Educație și Cultură
Elevi din Bistra la un concurs de limba și literatura română: Premii și mențiuni
Elevi din Bistra la un concurs de limba și literatura română
Elevii de gimnaziu ai Școlii Gimnaziale „Nicodim Ganea” Bistra au participat la Concursul Comper, pentru domeniul Limba și literatura română.
Acest concurs este un bun prilej pentru evaluarea cunoștințelor și abilităților elevilor în domenii precum limba română și matematică, contribuind la consolidarea competențelor fundamentale.
Competiția încurajează elevii să își aprofundeze cunoștințele și să se pregătească suplimentar, îmbunătățindu-și performanțele școlare.
Aproape toți elevii au răspuns ,,da” provocării lansate de profesoarele lor de limba și literatura română, iar concretizarea acestui răspuns a fost validată atât prin diplome de participare cât și prin premii și mențiuni de către organizatori.
Educație și Cultură
Medalie la un concurs național de fizică, astronomie și astrofizică pentru un elev al colegiului militar albaiulian
Medalie la un concurs național de fizică, astronomie și astrofizică pentru un elev al colegiului militar albaiulian
Elevul fruntaș Ștefan Bercu (din clasa a X-a, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia) a cucerit medalia de argint la Concursul Național de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, secțiunea Astronomie şi Astrofizică.
Dovedind înclinații spre științele reale, Ștefan Bercu s-a îndreptat spre astronomie din curiozitatea de a învăța lucruri noi și din dorința de a-și dezvolta imaginația și creativitatea. Distincția obținută la prima participare la un astfel de concurs reprezintă un îndemn pentru aprofundarea preocupărilor elevului militar,afirmă reprezentanții colegiului militar albaiulian.
„Sunt bucuros pentru obținerea acestei medalii la prima participare la un concurs pe teme de astronomie și astrofizică. Experiența acestui concurs a readus în atenția mea o pasiune mai veche pentru domeniul astronomiei”, a mărturisit elevul fruntaș Ștefan Bercu, pregătit la disciplina fizică de profesoara Laura Ciobanu.
Concursul a fost inclus în cadrul Taberei Naționale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, aflată la cea de-a XI-a ediție. Desfășurată la începutul lunii ianuarie la Vatra Dornei, tabăra a reunit elevi pasionați de fizică și de spațiul cosmic din toată țara. Tabăra a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Ştiinţifică „Cygnus” – centru UNESCO, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc și Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.
Educație și Cultură
Expoziție temporară de carte veche la Aiud: Până când poate fi văzută
Expoziție temporară de carte veche la Aiud
Sala a patra a Muzeului de Științele Naturii din Aiud găzduiește o expoziție temporară de carte veche din colecțiile Muzeului de Istorie Turda: „Museum sine libris est sicut civitas sine opibus”.
Expoziția, așa cum este descrisă de reprezentanții Muzeului de Istorie Turda, este structurată pe module tematice și prezintă atât volume tipărite cu caractere chirilice, cât și cărți românești scrise în alfabetul de tranziție, în limba latină, maghiară și germană.
Majoritatea exemplarelor expuse datează din secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea și aduc în atenție domenii diverse, precum carte religioasă, scrieri istorice, coduri de legi și, nu în ultimul rând, beletristică.
Sunteți invitați, în cazul în care nu ați facut-o încă, să admirați aceste valoroase exemplare, expuse la sediul muzeului aiudean până la sfârșitul lunii februarie 2025.
Educație și Cultură
2024, un an „al devenirii și al conștientizării” pentru poetul Marcel Vișa
2024, un an „al devenirii și al conștientizării” pentru poetul Marcel Vișa
Într-un bilanț al anului trecut poetul Marcel Vișa apreciază că 2024 a fost pentru el un an „al devenirii și conștientizării”.
„Anul a debutat sub auspicii calme, dar semnificative, acompaniat de mesajele cititorilor care au rezonat cu volumul Selfie. Publicat la finele lui 2023, acest al doilea volum de poeme a devenit un catalizator al dialogului dintre mine și cei care iubesc poezia, o punte empatică spre lumi interioare comune.
Vara mi-a adus o recompensă neașteptată: Trofeul Omul Anului la secțiunea Presă, film și literatură, oferit de Statul Major al Forțelor Terestre. Această distincție m-a propulsat către o tranziție profesională esențială – am fost integrat în echipa biroului media al Statului Major al Forțelor Terestre, unde lucrez într-un mediu creativ, alături de oameni excepționali.
Mutarea mea în București a reprezentat inițial un proces anevoios de adaptare. Capitala, cu energia sa frenetică și dinamismul său imprevizibil, m-a copleșit la început. Cu toate acestea, am reușit să transcend dificultățile și să descopăr farmecul subtil al acestui oraș care acum îmi este tot mai drag.
Pe plan literar, 2024 a fost un an prolific. Am publicat atât poezie, cât și proză, în reviste de referință. Ritmul creației a fost unul aproape febril, iar selecția lecturilor a fost riguroasă. Am evitat producțiile literare promovate prin prietenii de conjunctură, concentrându-mă exclusiv pe operele cu valoare autentică. Acest lucru mi-a redat plăcerea lecturii și mi-a hrănit universul intelectual”, rememorează Marcel Vișa.
„Cenaclul Art a continuat să fie o platformă minunata de exprimare și creație. Întâlnirile noastre au atins un nivel remarcabil de popularitate, atrăgând tineri talentați într-un număr atât de mare încât spațiul cafenelei a devenit insuficient de câteva ori. Alba Iulia are câțiva tineri poeți excelenți, deocamdată la început de drum.
Alba Iulia Stand-Up Poetry a avut și în acest an invitați de marcă, iar împreună cu Silvan Stâncel vă vom pregăti noi surprize în anul 2025.
De asemenea, lecturile publice și lansările de carte la care am participat pe parcursul anului mi-au adus în preajmă oameni fascinanți, cu care am creat noi conexiuni.
Pe lângă poezie, m-am dedicat destul de intens romanului pe care îl am în lucru. Se poate și mai bine însă … După ce îl termin de scris probabil nu voi mai scrie alt roman o vreme. Mi-am dat seama că, probabil, numai la pensie voi avea liniștea necesară și nu voi mai fi atât de des scos de pe făgașul inspirației atunci când scriu…
Cel mai important, însă, a fost echilibrul. Sănătatea mea și a celor din familie, mulțumirea și recunoștința pentru ceea ce universul mi-a oferit au fost constantele acestui an. Am învățat să apreciez mai mult fiecare detaliu și să mă bucur de tot ceea ce am primit”, mai spune Marcel Vișa.
-
Știriacum o săptămână
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum o săptămână
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 2 săptămâni
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul: Semnificația numelor Ion și Ioana
-
Știriacum 2 săptămâni
Cine nu râde de Sfântul Ion va fi trist tot anul: Tradiţii şi obiceiuri
-
Știriacum 4 zile
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Educație și Culturăacum 5 zile
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum o zi
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum o săptămână
Ierni de poveste la Arieșeni, una dintre stațiunile preferate de schiori: Care sunt obiectivele turistice ce pot fi vizitate de turiști