Divertisment
Festivalul de Artă Medievală “Zilele Medievale ale Bălgradului”, la Alba Iulia, în 4 și 5 august
În perioada 04 – 05 August, la Alba Iulia se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului de Artă Medievală “Zilele Medievale ale Bălgradului”! Timp de două zile, în faţa Catedralei Catolice, truveri, actori, artişti, cavaleri şi tinere domniţe vor readuce la viaţă prin artă trecutul medieval al Cetăţii prin ateliere deschise publicului, spectacole de magie, jonglerii, muzică, dans, teatru, prezentări de arme şi demonstraţii de luptă. În cele două zile se vor desfăşura activităţi artistice tematice pentru cei mici şi pentru cei mari, pentru toţi cei care vor să cunoască sau să recunoască parfumul şi culoarea carnavalului de stradă medieval.
Sâmbătă, 04 August 2018, în cursul dimineţii se vor monta pavilioanele tematice şi vor începe atelierele deschise pentru cei mici. Ziua va continua cu un program oferit de Curtea Comedianţilor care propune spectacolul Tristan şi Isolda – un spectacol original, creat de Mihai Serghei Todor. Inspirat de legenda medievală a lui Tristan şi Isolda, spectacolul evocă povestea celebrilor ei eroi prin scene de teatru, dans, poezie, muzică şi duel cu participarea tinerilor artişti din toate trupele invitate.
Curtea Comedianţilor este un atelier de artă medievală, renascentistă şi tradiţională care reuneşte tineri artişti într-un atelier de creaţie în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale europene. Curtea Comedianţilor aduce la Alba Iulia tineri actori membri a mai multor trupe şi companii tinere din ţară. Tinerii lucrează împreună pe parcursul acestei săptămâni în cadrul unor ateliere de formare şi creaţie de teatru, muzică, dansuri, jonglerii şi arta mânuirii armelor medievale.
Curtea Comedianţilor poposeşte din nou la Alba Iulia fiind organizată de Societatea Culturală Concret, cu susţinerea Fundaţiei pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, a Casei de Cultură a Studenţilor Bucureşti şi a Grupului Skepsis.
Seara se va încheia cu un spectacol inedit de Commedia dell Arte al trupei Il Luogo in Buio (Napoli, IT) care-l aduce în prim plan pe Pulcinella, unul dintre cele mai cunoscute personaje ale genului, într-un spectacol original, plin de fantezie, imaginaţie şi aspecte interactive, creat şi prezentat de Cristian Izzo.
Duminică, 06 august, va fi ziua dedicată trupelor şi companiilor invitate care vor susţine o serie de ateliere deschise, prezemtări de arme şi demonstraţii de luptă spectacole de magie, teatru de marionete, Commedia dell Arte, jonglerii cu foc şi muzică medievală.
Vă invităm alături de noi să vă prindeţi în paşi de dans alături de domni şi domniţe pe muzica truverilor, să vă înveseliţi la glumele personajelor din farse şi comedii, să vă bucuraţi de momente de magie, să vă minunaţi de jocul cu focul sau de armurile şi armele cavalerilor. Vă aşteptăm să ne bucurăm împreună de frumuseţea vremurilor de odinioară, care ca prin farmec va reînvia prin arta şi îndemânarea participanţilor: TRUVERII (C.C.S. Bucureşti), STUDIO 24 (C.C.S. Bucureşti), SIRIUS (Bistriţa), TERRA ULTRASILVANA (Braşov), SCUTIERII DE MÜHLBACH; PETER PANN (Câmpina), SKEPSIS (Alba Iulia), MAGITOT (Bucureşti), IL LUOGO IN BUIO (Napoli, IT)
Se vor prezenta gratuit publicului, concitadini şi turişti:
- concerte de muzică medievală şi renascentistă,
- spectacole de teatru medieval şi commedia dell’arte,
- spectacole de jonglerie cu poiuri si foc,
- spectacole de marionete pentru copii,
- spectacole-atelier de dansuri medievale şi renascentiste, prezentare arme medievale şi demonstraţii de luptă.
Program:
Sâmbătă, 04.08.2018
10.00 – Montarea pavilioanelor comedianţilor şi cavalerilor;
11:00 – Ateliere deschise (facepainting, handmade, jocuri, surprize);
17.30 – Teatru de Marionete – Compania Peter Pann (Câmpina)
18.00 – Curtea Comedianţilor – Tristan si Isolda – Spectacol tematic cu participarea trupelor: Truverii (C.C.S. Bucureşti), Studio 24 (C.C.S. Bucureşti), Sirius (Bistriţa), Terra Ultrasilvana (Braşov), Peter Pann (Câmpina), Skepsis (Alba Iulia)
20.00 – Farse medievale – Compania de Artă Studio 24 (Bucureşti)
20.30 – Commedia dell Arte – Popasul lui Pulcinella – Il Luogo in Buio (Italia)
Duminică, 05.08.2018
10.30 – Ateliere deschise – spectacole demonstrative pentru copii;
11.30 – Teatru de Marionete – Compania Peter Pann (Câmpina)
17:00 – Arta mânuirii armelor medievale – Terra Ultrasilvana (Braşov)
18.00 – Spectacol de magie – Magitot (Bucureşti)
18.40 – Demonstratii luptă – Scutierii de Mühlbach (Sebeş)
19.30 – Commedia dell Arte – Cine-i Stăpânul? – Skepsis (Alba Iulia)
20.30 – Concert muzică medievală – Truverii (Bucureşti)
21:30 – Spectacol de foc – Sirius (Bistriţa)
Zilele Medievale ale Bălgradului este un eveniment iniţiat de Grupul Skepsis cu susţinerea Societăţii Culturale Concret. Cea de-a treia ediţie conferă continuitate acestui demers cultural şi este organizată ca şi proiect propus de Grupul Skepsis, în parteneriat cu instituţii locale – Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – şi susţinut de Societatea Culturală Concret; Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti; Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului