Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Gala limbii și literaturii române, la Alba Iulia, la prima ediție: Elevii și dascălii din județ, cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare de profil, premiați la Palatul Principilor

Publicat

în

Gala limbii și literaturii române, la Alba Iulia, la prima ediție

Elevii și dascălii din județ, rezultate deosebite la olimpiadele școlare de profil, premiați la Palatul Principilor Alba Iulia

Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia (prin colectivul de Limba și literatura română din cadrul Departamentului de Litere) și Inspectoratul Școlar Județean Alba (la inițiativa Inspectorului școlar de specialitate pentru Limba și literatura română), în parteneriat cu Centrul Cultural Palatul Principilor, vă invită să participați la PRIMA EDIȚIE a GALEI LIMBII ȘI LITERATURII ROMÂNE.
În cadrul evenimentului vor fi premiați toți elevii și dascălii din județul Alba (gimnaziu și liceu) care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele școlare de profil (Limba și literatura română; Lectura ca abilitate de viață; Cultură și spiritualitate românească; Limbi clasice – latină, greacă veche; Universul cunoașterii prin lectură), la etapele județene și naționale.

Evenimentul va avea loc în data de 15 iunie 2024, la Palatul Principilor din Alba Iulia (Sala Dietei, ora 10.00) și va include festivitatea de premiere a elevilor și profesorilor, o scurtă conferință în plen, mesajele unor personalități și colaboratori și un moment artistic special.

„Vă invităm, dacă timpul vă permite și dacă vă face plăcere, să vă bucurați, alături de noi, de întâlnirea cu peste 150 de dascăli și elevi din județul Alba, într-o zi simbolică pentru cultura națională!”, au transmis organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Județul Alba găzduiește două concerte de pian Classic Unlimited, la Palatul Cultural din Blaj și Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană

Publicat

în

Județul Alba găzduiește două concerte de pian Classic Unlimited, la Blaj și Roșia Montană

Turneul de muzică clasică în locuri speciale Classic Unlimited ajunge peste câteva zile în județul Alba. Locurile alese de organizatori sunt Palatul Cultural din Blaj și Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană.

Ediția din acest an ajunge în 11 orașe din 7 județe și are tema “IN HARMONY”, despre cum putem experimenta natura în viziunea unor mari compozitori. Pianistul Bogdan Vaida va interpreta piese de Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu, precum și piese ale compozitorilor contemporani români Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop.

În Alba, turneul ajunge sâmbătă, 22 septembrie de la ora 18:00 la Palatul Cultural din Blaj, iar duminică, 28 septembrie de la ora 18:00 va poposi în Roșia Montană, la Biserica Romano-Catolică.

Accesul este gratuit, pe bază de rezervare online pe website-ul https://classicunlimited.ro/.

„Am ales ca scene ale concertelor orașe mici, comunități rurale și spații care ne arată cum putem transforma lumea din jur în mai bine, cum putem reimagina spații industriale ca locuri ale comunității, cum putem proteja natura și patrimoniul cultural. 11 locuri speciale vor fi gazdele concertelor noastre, iar în județul Alba vizităm o comunitate preocupată de grija față de natură la Roșia Montană și Palatul Cultural din Blaj. Este a doua oară când Classic Unlimited ajunge la Roșia Montană și la Blaj. Concerte am organizat aici și anul trecut, ne-a plăcut așa de mult încât revenim și acum”, spune pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited.

Unul dintre lucrurile speciale din cadrul Classic Unlimited e faptul că publicul va descoperi poveștile din spatele pieselor, precum și contextele care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele.

În plus, locurile de desfășurare sunt mai puțin convenționale: o fostă mină, biserici și sinagogi, o fostă închisoare comunistă, palate și castele, cinematografe, universități, hub-uri culturale, centre de vizitare.

Iată mai jos întregul program al turneului Classic Unlimited 2024:

21 septembrie, ora 17.00 – Sala de Apel, Mina Petrila, județul Hunedoara

22 septembrie, ora 18.00 – Palatul Cultural Blaj, județul Alba

28 septembrie, ora 18.00 – Biserica Romano-Catolică Roșia Montană, județul Alba

29 septembrie, ora 19.00 – TopicHUB Sibiu

5 octombrie, ora 17.00 – Castelul Ràkòczi-Bànffy Kastèly din Gilău, județul Cluj

7 octombrie, ora 19.00 – Cinema Arta Cluj-Napoca

13 octombrie, ora 17.00 – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș

19 octombrie, ora 19.00 – Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, județul Cluj

20 octombrie, ora 18.00 – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighetu Marmației, județul Maramureș

25 octombrie, ora 19.00 – Templul Mare Sinagoga Rădăuți, județul Suceava

26 octombrie, ora 17.00 – Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, Șaru Dornei, județul Suceava

Despre Classic Unlimited
Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (în traducere, ’’muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri în care se derulează viața de zi cu zi în Germania și Elveția.
În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit extrem de bine. Formatul deschis și neconvențional al concertelor reușește să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică.
Ultimele locuri disponibile se pot rezerva gratuit pe site-ul https://classicunlimited.ro/.
Concertele din județul Alba sunt organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Blaj și al Asociației Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO.

Turneul din acest an face parte din proiectul “Classic Unlimited – In Harmony”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Centre de zi pentru copiii care provin din grupuri vulnerabile din mai multe comunități din Alba, finanțare de la bugetul local

Publicat

în

Centre de zi pentru copiii care provin din grupuri vulnerabile din mai multe comunități din Alba, finanțare de la bugetul local

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Judetean Alba din 19 septembrie a se află și Proiectul de Hotărâre „privind aprobarea, în principiu, a finanţării din bugetul local al Județului Alba, a serviciilor sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii pentru prevenirea separării copilului de părinţii lui, reprezentând cota-parte necesară susţinerii funcţionării acestor servicii, organizate de unităţi administrativ teritoriale din Judeţul Alba, în anul 2025 ”.

Astfel, în urma unei decizii favorabile ca urmare a votului exprimat de consilierii locali ai județul Alba, aprobarea Proiectului de Hotărâre aflat la punctul 14 al ordinii de zi a ședinței „ordinare” ar putea conduce la asigurarea finanţării din bugetul local al Județului Alba a serviciilor sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii pentru prevenirea separării copilului de părinţii lui, în cuantum de 17550 lei/lună/centru de zi, reprezentând cota-parte necesară susţinerii funcţionării acestor servicii pe parcursul anului 2025.

În vederea asigurării de servicii pentru copii care provin din grupuri vulnerabile din comunitate, familii cu venituri insuficiente, spaţii de locuit improprii, familii monoparentale, pentru îmbunătățirea calității vieții lor și a familiilor lor, a prevenirii abandonului şcolar şi evitării separării de familia naturală, în judeţul Alba au fost înfiinţate şi funcţionează astfel de servicii sociale furnizate în cadrul centrelor de zi pentru copii, respectiv în municipiile/oraşele Aiud, Blaj, Baia de Arieş, Ocna Mureş, Zlatna şi în comunele Doştat, Hopârta, Roşia de Secaş, Valea Lungă – servicii organizate în parteneriat cu furnizori publici de servicii sociale acreditaţi.

Centre de zi în cadrul cărora se asigură servicii sociale pentru copii, înfiinţate de către unităţi administrativ teritoriale din judeţ:

1. Municipiul Aiud: Centrul de zi pentru copii „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” Aiud

2. Municipiul Blaj: Centrul de zi pentru copii antepreşcolari „Sf. Irina” Blaj

3. Oraşul Baia de Arieş: Centrul de zi pentru copii „Sf. Varvara” Baia de Arieş

4. Oraşul Ocna Mureş: Centrul de zi pentru copii „Sf. Mucenic Ciprian” Ocna Mureş, Centrul de zi pentru copii „Sf. Serafim de Sarov” Războieni

5. Oraşul Zlatna: Centrul de zi pentru copii „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” Zlatna

6. Comuna Doştat: Centrul de zi Boz, Centrul de zi Dostat

7. Comuna Hopârta Centrul de zi pentru copii „Sf. Filofteia” Silivaş, Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nectarie” Vama Seaca

8. Comuna Roşia de Secaş Centrul de zi pentru copii „Sf. Ierarh Nicolae” Roşia de Secaş

9. Comuna Valea Lungă Centrul de zi pentru copii „Sf. Nicolae” Valea Lunga


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Publicat

în

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Este vorba de lotul 1, respectiv bulevardul Regimentul V Vânatori, bulevardul Ferdinand și strada I.C. Brătianu.

De-a lungul celor 3,03 km de carosabil, a fost modernizată infrastructura rutieră, cu delimitarea benzilor de transport public, reabilitarea trotuarelor, crearea de piste pentru bicicliști, amenajarea spațiilor verzi, asigurarea scurgerii apelor de pe suprafața străzilor, semaforizarea intersecțiilor principale cu prioritizarea transportului public, realizarea unor stații moderne și iluminate de autobuz, dar și realizarea unui sistem de bike-sharing.
Pe tronsonul recepționat, executantul a fost Elis Pavaje SRL, valoarea lucrărilor fiind de 30.269.547 lei fără TVA, iar garanția acestora 60 de luni. Așa cum am anunțat, până la 1 decembrie vom recepționa toate lucrările contractate, bicicletele pentru bike-sharing și centrul de management integrat al traficului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba