiţi, din Italia, şi oferă senzaţii unice, mai ales pentru începători.

„Traseu care se poate parcurge doar cu echipament special: cască, ham și o lonjă specială facută pentru Via Ferrata”, spune Mircea Petrescu, reprezentant al Salvamont Bihor.

40 de lei costă echipamentul special pe care îl puteţi închiria de la o pensiune din Vârtop. Astfel îmbrăcaţi, începem drumeţia la Pietrele Negre. Ghidul ne atrage atenţia să fim atenţi la fiecare pas, pentru că ne aventurăm pe stânci, undeva la 1.000 de metri altitudine.

E obositor, dar ne putem opri oricând să ne tragem sufletul, pentru că suntem mereu prinşi de stâncă.

Traseul are 200 de metri şi zeci de scăriţe de metal. După o jumătate de oră ajungem în vârf.

„Suntem la o altitudine de 900-1.000 de metri, din partea superioară se poate vedea o parte din Bihorul Sudic şi vârful Curcubăta Mare, cel mai mare din Apuseni”, spune Mircea Petrescu.

Coborâm de pe munte, de această dată prin pădure, şi după o jumătate o oră ajungem la maşină. Nu e cazul să ne oprim, pentru că Parcul Natural Apuseni mai are multe locuri de descoperit. La nici doi kilometri găsim o potecă ce ne va duce la Groapa Ruginoasă. Pe traseul de dificultate medie au fost instalate, anul trecut, scări şi balustrade din lemn care şerpuiesc pe lângă cascade ce izvorăsc direct din stânca muntelui.

După 30 de minute, ajungem într-o poiană, iar până la Groapa Ruginoasă nu mai avem decât un pas.

„Suntem la Groapa Ruginoasă, unul dintre cele mai spectaculoase fenomene geologice din ţară.

Este o ravenă cu o lăţime de 500 de metri si o adâncime de 100 de metri, formată prin eroziune”, spune Mircea Petrescu.

Cavitatea uriaşă, săpată de ape în gresii roşii, violacee şi gălbui, este o formă de relief unică în Europa.

Cei care au vizitat acest loc spun că seamănă cu Canionul Colorado din Statele Unite ale Americii.

Cele 20 hectare ale rezervaţiei oferă un peisaj de o rară frumuseţe.

Valea Seacă are versanţi abrupţi şi este considerată o ciudăţenie a naturii, mai ales din cauza contrastului neobişnuit dintre rocile roşiatice şi vegetaţia verde. Cei care vor să se poposească în zonă, găsesc cele mai apropiate pensiuni în Arieşeni. O noapte de cazare cu mic dejun și acces la piscină costă cel mult 130 de lei.

„Vara avem carturi şi trotinete cu care se poate coborî pe pârtie, avem arcuri şi săgeţi, tiroliană la vară, trasee care duc la obiective turistice deosebite”, spune Adrian Varga, proprietarul unei pensiuni.

Vârtop-Arieşeni este o zonă turistică accesibilă tot timpul anului. Ca să ajungeţi acolo trebuie doar să mergeţi pe Drumul Naţional 76 Oradea – Deva şi să urmăriţi indicatoarele spre Arieşeni.

sursa: digi24.ro, sursa foto: facebook.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Divertisment

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Publicat

în

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.

Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.

Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.

Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.

Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.

sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba

foto: pasaridinromania.sor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Divertisment

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie

Publicat

în

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare

Bazinul acoperit de înot din municipiul Blaj se va redeschide marți 8 octombrie.
Programul de funcționare și tarifele de acces au rămas aceleași ca în ultimii doi ani, anunță Primăria Blaj.
Taxa de acces la bazin este de 30 de lei pentru adulți și adolescenți, iar pentru copiii sub 14 ani aceasta este de 15 lei. Un abonament lunar costă 300 de lei pentru adulți și adolescenți, respectiv 150 de lei pentru copiii sub 14 ani.
Program acces la bazinul acoperit de înot Blaj
*Marți – Sâmbătă
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 18.00: cursuri inițiere înot;
– 18.00 – 21.00: înot agrement.
*Duminică
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 21.00: înot agrement.
Bazinul acoperit de înot este închis lunea, pentru curățenie și dezinfectare.
Relații la telefon: 0799 – 500.806.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.

Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.

Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.

Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.

foto: Alexandru Samuel Popa


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba