Știri
Ghiozdanul elevilor nu trebuie să aibă mai mult de 10% din greutatea copiilor: Modificări la Legea Învățământului
O veste buna pentru elevi: se pregateste o lege care va scadea greutatea ghiozdanelor! Ghiozdanul scolarilor va trebui sa aiba maxim 10% din greutatea lor corporala, iar scolile vo fi obligate sa asigure spatii speciale pentru depozitarea rechizitelor. Prevederile se regasesc intr-o initiativa legislativa depusa de Ovidiu Raetchi, deputat PNL, lege care si-a inceput parcursul legislativ pe 29 mai, in Camera Deputatilor.
„Periodic, in spatiul public apar discutii justificate privind greutatea ghiozdanelor elevilor, mai ales in cazul celor incadrati in clasele primare si gimnaziale. Este evident ca greutatea ghiozdanelor nu este adaptata capacitatii de efort fizic corespunzatoare varstei copiilor si tinerilor si creste riscul aparitiei deformarilor de coloana vertebrala.
Pe termen lung, specialistii sustin ca se poate ajunge pana la afectarea aparatului locomotor, a celui respirator si chiar a sistemului nervos. Pentru a-i proteja pe elevi, tot mai multe scoli au decis sa achizitioneze dulapuri, pentru ca fiecare copil sa isi poata depozita materialele necesare activitatii scolare zilnice (carti, caiete, culegeri, echipament sportiv), dar acestea sunt mai degraba exceptia si nu regula. De exemplu, un elev de clasa primara poate avea un ghiozdan cu o greutate cuprinsa intre 4 si 7 kg in conditiile in care greutatea maxima recomandata pentru un copil de 7-11 ani nu ar trebui sa depaseasca 2,5 – 3 kg.
Potrivit unor studii realizate recent, greutatea ghiozdanului nu trebuie sa fie mai mare de 8,2%-10% din greutatea corporala a copilului. Uneori, din dorinta ca elevii sa fie pregatiti suplimentar si temeinic la toate materiile studiate la scoala, acestia sunt „incarcati” cu numeroase carti, culegeri, caiete speciale pe care sunt obligati sa le poarte in ghiozdane”, se precizeaza in Expunerea de Motive a legii initiate de Ovidiu Raetchi, deputat PNL.
Citește și Cartea e grea, la figurat, dar și la propriu: Știu asta cel mai bine elevii care sunt nevoiți să-și care ghiozdanele pline cu manuale și caiete. Cât trebuie să cântărească ghiozdanul unui copil
Proropunerea legislativa prevede amendarea Legii Educatiei Nationale prin introducerea unui nou articol, astfel incat „volumul si greutatea manualelor, rechizitelor si a altor materiale necesare in procesul didactic, transportate zilnic de elevi la scoala si de ia scoala, vor fi adaptate capacitatii de efort fizic a elevilor iar greutatea acestora nu va depasi 10% din greutatea corporala a elevului”. In acest sens, unitatile didactice de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure fiecarui elev in parte spatii speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor, rechizitelor si a altor auxiliare didactice, inclusiv in afara orelor didactice.
De asemenea, initiativa legislativa stipuleaza ca „in cazul in care necesarul de materiale didactice, conform orarului, suprasolicita capacitatea de efort fizic a elevilor, in conformitate cu prevederile alin. (1), unitatile de invatamant preuniversitar trebuie sa asigure cadrelor didactice posibilitatile tehnice necesare pentru transmiterea fizica si/ sau electronica – prin intermediul Platformei scolare de e-learning – a sectiunilor din manuale sau a altor materiale didactice necesare studiului individual sau efectuarii lectiilor in afara orelor didactice”.
Proiectul de lege prevede si faptul ca, la sesizarea elevilor, parintilor si a cadrelor didactice, directorii unitatilor scolare de stat si particulare autorizate/acreditate trebuie sa ia masuri pentru respectarea greutatii ghiozdanelor, respectiv pentru asigurarea spatiilor speciale, cu acces individual, pentru depozitarea manualelor si a materialelor necesare pentru scoala.
Deocamdata, aceasta este doar la stadiul de propunere legislativa, fiind depusa in Camera Deputatilor pe 29 mai. Se asteapta avizele necesare de la Comisiii, urmand sa fie supusa votului in perioada urmatoare.
Sursa.portalinvatamant.ro
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 24 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 21 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului