Divertisment
Festivalul Roman Apulum 2019: „Revolta” la Alba Iulia, în perioada 3-5 mai: Programul festivalului
În weekend-ul 3-5 mai, la Alba Iulia se desfășoară cel mai mare festival de reconstituiri istorice din România. Este vorba despre Festivalul Roman Apulum, care și anul acesta adună reenactori din ţară şi de peste hotare pentru a face din nou spectacol în Cetatea Alba Carolina.
Festivalul Roman Apulum se desfășoară anual în preajma zilei de 1 mai, fiind invitaţi sute de reenactori – soldați și civili romani, războinici daci, gladiatori, meșteșugari sau dansatoare. Pe parcursul a trei zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.
Civilizația daco-romană este prezentată publicului larg sub mai mult forme: demonstrații militare daco-romane, ateliere interactive de profil, teatru antic și ghidaje tematice. Toate momentele sunt însoțite de explicații de specialitate și, cel mai important, puteți afla informațiile direct de la cei care pun în scenă aceste momente.
Pe parcursul a trei zile, vizitatorii vor putea trăi realitățile unei lumi demult apuse, una cu demonstrații militare romane, cu războaie între daci și romani, cu lupte de gladiatori organizate în cinstea lor, cu ateliere de lucru, cu jocuri și târguri de sclavi.
Actualul oraș Alba Iulia se ridică peste ruinele anticului Apulum, cel mai mare oraș roman din provincia Dacia și totodată centrul politic, economic, militar și cultural al acesteia.
PROGRAM
Vineri, 3 mai 2019
17.00 – Exponatul lunii – „Statuetă a zeiței Isis”
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
17.30 – Vernisaj expoziție – “Ceramica în canabele Legiunii XIII Gemina de la Apulum”
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia
Sâmbătă, 4 mai 2019
11.00 – 11.15 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului – „Inauguratio”
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
11.15 – 11.30 Parada războinicilor romani și daci
Strada Mihai Viteazul
11.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Astronomie, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Podoabe antice, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori, Muzică și dansuri antice)
Platou strada Militari
12.00 – 13.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
16.00 – 18.30 – Prezentări și demonstrații militare ale trupelor participante: Garda Apulum (Legiunea XIII Gemina și Lupii Apoulonului); Terra Dacica Aeterna (Legiunea V Macedonica, Dacii Liberi); Legio V Macedonica (Rusia); Legio I Italica (Bulgaria); Asociația Veteres Milites (Legiunea VI Ferrata); Omnis Barbaria; Asociația Historia Renascita (Legiunea IV Flavia Felix și Geto-Dacii Sud Carpatici); Asociația Cohors III Lucensium (Spania); Dioklecijanova Legija (Legiunea IIII Flavia Felix, Croația).
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
20.30- 21.00 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
21.00-21.20 – „Nunta Linei” – spectacol de teatru și dans antic – Nimfele Dace
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
21.20-21.30 – Dansuri antice – Nimfele Dace și Eurythmia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
- 30-21.45 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul
Duminică, 5 mai 2019
10.30 – Deschiderea taberelor și a atelierelor meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Astronomie, Plante dacice, Metalurgie, Machete, Scriptoria, Fierărie, Podoabe antice, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori, Muzică și dansuri antice)
Platou strada Militari
11.00 – Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
11.00-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
13.00-13.30 – Parada participanților
Strada Mihai Viteazul
16.00-16.20 – Dansuri antice – Nimfele Dace și Eurythmia
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
16.20-16.40 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
16.40-17.30 – Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
17.30-18.00 – Revolta (bătălia finală)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 23 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului