Educație și Cultură
Eveniment muzeal dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, la Sebeș
Eveniment muzeal dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, la Sebeș
Joi, 23 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va avea loc un eveniment dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, intitulat „Generația pașoptistă și Unirea”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Pregătită ca un program de pedagogie muzeală, activitatea va fi un bun prilej pentru elevii școlilor gimnaziale de a participa la o lecție de istorie altfel, diferită de cea din sala de clasă, în care să afle informații noi referitoare la rolul pe care l-a avut generația pașoptistă în crearea și modernizarea statului român.
În cadrul aceluiași eveniment, va fi prezentată participanților expoziția temporară „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)”, în prezența curatorului acesteia, dr. Ioana Rustoiu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Expoziția rememorează și prezintă într-un mod accesibil momentele primei celebrări naționale dedicate lui Avram Iancu în România de după Marea Unire.
Expoziția „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)” este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean Satu Mare și va putea fi vizitată, gratuit, în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în perioada 23 ianuarie-7 februarie 2025.
Educație și Cultură
Elevi din Bistra la un concurs de limba și literatura română: Premii și mențiuni
Elevi din Bistra la un concurs de limba și literatura română
Elevii de gimnaziu ai Școlii Gimnaziale „Nicodim Ganea” Bistra au participat la Concursul Comper, pentru domeniul Limba și literatura română.
Acest concurs este un bun prilej pentru evaluarea cunoștințelor și abilităților elevilor în domenii precum limba română și matematică, contribuind la consolidarea competențelor fundamentale.
Competiția încurajează elevii să își aprofundeze cunoștințele și să se pregătească suplimentar, îmbunătățindu-și performanțele școlare.
Aproape toți elevii au răspuns ,,da” provocării lansate de profesoarele lor de limba și literatura română, iar concretizarea acestui răspuns a fost validată atât prin diplome de participare, cât și prin premii și mențiuni, de către organizatori.
Educație și Cultură
Medalie la un concurs național de fizică, astronomie și astrofizică pentru un elev al colegiului militar albaiulian
Medalie la un concurs național de fizică, astronomie și astrofizică pentru un elev al colegiului militar albaiulian
Elevul fruntaș Ștefan Bercu (din clasa a X-a, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia) a cucerit medalia de argint la Concursul Național de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, secțiunea Astronomie şi Astrofizică.
Dovedind înclinații spre științele reale, Ștefan Bercu s-a îndreptat spre astronomie din curiozitatea de a învăța lucruri noi și din dorința de a-și dezvolta imaginația și creativitatea. Distincția obținută la prima participare la un astfel de concurs reprezintă un îndemn pentru aprofundarea preocupărilor elevului militar,afirmă reprezentanții colegiului militar albaiulian.
„Sunt bucuros pentru obținerea acestei medalii la prima participare la un concurs pe teme de astronomie și astrofizică. Experiența acestui concurs a readus în atenția mea o pasiune mai veche pentru domeniul astronomiei”, a mărturisit elevul fruntaș Ștefan Bercu, pregătit la disciplina fizică de profesoara Laura Ciobanu.
Concursul a fost inclus în cadrul Taberei Naționale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, aflată la cea de-a XI-a ediție. Desfășurată la începutul lunii ianuarie la Vatra Dornei, tabăra a reunit elevi pasionați de fizică și de spațiul cosmic din toată țara. Tabăra a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Ştiinţifică „Cygnus” – centru UNESCO, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.
Educație și Cultură
Expoziție temporară de carte veche la Aiud: Până când poate fi văzută
Expoziție temporară de carte veche la Aiud
Sala a patra a Muzeului de Științele Naturii din Aiud găzduiește o expoziție temporară de carte veche din colecțiile Muzeului de Istorie Turda: „Museum sine libris est sicut civitas sine opibus”.
Expoziția, așa cum este descrisă de reprezentanții Muzeului de Istorie Turda, este structurată pe module tematice și prezintă atât volume tipărite cu caractere chirilice, cât și cărți românești scrise în alfabetul de tranziție, în limba latină, maghiară și germană.
Majoritatea exemplarelor expuse datează din secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea și aduc în atenție domenii diverse, precum carte religioasă, scrieri istorice, coduri de legi și, nu în ultimul rând, beletristică.
Sunteți invitați, în cazul în care nu ați facut-o încă, să admirați aceste valoroase exemplare, expuse la sediul muzeului aiudean până la sfârșitul lunii februarie 2025.
-
Știriacum 2 săptămâni
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum 2 săptămâni
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum o săptămână
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Educație și Culturăacum o săptămână
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum 4 zile
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum 2 săptămâni
Ierni de poveste la Arieșeni, una dintre stațiunile preferate de schiori: Care sunt obiectivele turistice ce pot fi vizitate de turiști
-
Știriacum 2 zile
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament
-
Știriacum 2 săptămâni
Biserica de lemn a Mănăstirii Lupșa, cu o vechime de 6 secole și o istorie pe măsură