Rămâi conectat

Știri

Flautul și importanța sa în peisajul muzical: Istoria celui mai vechi instrument muzical din lume

Publicat

în

Unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale din lume, flautul a evoluat de-a lungul secolelor practic odata si in pas cu ideea de muzica

Flautul denumește o familie de instrumente muzicale de suflat. Este cel mai vechi instrument muzical.

Înălțimea sunetelor produse de flaut este variată prin astuparea și eliberarea găurilor (la flautul tradițional) ori închiderea și deschiderea clapelor sale (la flautul traversier modern și parțial la flautele drepte moderne).

Începuturile flautului se pierd în veacuri, apariția sa fiind cu neputință de fixat în timp și spațiu. Întâlnim flautul în basoreliefurile şi picturile egiptene şi eline, în relatările privitoare la români, ca şi în evul mediu. Modelele au variat nespus de mult, materialul a început să fie: abanosul, fildeşul, porţelanul, argintul etc., dimensiunile fixate din ce în ce mai bine prin experiență şi calcule găurile, la fel, înzestrate cu clape din ce în ce mai perfecţionate pînă la exemplarul consacrat azi, flautul tip Boehm. Cu timpul diversele tuburi au fost înlocuite prin deschideri pe un singur tub, astupate sau desfăcute cu ajutorul degetelor şi mai tîrziu cu un număr crescînd de clape. În timp, se vor detaşa două tipuri: flautul drept care se ţine ca fluierul și flautul lateral care se ţine culcat, de la dreapta la stînga, consacrat astăzi în toate orchestrele.

Descrierea instrumentului. Actualul tip de flaut, rezultatul unor lungi căutări și perfecţionări, a fost definitivat de competenţa şi ingeniozitatea ilustrului virtuoz al flautului şi inventator, Théobald Boehm (1794-1881), al cărui nou sistem de mânuire a clapelor – folosind inele şi tije metalice – ca şi modificări în dimensiunile găurilor şi distanţarea lor, au revoluţionat flautul, ca de altfel şi toate celelalte instrumente din lemn. Flautul actual se prezintă ca un tub cilindric de lemn sau argint, lung de aproximativ 70 cm, demontabil în trei părți. Lateral sînt făcute 13 orificii, care se închid şi se deschid cu clapele acţionate de sistemul de pîrghii, aplicat pe corpul instrumentului. Aproape de capătul de sus se găseşte o deschidere tot laterală, mai mare, întărită de un suport, denumită ambuşură, prin care executantul introduce coloana de aer, proiectând-o în peretele opus, sprijinind flautul pe buza inferioară. Mânuirea clapelor scurtează sau măreşte lungimea tubului, având drept consecinţă emiterea unor sunete mai înalte sau mai joase. Suflul executantului determină intensitatea, iar în anumite condiții şi înălțimea sunetelor, care de altfel mai poate fi corectată şi prin poziția buzelor.

Posibilități tehnice şi expresive. Domeniul său se plasează în zona de sus a scării muzicale generale, fiind cuprins între: sonoritatea flautului (ca intensitate şi colorit) se schimbă după registru. În registrul grav nu poate cânta decât în nuanțe reduse, piano şi pianissimo, în mediu, după voie; în acut îi convine tăria, forte şi fortissimo; în supra-acut, sunetele foarte dificile nu răspund decât în fortissimo. Flautul demonstrează în cadrul familiei de lemne culmea agilității în salturile, notele repetate până la zbârnîit, trilurile, desenele melodice cele mai rapide, zglobii şi complicate, pe care le execută cu o uşurinţă şi o mobilitate greu egalabile. Pe lîngă acestea, ar fi de semnalat câteva sunete, aproximative ca intonaţie, puţin false, datorită însăşi construcţiei sale, pe care executanţii bine pregătiţi le corectează prin poziţia buzelor. Urmărind esenţa muzicală încredințată flautului, vom observa în marea majoritate a cazurilor că este chemat mai mult să ilustreze. Sentimentele grave, zbuciumul dramatic, un clocot afectiv nu i se potrivesc. Dimpotrivă, dantela sonoră a unor broderii sprinţare, ghiduşia sau graţia, o cochetărie de menuet în rocoo, sau de suav idilic, seninul şi pastoralul, iată cîteva elemente decorative, de atmosferă, pe care flautul le ilustrează din plin. În ultima vreme – mai ales de la impresionişti începe să se afirme şi o altă culoare. E vorba de registrul său grav, unde, în desene mai lente, flautul demonstrează un glas mai profund, având ceva din vibraţia unui sentiment puternic dar reţinut, poate şi o nuanţă de senzualitate, uneori o ameninţare surdă, alteori o lascivitate, o toropeală, o somnolenţă meridională.

Rolul în orchestră. În mod obişnuit, în orchestră se folosesc două flaute, care sunt utilizate, fie să dubleze şi să dea multă consistenţă coardelor, fie să susţină armonia în etajele superioare, fie în pasajele solistice cu rolul şi coloratura mai sus expuse. În afară de aceasta, flautul s-a impus cel mai mult în familia lemnelor şi ca instrument solist în concertele special scrise. De asemenea, trebuie menţionată bogata sa activitate în muzica de cameră.

Sursa: bibliomusic.wordpress.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba