Rămâi conectat

Eveniment

Expoziție de sculptură Doina Lie în Sebeșul natal

Publicat

în

Expoziție de sculptură Doina Lie în Sebeșul natal

Sâmbătă 18 mai 2024, începând cu ora 17.00, la Primăria Municipiului Sebeș va avea loc vernisajul expoziției retrospective „Doina Lie”, prilej de a celebra o mare personalitate a Sebeșului: sculptorița Doina Lie (1929-2012).

Evenimentul face parte din programul celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș. Va fi prezentă fiica artistei, Maria Lie-Steiner, curatorul expoziției, alături de criticul și istoricul de artă Pavel Șușară. Atmosfera va fi întregită de prestația muzicală a pianistei nipone Chiyo Hagiwara. Va fi lansat catalogul „DOINA LIE”, un proiect editorial realizat sub egida festivalului.

Doina Lie s-a născut la Sebeș, în anul 1929, în prima zi de iunie. A absolvit Liceul Pedagogic „Pia Brătianu” din București. Fiică de preot greco-catolic, s-a confruntat cu constrângerile politice ale regimului comunist, fiindu-i refuzată înscrierea la facultatea de arte plastice. A lucrat vreme de trei ani ca educatoare, iar în cele din urmă i s-a permis înscrierea la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, pe care l-a absolvit în anul 1956, sub îndrumarea profesorului Constantin Baraschi. Artista a avut numeroase expoziții, de grup și personale, dintre care amintim: în anul 1975, la Galeria Orizont din București și Galeria Haus im Park, Emmerich am Rhein din Germania, în anul 1991, la Fundația Dinu Lipatti din Geneva (Elveția) și în anul 1992, la Deutsche Bank (Kleve) în Germania. În anul 2004, Doinei Lie i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural de președinția României, iar în 2007 a devenit cetățean de onoare al municipiului Sebeș. Marea sa trecere s-a săvârșit în anul 2012, la vârsta de 83 de ani, monumentul său funerar aflându-se în Sebeșul natal.

„Arta sa monumentală se regăsește în mai multe orașe din România și invită parcă la un periplu: Sebeș, Alba Iulia, Baia de Arieș, Bistrița, Vrancea, Bârlad, Galați, Constanța, Curtea de Argeș, Craiova, Giurgiu și București. Mai multe muzee din România dețin în colecțiile lor lucrările Doinei Lie, iar galerii de prestigiu din mai multe țări europene i-au găzduit expoziții personale. Colecționarii privați din întreaga lume îi prețuiesc operele și le achiziționează. Privindu-i lucrările, resimțim forța feminină învingătoare” transmit organizatorii celei de-a XLIV-a ediții a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” Sebeș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Publicat

în

Eveniment complex în 19 septembrie la Museikon Alba Iulia

Museikon Alba Iulia va găzdui un eveniment complex joi 19 septembrie, de la ora 16.30.

Este vorba de finisajul expoziției „O arheologie a picturii transilvănene de șevalet. Colecția Ioan Bizău”, când va avea loc și prezentarea catalogului de expoziție.

Invitați speciali ai evenimentului vor fi Anastasia Tudor și Dragoș Tudor, multipli laureați la concursuri naționale și internațională de chitară clasică. Tinerii artiști albaiulieni sunt elevi ai Liceului de Arte „Regina Maria” și sunt pregătiți de profesorul Dragoș Tudor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

APULUM BIKE FEST: Sute de motocicliști, din țară și străinătate, își stabilesc cartierul general la Alba Iulia

Publicat

în

A doua ediție APULUM BIKE FEST începe vineri, la Alba Iulia

Sute de motocicliști din toată România, din Balcani și din întreaga Europă își stabilesc, pentru două zile, cartierul general la Alba Iulia, în zona restaurantului Panoramic.

Creat pentru a populariza fenomenul moto dar și pentru a-i ajuta pe toți participanții la trafic să conștientizeze importanța și particularitățile prezenței motocicliștilor pe șosele, APULUM BIKE FEST este, în același timp, și cel mai bun motiv de întâlnire și socializare între motocicliștii activi si cei care își doresc să urce, la un moment dat, în șa, dar și pentru iubitorii muzicii rock.
Vineri, 6 septembrie, la ora 12, începe a doua ediție APULUM BIKE FEST – evenimentul care unește spirite libere, pasiuni fără margini și un stil de viață în afara convențiilor și standardelor. Seara de vineri începe devreme, la 18.30, cu un show live marca Gili Barbu și continuă, până târziu în noapte, cu trei concerte, susținute de Dublu Click, Sukar Nation și Altar.
Choppere sau cruisere, motociclete de oraș, sport sau enduro, toate se vor încolona sâmbătă, la ora 12, pentru o paradă moto ce va pleca de la Panoramic și va străbate orașul pentru a-i saluta pe albaiulieni, dar și pentru a promova dreptul tuturor, motocicliști, șoferi, bicicliști sau pietoni, la respect în trafic. Traseul paradei: • Ora 12.00: plecare de la Panoramic Bar&Grill  Strada Valea Popii  Strada Nazareth Ilith Strada Varese  Calea Motilor  Bulevardul Revolutiei 1918 Strada Gheorghe Pop de Basesti  Bulevardul 1 Decembrie 1918  Strada Unirii spre giratoriul de la Universitatea 1 Decembrie și retur  Bulevardul Horea Calea Motilor  Str Tudor Vladimirescu  Bulevardul Republicii  Calea Motilor  Strada Varese  Strada Nazareth Ilith  Strada Valea Popii  Panoramic Bar&Grill.
Seara de sâmbătă, 7 septembrie, va aduce pe scena de la Panoramic trei dintre cele mai în vogă nume din rock-ul momentului în România: Overburn, ZOB și The Rock- AC/DC Tribute.
Participarea la toate concertele și evenimentele cuprinse în a doua ediție APULUM BIKLE FEST este gratuită.
Duminică, la prânz, motoarele se vor tura din nou, însă de data aceasta pentru drumul înapoi, spre casă.
“Prima ediție de Apulum Bike Fest a fost un test și pentru noi. Am creat festivalul din dorința de a diversifica oferta de evenimente din oraș dar și pentru a atrage noi categorii de turiști. Rezultatul? Mult peste estimările și așteptările noastre cele mai optimiste, așa că ediția de anul acesta, a doua, a venit în cel mai firesc mod. Iar Alba Iulia a devenit un reper pentru comunitatea, din ce în ce mai numeroasă, a motocicliștilor din România. Vă invit cu drag în zona Panoramic, să le ascultăm poveștile, să ne bucurăm de concerte și de acel spirit liber care e asociat cu bikerii din toată lumea.” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

O nouă ediție a festivalului național de folclor „Strugurele de Aur”

Publicat

în

O nouă ediție a festivalului național de folclor „Strugurele de Aur”

De două decenii, prin Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” este adusă la Alba Iulia și Jidvei sărbătoarea cântecului și a portului tradițional din întreaga țară.
În perioada 4-8 septembrie, artiști pe care îi admirăm și care au încântat generații vor fi prezenți la ediția aniversară a festivalului.
„Anul acesta, va fi figura emblematică a eroului Avram Iancu, printr-o secțiune specială a concursului dedicată bicentenarului nașterii sale. Se va porni și într-o călătorie prin podgorii însorite, pe Drumul Vinului în Țara Vinului, iar cântecele vor curge precum cel mai bun vin. Interpreți consacrați și tineri talentați vor urca pe scenă pentru a aduce un omagiu marelui erou și pentru a păstra vie tradiția noastră autentică.
De dragul cântecului și portului românesc, vă invităm, să fiți alături de noi la Alba Iulia și Jidvei!”, au transmis organizatorii.
sursa: facebook Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba