Știri
Evenimentele lunii mai, la Alba Iulia
Dacă aveți în plan să vizitați Alba Iulia în luna mai, merită să luați în calcul și câteva dintre sugestiile noastre. Pe lista scurtă sunt evenimente culturale, sportive, culinare, dar si o plimbare prin Parcul Dendrologic, pentru a surprinde „revolta“ culorilor de primăvară-vară.
Dacă plănuiți să ajungeți în prima zi din luna mai la Alba Iulia, vizita se va suprapune cu ultima zi a Festivalului Roman Apulum, evenimentul care deschide sezonul turistic în Alba Iulia. La miezul zilei, puteți asista, spre exemplu, la o demonstrație de gastronomie antică, în zona Porții a IV-a Cetății.
Tot de 1 mai, începând cu ora 13.00, din Piața Cetății se vor auzi veritabile „turniruri” muzicale, oferite de Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba. Altfel spus, începutul noului sezon turistic pregătește ceremonios Cetatea să preia și să ofere cel mai meticulos, riguros și bine coordonat grup muzical: fanfara. Ulterior, maestrul Coriolan Honcaș, alături de instrumentisti în uniformă militară, vor avea punct fix de „gardă muzicală” tot în Piața Cetății, în fiecare duminică, la ora 13.00.
Continuăm cu o recomandare „delicioasă“! Este „Alba Carolina FOOD FEST“, eveniment aflat la ediția a II-a, care duce street food-ul la un alt nivel. Creat pentru bucuria sufletului, spiritului și…a stomacului, evenimentul va aduna în cea mai mare Cetate din România zeci de vendori stradali din toată țara, cu autobuze, rulote, căruțe, truckuri, standuri, biciclete, etc, pregătiți cu o varietate largă de bunătăți pentru gurmanzi și nu numai. Perioada de desfășurare: 11-14 mai. Locul: Latura de Vest a Cetății Alba Carolina.
Mai este luna în care adună în Cetatea Alba Carolina rideri de skate, role, bmx sau trotinetă, care ne vor demonstra cât de sus pot sări din bank, la „Bastion Session“. Perioada de desfășurare: 12-14 mai Locul: Bastion Skate Park, Alba Iulia, Aleea Sfântul Capistrano, nr. 1
Vreți să vă „întâlniți“ cu Horea, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Regele Ferdinand și Regina Maria? Dacă da, trebuie să știți că ei vor fi „eroii“ evenimentului „Noaptea Muzeelor“, organizat în Alba Iulia. Personajele istorice sunt interpretate de angajați ai Muzeului Național al Unirii și voluntari. Muzeul Național al Unirii a dat, din 2010, evenimentului „Noaptea Muzeelor“ un concept special „Noaptea în care istoria prinde viaţă“, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a oraşului Alba Iulia, dar și a județului. Perioada de desfășurare:20 mai Locul : Muzeul Național al Unirii, Sala Unirii și Muzeul roman „Principia“.
Tot în mai, vor ajunge la Alba Iulia doi artiști de top, Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail, în cadrul turneului național „Flautul Fermecat“. Dacă veți participa pentru prima oară la o astfel de demonstrație de magie instrumentală, cu siguranță seara pe care o veți petrece la Alba Iulia alături de cele cinci flaute fermecate, de Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail, va rămâne un reper între momentele de emoție artistică pe care le-au trăit vreodată. Perioada de desfășurare: 22 mai Locul: Casa de Cultură a Sindicatelor
Sunteți pasionați de airsoft? Atunci trebuie să participați la „Adventure Airsoft Contest”, organizat între zidurile celei mai mari Cetăți din România. Este evenimentul în care sunt la loc de „cinste“ adrenalina, acțiunea și suspansul. Perioada de desfășurare: 27 mai. Locul: Cetatea Alba Carolina.
Dacă ajungeți vinerea la Alba Iulia, trebuie să știți că puteți asista și la spectacole de reconstituire istorică, puse în scenă de trupele de reenactment ale Muzeului Național al Unirii: Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Namesis. Perioada de desfășurare: vinerea, de la ora 19.00 Locul: Poarta IV-a a Cetății
Vă recomandăm și Parcul Dendrologic, o minune peisagistica a Transilvaniei, aflat la câțiva kilometri de oraș. Este locul in care veti descoperi un „ecran“ al culorilor frumoase, unde puteti admira „revolta“ culorilor de primăvară-vară. Este singurul parc din Romania amenajat într-o padure.
Sursa:viziteazaalbaiulia.ro
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 22 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului