Educație și Cultură
Expoziție temporară de carte veche la Aiud: Până când poate fi văzută
Expoziție temporară de carte veche la Aiud
Sala a patra a Muzeului de Științele Naturii din Aiud găzduiește o expoziție temporară de carte veche din colecțiile Muzeului de Istorie Turda: „Museum sine libris est sicut civitas sine opibus”.
Expoziția, așa cum este descrisă de reprezentanții Muzeului de Istorie Turda, este structurată pe module tematice și prezintă atât volume tipărite cu caractere chirilice, cât și cărți românești scrise în alfabetul de tranziție, în limba latină, maghiară și germană.
Majoritatea exemplarelor expuse datează din secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea și aduc în atenție domenii diverse, precum carte religioasă, scrieri istorice, coduri de legi și, nu în ultimul rând, beletristică.
Sunteți invitați, în cazul în care nu ați facut-o încă, să admirați aceste valoroase exemplare, expuse la sediul muzeului aiudean până la sfârșitul lunii februarie 2025.
Educație și Cultură
2024, un an „al devenirii și al conștientizării” pentru poetul Marcel Vișa
2024, un an „al devenirii și al conștientizării” pentru poetul Marcel Vișa
Într-un bilanț al anului trecut poetul Marcel Vișa apreciază că 2024 a fost pentru el un an „al devenirii și conștientizării”.
„Anul a debutat sub auspicii calme, dar semnificative, acompaniat de mesajele cititorilor care au rezonat cu volumul Selfie. Publicat la finele lui 2023, acest al doilea volum de poeme a devenit un catalizator al dialogului dintre mine și cei care iubesc poezia, o punte empatică spre lumi interioare comune.
Vara mi-a adus o recompensă neașteptată: Trofeul Omul Anului la secțiunea Presă, film și literatură, oferit de Statul Major al Forțelor Terestre. Această distincție m-a propulsat către o tranziție profesională esențială – am fost integrat în echipa biroului media al Statului Major al Forțelor Terestre, unde lucrez într-un mediu creativ, alături de oameni excepționali.
Mutarea mea în București a reprezentat inițial un proces anevoios de adaptare. Capitala, cu energia sa frenetică și dinamismul său imprevizibil, m-a copleșit la început. Cu toate acestea, am reușit să transcend dificultățile și să descopăr farmecul subtil al acestui oraș care acum îmi este tot mai drag.
Pe plan literar, 2024 a fost un an prolific. Am publicat atât poezie, cât și proză, în reviste de referință. Ritmul creației a fost unul aproape febril, iar selecția lecturilor a fost riguroasă. Am evitat producțiile literare promovate prin prietenii de conjunctură, concentrându-mă exclusiv pe operele cu valoare autentică. Acest lucru mi-a redat plăcerea lecturii și mi-a hrănit universul intelectual”, rememorează Marcel Vișa.
„Cenaclul Art a continuat să fie o platformă minunata de exprimare și creație. Întâlnirile noastre au atins un nivel remarcabil de popularitate, atrăgând tineri talentați într-un număr atât de mare încât spațiul cafenelei a devenit insuficient de câteva ori. Alba Iulia are câțiva tineri poeți excelenți, deocamdată la început de drum.
Alba Iulia Stand-Up Poetry a avut și în acest an invitați de marcă, iar împreună cu Silvan Stâncel vă vom pregăti noi surprize în anul 2025.
De asemenea, lecturile publice și lansările de carte la care am participat pe parcursul anului mi-au adus în preajmă oameni fascinanți, cu care am creat noi conexiuni.
Pe lângă poezie, m-am dedicat destul de intens romanului pe care îl am în lucru. Se poate și mai bine însă … După ce îl termin de scris probabil nu voi mai scrie alt roman o vreme. Mi-am dat seama că, probabil, numai la pensie voi avea liniștea necesară și nu voi mai fi atât de des scos de pe făgașul inspirației atunci când scriu…
Cel mai important, însă, a fost echilibrul. Sănătatea mea și a celor din familie, mulțumirea și recunoștința pentru ceea ce universul mi-a oferit au fost constantele acestui an. Am învățat să apreciez mai mult fiecare detaliu și să mă bucur de tot ceea ce am primit”, mai spune Marcel Vișa.
Educație și Cultură
20 ianuarie: Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba–Gheorghe Jurcă, „Alergie la frumusețe și singurătate”
Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – Gheorghe Jurcă: „Alergie la frumusețe și singurătate”
Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită la lansarea volumului de poezie „Alergie la frumusețe și singurătate”, semnat de scriitorul albaiulian Gheorghe Jurcă. Evenimentul va avea loc luni, 20 ianuarie 2025, ora 17:00, în Sala de lectură a bibliotecii județene, organizatorii marcând în acest fel și ziua de naștere a autorului.
Prezentarea volumului „Alergie la frumusețe și singurătate” va fi făcută de critice literare Sonia Elvireanu și Rodica Gabriela Chira, la rândul lor membre ale Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba – Hunedoara. Va urma un moment de recitare a unor poezii din volum, de către recitatoarele Elena Anghel Coman și Felicia Colda. După momentul autorului și dialogul său cu cei prezenți, întâlnirea se va încheia cu un recital muzical susținut de eleva Denisa Beleiu, de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și cu o sesiune de autografe.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara, Gheorghe Jurcă este unul dintre cei mai prolifici scriitori contemporani, afirmând într-un interviu că: „Nu pot trăi fără să scriu. Scrisul e sănătatea mea. Scrisul e pentru mine un exercițiu de respirație, este o terapie pentru suflet, care mă ajută să înfrunt mai bine și mai ușor vicisitudinile vieții și să văd partea plină a paharului…”.
Gheorghe Jurcă sa născut la 20 ianuarie 1939, în localitatea Ciuruleasa din Munții Apuseni. Primele studii le-a urmat în satul natal, apoi a urmat o școală profesională la Zlatna și liceul la Brad. Sa remarcat ca un elev eminent si bursa primita dupa bacalaureat ia netezit drumul spre invatamantul superior. După studiile liceale a urmat Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, studiile superioare netezindu-i drumul înspre meseria de gazetar. A lucrat în jurnalistică până la pensie, la început în Deva (5 ani) și apoi numai în Alba Iulia. A fost, pe rând, șeful secției social, redactor șef adjunct, redactor șef și director editor la cotidianul albaiulian „Unirea“. În literatură a debutat în anul 1987, cu volumul „Amurg în pădurea de carpeni“. De atunci și până în prezent scrie neîncetat abordând aproape toate genurile literare. Pentru creația sa a fost premiat de Uniunea Scriitorilor în mai multe rânduri.
Educație și Cultură
Aiudeanul Sergiu Pașca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA, consilier onorific al ministrului Educației
Aiudeanul Sergiu Pașca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA, consilier onorific al ministrului Educației
Sergiu Paşca, profesor de psihiatrie și științe comportamentale de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, originar din Aiud, a fost numit consilier onorific al ministrului Educației, Daniel David.
Studiile lui Sergiu Pașca, au dus la desoperiri fundamentale în neuroștiințe și l-au transformat într-un lider la nivel global în domeniul său. Sergiu Pașca a ajuns la Stanford în 2009, lăsând în urmă Aiudul natal și Clujul studenției, fiind încă de atunci o stea în devenire, la nici 31 de ani, având o viziune clară despre ținta cercetării sale și o teorie absolut originală privind cauzele autismului. În prezent, este tot la Stanford, profesor, și are propriul laborator, unul dintre cele mai puternice din lume în psihiatrie.
Cercetările sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022 și a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în Medicină și Științe.
În 2023, cercetătorul aiudean Sergiu Paşca a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
-
Știriacum 6 zile
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum o săptămână
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 2 săptămâni
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum 2 săptămâni
Legenda peşterii din Apuseni unde tot timpul anului se găseşte zăpadă şi gheaţă
-
Știriacum 2 săptămâni
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul: Semnificația numelor Ion și Ioana
-
Știriacum 2 săptămâni
Cine nu râde de Sfântul Ion va fi trist tot anul: Tradiţii şi obiceiuri
-
Știriacum 2 zile
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Știriacum 2 săptămâni
Ion Agârbiceanu, legat de Bucium-Șasa din Munții Apuseni: Țara Moților este locul în care preotul și scriitorul va cunoaște viață extrem de grea a locuitorilor, evocată într-o pagină memorialistică