Rămâi conectat

Sănătate

Extindere și dotare modernă la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba

Publicat

în

Fonduri REGIO 2014-2020 pentru infrastructura medicală din Alba. În urmă cu un an a fost semnat contractul de finanțare pentru optimizarea, cu fonduri REGIO, a sistemului de încălzire și producție apă caldă la cea mai mare instituție spitalicească din județul Alba. Investițiile cu resurse europene la Spitalul Județean de Urgență Alba reprezintă o prioritate pentru administrația publică județeană, fapt pentru care, din acel moment, în luna decembrie a anului trecut a mai fost semnat un proiect prin care se dotează unitățile ambulatorii ale spitalului, iar acum s-a semnat și finanțarea pentru investiția privind ”Extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”.
Contractul în valoare totală de peste 7,5 milioane lei, încheiat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, a fost semnat azi de domnul președinte Ion Dumitrel, din partea Consiliului Județean Alba, și de domnul Simion Crețu, din partea ADR Centru, în cadrul unei întrevederi cu presa, desfășurată chiar la sediul Spitalului albaiulian, în prezența doamnei Ec. Simona Diana Mârza, managerul unității medicale, a mai multor medici, dar și a reprezentanților administrației publice locale. Concret, prin acest proiect, investițiile cu fonduri europene la Spitalul Județean Alba vor depăși suma de 25 milioane lei pentru investiții și dotări moderne.

„Obiectivul pe care l-am asumat pentru județul Alba prevede investiții importante pentru creșterea calității vieții cetățenilor. Folosim fonduri europene în infrastructura locală de transport, prin trei proiecte de reabilitare a drumurilor județene, dar și o sumă importantă în infrastructura medicală. Consiliul Județean susține activitatea Spitalului Județean Alba și echipele noastre comune, din administrație și cea coordonată de doamna manager Diana Mârza, vor colabora strâns în etapa de implementare a proiectului. Ne preocupă direct creșterea confortului pentru pacienți și personal, de aceea investim în reabilitarea termică a clădirii, dar ne preocupă și creșterea calității actului medical. Avem aceste investiții în dotări și echipamente, care vor duce la scăderea timpului alocat de UPU pentru diagnosticare și sperăm să se îmbunătățească tratamentele medicale oferite oamenilor. Practic, dublăm suprafața unității de primiri urgențe și aducem echipamente foarte moderne, importante echipele de medici și asistente, dar și pentru salvarea vițeii pacienților”, a declarat domnul Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, vorbind despre acest proiect.

Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura sanitară și socială care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități. Prin acest proiect se dorește creșterea accesibilității serviciilor de sănătate, comunitare şi a celor de nivel secundar. Până la sfârșitul lunii februarie 2022, când se va finaliza proiectul, Unitatea de Primiri Urgențe va fi extinsă cu mai mult de 850mp, secțiile aferente urmând a fi dotate cu 371 echipamente, aparatură medicală și IT, modernă și performantă.

”Prin dotarea și echiparea cu echipamente și aparatură medicală, mobilier, dar și dotări IT a Unității de Primiri Urgențe extinsă tot prin acest proiect dorim să creștem calitatea serviciilor medicale acordate pacienților, utilizând aparatură modern și inovativă. Ținem cont astfel și de patologia diversificată și complexă a celor care ajung în această secție a spitalului și personalul medical a solicitat permanent îmbunătățirea actului medical, prin folosirea unor echipamente conform standardelor europene, pentru reducerea timpilor de așteptare. Vom asigura astfel și creșterea performanțelor profesionale ale personalului, prin îmbunătățirea condițiilor de muncă și de pregătire”, a specificat doamna ec. Diana Mârza, manager al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Obiectivul general al cererii de finanțare îl constituie dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiții în dotări necesare care să contribuie la dezvoltarea operaționalității la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate publică și îmbunătățind accesul la serviciile medicale de calitate. Prin proiect se urmărește dublarea suprafeței utile a Secției ”Urgențe” din cadrul spitalului albaiulian și modernizarea și tehnologizarea la nivel european a acestei secții medicale, care utilizează parțial aparatură uzată fizic și moral. Acest obiectiv va fi atins prin reorganizarea unor spații din UPU existent, realizare corp extindere UPU și corp extindere sector ”Decontaminare”, dar și prin unele amenajări exterioare în curtea spitalului. Prin extinderea spațiilor, va crește capacitatea de preluare a pacienților, iar regândirea circuitelor medicale va duce atât la o tratare mai rapidă a pacienților, dar și la reducerea semnificativă a timpilor de așteptare.

”La nivelul Regiunii Centru, de fapt la nivelul întregii țări, principala problemă a cetățenilor se referă la sănătate și la îmbunătățirea acesteia. Județul Alba nu face excepție și aici se vede clar interesul administrației publice locale, de a investi și de a susține creșterea calității actului medical. Județul Alba a atras în total peste 80 milioane lei pentru îmbunătățirea serviciilor medicale, atât la nivelul administrației județene, cât și prin administrația publică locală din orașe și municipii, pentru reabilitări termice, modernizări, și dotări ale spațiilor din spitale. Avem astfel de proiecte semnate nu numai la Alba Iulia ci și la Sebeș, Aiud, Zlatna, Cugir și Ocna Mureș. Pe de altă parte, administrația publică județeană investește peste 200 milioane lei în reabilitarea și modernizarea căilor de transport, iar pe plan local se fac eforturi pentru regenerare urbană, prin proiectele pregătite de edili în vederea creșterii calității vieții. În domeniul medical, la nivel regional, coordonăm investiții de aproape 300 milioane euro pentru lucrări de reabilitare energetică în unitățile medicale, precum și pentru proiecte pentru dotări în ambulatorii și spitale. Aceste investiții prin Programul REGIO vor duce la diversificarea gamei de servicii medicale și la scăderea incidenței bolilor în rândul populației”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are

Publicat

în

Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.

Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.

Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.

Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici

Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.

Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.

Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular

Publicat

în

Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.

Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.

Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.

Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.

Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale

Publicat

în

Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale

În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.

Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba