Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Festivalul Internațional de Teatru de Tineret APOLLO, a X-a ediție, la Alba Iulia: În 12 septembrie, ceremonia de deschidere și primele spectacole

Publicat

în

Joi, 12 septembrie 2024, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, Grupul Skepsis vă invită la Ceremonia de Deschidere și primele spectacole din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de Tineret APOLLO, ediția a X-a!

Festivalului Internațional de Teatru de Tineret Apollo îi așteaptă pe toți iubitorii de frumos Joi, 12.09.2024, ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia la Ceremonia de Deschidere și primele spectacole care marchează debutul celei de-a X-a ediții a unui eveniment cultural emblematic pentru Alba Iulia!

Vor fi adresate mesaje de bun venit pentru participanți din partea reprezentanților organizatorilor și partenerilor și a invitaților speciali: Dr.habil Cristian Stamatoiu (UAT Târgu Mureș); Dr.Joke Elbers (Amsterdam, Țările de Jos); Devang Tewari (India).

Vor urma primele spectacole din cadrul programului, prezentate de organizația gazdă : Elegii pentru ființe mici, un spectacol original de teatru liric inspirat de o serie de poeme semnate de Eugen Ionescu și Aniversare, un spectacol de teatru scurt.

Ceremonia de deschidere se va încheia cu un microrecital de muzică ușoară și jazz susținut de Vasilia Stoichkova (Bulgaria).
Seara zilei de joi vă propune și un spectacol inedit, Teatru de Umbre, prezentat de Leon Magdan (Profesorul de Joacă), la ora 20.00, în Parcul Mihai Eminescu.
Ce ne propune ediția aniversară

În perioada 12-16 septembrie 2024 Asociația Grupul Skepsis organizează la Alba Iulia cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru APOLLO. Ediția este una aniversară și va reuni anul acesta 67 de artiști, 11 trupe, companii de teatru private, independente și teatre instituționalizate din 8 țări: Spania, Italia, Croația, Bulgaria, Tunisia, India, Rep. Moldova și România.

Acestora li se alătură alți 91 de artiști din 29 de țări a căror lucrări sunt reunite în cadrul Expoziției Internațională ”APOLLO- GOD OF LIGHT” – prezentată în premieră de Fundația ”Inter-Art” Aiud la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, sâmbătă, 15 septembrie 2024, ora 12.00 și dedicată ediției aniversare a festivalului.
Caracterul interculural al festivalului

Festivalul, unic în România prin formatul pe care îl propune, crează punți de legătură între grupuri și artiști la nivel național și internațional, încurajează formarea continuă, creația liberă și schimbul de experiență și promovează imaginea municipiului Alba Iulia pe harta mondială a evenimentelor de tineret.

Artiștii invitați își vor prezenta cultura de proveniență și vor descoperi, cu ajutorul organizatorului și a partenerilor, orașul Alba Iulia și istoria acestuia. Toate grupurile participante vor fi implicate în sesiuni de discuții critice coordonate de Dr.Joke Elbers.

Festivalul se desfășoară în spirit non-competitiv. Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice, originale, inspirate direct din povestea spectacolelor, create de artistul Ştefan Balog (Fundaţia Inter-Art, Aiud).

Vă oferim programul detaliat al evenimentelor pentru public, care poate fi consultat și accesând pagina Facebook sau site-ul organizatorului: https://teatrulskepsis.ro/apollo-festival-international-de-teatru-de-tineret/

Accesul spectatorilor este liber la toate evenimentele din program în limita capacității spațiilor de prezentare, cu excepția activităților dedicate exclusiv artiștilor participanți.

Parteneri : Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia și Consiliul Județean Alba; Centrul Cultural Palatul Principilor ; Fundaţia “Inter-Art” Aiud.

Începând din anul 2023 festivalul Apollo face parte dintr-un circuit european de evenimente și este co-finanțat prin proiectul cultural internațional LOCUS – Sinergii Culturale Urbane Locale, programul Europa Creativă, dedicat dezvoltării evenimentelor și creșterii audienței, monitorizării și analizei modului în care instituțiile locale, agenții media și mediul de afaceri local se implică și susțin inițiativele culturale ale societății civile și a operatorilor culturali independenți.

Opiniile și perspectivele exprimate aparțin în întregime autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau EACEA. Uniunea Europeană sau autoritatea responsabilă pentru grant nu sunt responsabile pentru acestea.
PROGRAM
JOI, 12 septembrie 2024

18.00 – CEREMONIE DE DESCHIDERE
– invitat special : Dr.habil Cristian Stamatoiu

– Mesaje de susținere: Dr. Joke Elbers (Țările de Jos) ;Devang Tewari (India)
– Spectacol de teatru liric – Elegii pt ființe mici – SKEPSIS STUDIO
– Spectacol de teatru scurt – Aniversare – SKEPSIS
– Microrecital – Vasilia Stoichkova (Bulgaria)

20.00 – PROFESORUL DE JOACĂ (România)
Teatru de Umbre
Parcul ”Mihai Eminescu”/ lb.RO/ 50 min
VINERI, 13 septembrie 2024

15.00 – SKEPSIS
Arlecchino alege cartea
Centrul ”Creștem Frumos” Alba Iulia

18.00 – ŠTOOS TEATAR (Croația)
Naught- E- Ness
One man show – Luka Kuzmanović

CCS Alba Iulia – Amfiteatru/ lb EN/ 50 min

19.00 – IL LUOGO IN BUIO (Italia)
Eclectically – comedie
Regia: Cristian Izzo
CCS Alba Iulia – Sala Mare/ lb EN-IT/ 70 min
SÂMBĂTĂ – 14 septembrie 2024

12.00 – Expozitia Internațională de Mail Art
APOLLO – God of Light
– În expoziție: 91 de artiști din 29 țări

Prezintă Fundația ”Inter-Art” Aiud
Curator: Anca Sas
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

18.00 – IDEA | Ad Est del Mondo
Andromac(hi)a – monodramă
Regia: Armando Rotondi

Muzeul Principia/ lb EN/ 30 min

19.00 – TEATRUL 21 (România)

Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia
– dramă
Regie: Aurel Luca
CCS Alba Iulia – Amfiteatru/ lb RO/ 40 min

20.00 – ANTZOKI TEATTERI (Spania)
Fireworks – teatru non-verbal
Regia: Tony Casla
CCS Alba Iulia – Sala Mare/ non-verbal/ 70 min
DUMINICĂ – 15 septembrie 2024

17.00 – NOI ȘI ATÂT (România)
Barca vine de pe lac – teatru polițist
Regia: Dan Popa

CCS Alba Iulia – Sala Mare/ lb RO/ 50 min

18.00 – ART DES DEUX RIVES (Tunisia)
The Immigrants – comedie neagră
Regia: Hafedh Khalifa

CCS Alba Iulia – Amfiteatru/ lb. arabă/ 70 min

19.30 – TEATRUL ”B.P.Hașdeu” (Rep. Moldova)

Mamă
Regie: Luminița Țîcu
CCS Alba Iulia – Amfiteatru/ lb RO/ 75 min


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Drumul DC90 din comuna Sohodol va fi modernizat. Licitația, lansată pe SEAP

Publicat

în

Drumul DC90, cu o lungime de 5,2 km, din comuna Sohodol, va fi modernizat

Administrația comunei Sohodol a lansat recent pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licația care prevede modernizare drumului comunal DC90, în lungime de 5,2 km. Drumul face legătură între centrul comunei Sohodol și satele aparținătoare Băzești, Deoncești, Lehești, Poiana.

Valoarea estimată fără TVA este de 3.915.100 RON.

Potrivit documentației, drumul comunal DC90 a fost împărțit în 4 tronsoane după gradul de intervenție:

TRONSON 1- 1250 m
TRONSON 2- 3750 m
TRONSON 3- 88 m
TRONSON 4- 112 m
TOTAL 5200 m

Caracteristici tehnice și parametri specifici obiectivului de investiții:

Clasa tehnică V cu următoarele elemente:
-viteză de proiectare 30km / h
-număr de benzi: 1
-parte carosabilă: I = 3,Om;
-rigolă de acostament 1=1,Om
-stații de încrucișare cu lungimea de 20m și lățimea de 3,Om sau 2×1,5m
-acostamente: se realizează din piatră spartă amestec optimal (0~63)mm cu lățimea de l=(0,0-0,5)m
-pantă transversal pe carosabil 2,5%, pe acostamente 4,0%
podețe tubulare metalice cu diametrele de 800mm si 1500mm
-pod dalat L=5,9m
-zid de sprijin de greutate Ia rambleu din beton C30/37 cu e=(2,0-4,0)m
-anrocamente he=1,0m
-accesorii: parapeti, indicatoare, marcaje
-perioada de colt Tc=0,7sec
-categoria de importanta C
-adâncimea de îngheț 100-110 cm
-presiunea convențională a terenului de fundare 350kPa

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Finanțări pentru programele sportive la șah și polo senioare, pentru anul competițional 2024-2025: Decid, în ședința de astăzi, consilierii județeni

Publicat

în

Finanțări pentru programele sportive la șah și polo senioare pentru anul competițional 2024-2025. Proiectul, supus votului, astăzi, în ședința Consiliului Județean Alba

Printre proiectele aflate pe masa consilierilor județeni, în ședinta din 19 septembrie 2024,  se numără aprobarea finanțării nerambursabile a programelor sportive: „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024 „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025.

Potrivit documentației, urmare a faptului că au fost depuse un număr de două Cereri de finanţare nerambursabilă pentru următoarele programe sportive: „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024, înregistrat la registratura Consiliului Judeţean Alba cu nr. 17084/2024, respectiv „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025, înregistrat la registratura Consiliului Judeţean Alba cu nr. 19126/2024.

Acestea au fost verificate de către Comisia de verificare a documentațiilor de finanțare depuse de către solicitanți în baza Hotărârii Consiliului Județean Alba nr. 117/26 aprilie 2018, constituită prin Dispoziția Președintelui Consiliului Județean Alba nr. 286/2020, constatându-se că au îndeplinit criteriile privind eligibilitatea, completitudinea și încadrarea cheltuielilor în legislația națională în vigoare și în Regulamentul privind condițiile, criteriile și procedura de finanțare a programelor sportive aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Alba nr. 117/2018, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulamentul.

Astfel, se propune finanţarea din bugetul local al Judeţului Alba a Programului sportiv „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024, în sumă de 80.000 lei şi a Programului sportiv „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025, în sumă de 450.000 lei.

Categoriile de cheltuieli și cuantumul acestora, pentru programul sportiv Programului sportiv „Festivalul Internaţional al României la şah 2024” al Federaţiei Române de Şah, aferent anului competiţional 2024

1. Campionatul Internaţional al României la blitz şi dezlegări- 30-40 participanţi- Un loc – locurile 1-6 Cinci locuri –premii speciale
2.Campionatele internaţionale de şah rapid şi blitz pe echipe 80-150 participanţi – Ridicarea nivelului de performanţă al
tinerilor jucători de perspectivă
3. Finala Circuitului Grand Prix România 2024 16-20 participanţi (3-6 ţări) Fond de premiere 80.000,00- Promovarea şahului în judeţul Alba şi România

TOTAL 80.000,00 lei

Categoriile de cheltuieli și cuantumul acestora, pentru programul sportiv „Participare Competiţii Interne şi Internaţionale, polo senioare” al Clubului Sportiv Municipl Unirea Alba Iulia, aferent anului competiţional 2024-2025

Activități

1.Meciuri desfăşurate acasă – Campionat Naţional,Cupa României, amicale- 25 participanţi/fiecare meci
2.Meciuri desfăşurate în deplasare – Campionat Naţional, Cupa României, amicale- 25 participanţi/fiecare meci
3.Meciuri desfăşurate acasă – în Cupele Europene (Challenger Cup)-25 participanţi/fiecare meci
4.Meciuri desfăşurate în deplasare – în Cupele Europene (Challenger Cup)-25 participanţi/fiecare meci
5.Remuneraţii ale participanţilor la activitatea sportivă şi alte obligaţii conform contractelor de activitate sportivă-25 participanţi/fiecare meci
6.Asigurarea condiţiilor de participare la competiţiile naţionale şi internaţionale-25 participanţi/fiecare meci

Categorii de cheltuieli

Cheltuieli pentru plata participanților la activitatea sportivă, efectuate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de activitate sportivă conform legii- 323.000 lei

1.Cheltuieli transport, cazare şi masă -competiţii 85.000 lei
2.Cheltuieli pentru achiziționarea de materiale și echipament sportiv 30.000 lei
3.Cheltuieli medicale (vitamine și susținătoare de efort, medicamente, materiale sanitare, unguente, produse pentru refacere și recuperare) și pentru controlul doping 5.000 lei
4.Alte categorii de cheltuieli: taxe de participare 7.000 lei

TOTAL 450.000 lei

Obiective

1.Clasarea pe locurile I-III la competiţiile interne
2.Clasarea pe locurile I-V în Cupele Europene


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Județul Alba găzduiește două concerte de pian Classic Unlimited, la Palatul Cultural din Blaj și Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană

Publicat

în

Județul Alba găzduiește două concerte de pian Classic Unlimited, la Blaj și Roșia Montană

Turneul de muzică clasică în locuri speciale Classic Unlimited ajunge peste câteva zile în județul Alba. Locurile alese de organizatori sunt Palatul Cultural din Blaj și Biserica Romano-Catolică din Roșia Montană.

Ediția din acest an ajunge în 11 orașe din 7 județe și are tema “IN HARMONY”, despre cum putem experimenta natura în viziunea unor mari compozitori. Pianistul Bogdan Vaida va interpreta piese de Bach, Rameau, Liszt, Sibelius, Debussy, Enescu, precum și piese ale compozitorilor contemporani români Anamaria Meza și Ciprian Gabriel Pop.

În Alba, turneul ajunge sâmbătă, 22 septembrie de la ora 18:00 la Palatul Cultural din Blaj, iar duminică, 28 septembrie de la ora 18:00 va poposi în Roșia Montană, la Biserica Romano-Catolică.

Accesul este gratuit, pe bază de rezervare online pe website-ul https://classicunlimited.ro/.

„Am ales ca scene ale concertelor orașe mici, comunități rurale și spații care ne arată cum putem transforma lumea din jur în mai bine, cum putem reimagina spații industriale ca locuri ale comunității, cum putem proteja natura și patrimoniul cultural. 11 locuri speciale vor fi gazdele concertelor noastre, iar în județul Alba vizităm o comunitate preocupată de grija față de natură la Roșia Montană și Palatul Cultural din Blaj. Este a doua oară când Classic Unlimited ajunge la Roșia Montană și la Blaj. Concerte am organizat aici și anul trecut, ne-a plăcut așa de mult încât revenim și acum”, spune pianistul Bogdan Vaida, inițiatorul proiectului Classic Unlimited.

Unul dintre lucrurile speciale din cadrul Classic Unlimited e faptul că publicul va descoperi poveștile din spatele pieselor, precum și contextele care i-au inspirat pe compozitori să își scrie capodoperele.

În plus, locurile de desfășurare sunt mai puțin convenționale: o fostă mină, biserici și sinagogi, o fostă închisoare comunistă, palate și castele, cinematografe, universități, hub-uri culturale, centre de vizitare.

Iată mai jos întregul program al turneului Classic Unlimited 2024:

21 septembrie, ora 17.00 – Sala de Apel, Mina Petrila, județul Hunedoara

22 septembrie, ora 18.00 – Palatul Cultural Blaj, județul Alba

28 septembrie, ora 18.00 – Biserica Romano-Catolică Roșia Montană, județul Alba

29 septembrie, ora 19.00 – TopicHUB Sibiu

5 octombrie, ora 17.00 – Castelul Ràkòczi-Bànffy Kastèly din Gilău, județul Cluj

7 octombrie, ora 19.00 – Cinema Arta Cluj-Napoca

13 octombrie, ora 17.00 – Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” Târgu Mureș

19 octombrie, ora 19.00 – Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor Gherla, județul Cluj

20 octombrie, ora 18.00 – Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighetu Marmației, județul Maramureș

25 octombrie, ora 19.00 – Templul Mare Sinagoga Rădăuți, județul Suceava

26 octombrie, ora 17.00 – Centrul de Vizitare al Parcului Național Călimani, Șaru Dornei, județul Suceava

Despre Classic Unlimited
Inițiat de Bogdan Vaida în 2015, în Germania, sub denumirea Klassik Mittendrin (în traducere, ’’muzica clasică în mijlocul nostru”), proiectul a demarat cu un concert de muzică clasică pentru pian într-un atelier de motociclete. Au urmat peste 30 de concerte în librării, sedii de companii, ateliere, fabrici, stații de epurare, cabinete veterinare și alte locuri în care se derulează viața de zi cu zi în Germania și Elveția.
În 2017, proiectul a ajuns și în România, unde a fost primit extrem de bine. Formatul deschis și neconvențional al concertelor reușește să atragă tot mai multă lume spre muzica clasică.
Ultimele locuri disponibile se pot rezerva gratuit pe site-ul https://classicunlimited.ro/.
Concertele din județul Alba sunt organizate cu sprijinul Primăriei Municipiului Blaj și al Asociației Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO.

Turneul din acest an face parte din proiectul “Classic Unlimited – In Harmony”, proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba