Știri
#GivingTuesday, în 28 noiembrie, la Alba Iulia
#GivingTuesday, o mișcare ce aduce împreună ONG-uri, instituții publice, companii și oameni de bine pentru a încuraja implicarea în comunitate, se sărbătorește în ultima marți din luna noiembrie, ziua în care vă invităm să fiți alături de noi, să dăruiți, să voluntariați, să dați ceva înapoi comunității din care faceți parte și să vă îndemnați prietenii să facă la fel. Lansată în 2012 #GivingTuesday a devenit o mișcare internațională adoptată de peste 90 de țări.
Anul acesta #GivingTuesday se sărbătorește pe 28 noiembrie. Milioane de oameni din toată lumea indiferent de etnie, religie, cultură, status social se alătură pentru a sprijini cauzele în care cred și comunitățile în care trăiesc. Fiecare act de generozitate contează, dar acestea au și mai mare însemnătate si impact când dăruim împreună. Fiecare are ceva de dăruit, iar împreună suntem mereu mai buni!
Este o idee care se întâmplă în premieră în România, Alba Iulia fiind unul dintre orașele pilot care crede în comunitatea pe care o reprezintă și în capacitatea acesteia de a se uni pentru o idee nobilă, aceea de a dărui timp, atenție, empatie, sprijin material sau financiar, creativitate și implicare în general, celor din jurul nostru. O astfel de inițiativă, de a aduna într-o singură zi o arie cât mai largă de acțiuni de implicare comunitară oferă un mesaj foarte clar și vizibil, de care toată lumea are nevoie: din ce avem și știm, trebuie să dăruim celor care au nevoie.
Citește și Cinci regiuni din România, în topul sărăciei europene
Până în prezent, Primăria Municipiului Alba Iulia a centralizat 35 de inițiative înscrise la nivelul orașului. Persoane fizice, instituții, ONG-uri și firme s-au mobilizat și își vor aduce aportul la crearea unor momente speciale pentru diverse categorii sociale: se pun la dispoziție săli de conferințe pentru workshop-uri care se desfășoară în regim de voluntariat; se donează cărți, alimente, jucării pentru copii și vârstnici; se organizează seri de lectură pentru copii din centre de plasament; se îmbunătățește aspectul unor zone din comunitate; se strâng bani pentru copii aflați în diverse situații critice; se donează sânge; preșcolari crează mici suprize pentru trecători; și o mulțime de alte idei altruiste. Inițiativele pot fi urmărite pe facebook, în cadrul event-ului Giving Tuesday Alba Iulia https://www.facebook.com/events/386057835146499/
#GivingTuesdayAlbaIulia înseamnă dăruire: din suflet, din timp, din experiență, din ce avem fiecare. Un gest simplu poate însemna totul pentru cineva. În 28 noiembrie, angajații Primăriei Municipiului Alba Iulia și ai Poliției Locale vor dona sânge la Centrul de Transfuzii. Pentru că este o zi specială, ne-am gândit să le oferim copiilor de la Centrul educațional de zi Sf. Nicolae Alba Iulia, Centrul de consiliere și sprijin pentru părinți și copii Sfânta Maria și Centrul de zi Sf. Cuvioasa Parascheva Alba Iulia, câteva ore speciale. Copiii vor participa în Muzeul Principia la „O lectie de istorie altfel”, în cadrul căreia li se va face un tur ghidat gratuit în cadrul muzeului și vor participa la un spectacol de reenacment oferit de ”Asociația Culturală pentru Istorie Vie” din Alba Iulia. La finalul demonstrației, copiii vor avea posibilitatea de a interacționa cu reenactorii, iar angajați din cadrul primăriei le vor face surprize, prin valorificarea bonurilor primite în urma donării de sânge. Restaurant-Pizzerie Gothic oferă copiilor pizza și suc iar Societatea de Transport Public Alba Iulia va facilita accesul acestora la muzeu.
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului