Connect with us

Educație și Cultură

Elevi de 10 la colegiul militar albaiulian: Care sunt aceștia

Published

on

Elevi de 10 la colegiul militar albaiulian

După un an de muncă intensă și dedicație, rezultatele s-au dovedit a fi pe măsură pentru patru dintre elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia care au finalizat anul școlar 2023-2024 cu media generală 10.
Este vorba despre absolventul Călin Hartzos, elevul plutonier adjutant Flavius Taflan (clasa a XI-a) și elevii caporal Claudiu Stanciu și Nathan Lascu (clasa a X-a).
Încrederea, munca și perseverența i-au asigurat întotdeauna absolventului Călin Hartzos rezultate pe măsură. Fiecare an de studiu l-a încheiat cu cele mai bune rezultate din promoție, iar ultimii trei ani școlari i-a finalizat cu media 10. Studiul constant, participarea la olimpiade, concursuri școlare sau alte activități educative, dorința de a cunoaște cât mai mult și a se dezvolta l-au ajutat să obțină o performanță școlară deosebită, admiterea la Academia Forțelor Aeriene a Statelor Unite ale Americii.
„Cred că termenul de cel mai bun este puțin absolut. Niciodată nu poți să fii cel mai bun, deoarece există o variantă mai bună a ta care se poate îmbunătăți. Ceea ce am avut tot timpul în vedere a fost că ori de câte ori am ajuns într-o oarecare poziție fruntașă la un concurs în liceu sau mai departe, a fost ca acesta să nu fie un punct al frazei care a reprezentat acest colegiu, ci maxim o virgulă, o pauză după care urmează un alt concurs. Liceul și această vârstă nu îți permit încă să te oprești, indiferent de rezultatele pe care le ai. Ceea ce a însemnat că fiecare astfel de rezultat pozitiv a reprezentat pentru mine o bucurie, dar în același timp și un semn că trebuie să continui”, a mărturisit Călin.
Pentru al doilea an consecutiv elevul plutonier adjutant Flavius Taflan a reușit performanța de a încheia anul școlar cu media 10 la toate disciplinele. Olimpic la limba franceză, participant la Tabăra internațională CLIMS 2023 și la a doua ediție a cursului „EU History and Core Values” de la Lisabona, Flavius a rămas concentrat pe parcursul său educativ, astfel că munca și perseverența i-au adus rezultate școlare deosebite. Pentru el, nota maximă 10 vine nu doar cu satisfacția reușitei, ci și cu noi angajamente, de a continua pe drumul performanței.
„Anul trei de liceu a fost o etapă a parcursului meu educativ pe care am trecut-o cu succes, reușind să finalizez cu media generală 10. Pe de-o parte, acest rezultat mă bucură, fiind nu numai rodul muncii mele, al dedicării, cât și al susținerii celor din jur: profesori, colegi, părinți, cărora le sunt profund recunoscător pentru încrederea acordată și pentru că m-au motivat să continui atunci când totul mi se părea dificil și eram gata să mă dau bătut. Pe de altă parte, această performanță implică datoria de a-mi menține același ritm susținut de învățare, lucru pe care îl văd nu atât solicitant, cât plăcut, deoarece fiecare pas înainte pe tărâmul cunoașterii îmi aduce satisfacția personală de a ști mai multe și astfel de a putea acționa mai eficient în interesul meu și al celor din jur. Deși media 10 este maximul care se poate obține, nu consider că acest număr simbolizează perfecțiunea, ci mai degrabă reflectă mobilizarea de care am dat dovadă în eforturile școlare și disponibilitatea de a face sacrificii în numele desăvârșirii prin cunoaștere”, a mărturisit Flavius.
Și pentru elevul caporal Claudiu Stanciu, anul școlar 2023 – 2024 a fost unul de succes. Cu rezultate frumoase obținute la olimpiade sau concursuri, adjudecarea trofeului Concursului Județean Interdisciplinar de Matematică, Fizică și Informatică „Octav Onicescu” de la Breaza alături de colegi, Claudiu a terminat anul doi de studiu cu media 10. Acest rezultat vine să confirme încă o dată faptul că pregătirea temeinică aduce rezultate de excepţie.
„Pentru mine, a încheia clasa a X-a cu media 10 a fost un obiectiv pe care mi l-am stabilit încă de la începutul anului școlar, posibil însă doar prin muncă, ambiție și perseverență. Știam că dacă vreau să-mi ating acest scop, va trebui să-mi găsesc motivația de a mă pregăti zi de zi și de a nu ceda în fața unui eșec, dar și să privesc studiul ca pe o oportunitate de a mă dezvolta, nu ca pe o obligație. La finalul clasei a X-a, pot spune că sunt fericit pentru performanța obținută și mai motivat să continui anii de studiu cu aceeași performanță, care nu ar fi fost posibilă fără susținerea părinților, a cadrelor didactice și a colegilor” a spus Claudiu.
Elevul caporal Nathan Lascu confirmă faptul că performanța de anul trecut, media generală 10 obținută la finalul clasei a IX-a, nu a fost doar o întâmplare ci rodul unui efort susţinut și dorința de a deveni mai bun cu fiecare zi. Vin să completeze performanța de la clasă, premiile obținute la olimpiade și concursuri din aproape toate domeniile, iar calitățile sportive și tehnice l-au ajutat să performeze și la competițiile sportive dintre care amintim „4rd International Cadet Cup” din Ungaria și Olimpiadei sportului militar liceal.
„Totul devine posibil atunci când ai credință și privești spre ținta pe care ți-ai ales-o. Pentru a reuși am îmbinat munca intelectuală cu sportul și am găsit echilibrul necesar pentru a da performanță în toate lucrurile pe care le-am făcut. Mai mult decât atât m-am folosit de resursele pe care Dumnezeu le-a pus în fiecare și am rămas încredințat că El îmi va da putere și înțelepciune pentru a izbuti. Am ținut capul sus indiferent de situațiile întâmpinate și am continuat să lupt pentru a fi cel mai bun. Clasa a IX-a pe care am finalizat-o de asemenea cu media 10, m-a motivat să continui și următorii ani cu aceleași rezultate excelente. Toate acestea nu le-aș fi reușit fără ajutorul familiei, profesorilor și colegilor care mi-au dat câte un impuls și au fost alături de mine”, a afirmat Nathan.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Episcopul Emilian Birdaș, aniversat la 103 ani de la naștere, în 23 noiembrie, pe pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia

Published

on

Episcopul Emilian Birdaș, aniversat la 103 ani de la naștere

Ioan Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian și hirotonit ierodiacon și ieromonah.

A urmat cursurile Seminarului Monahal de la Mănăstirea Cernica, Seminarul „Sf. Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea și Seminarul „Nifon Mitropolitul” din București. În 1952 a absolvit Institutul Teologic Universitar din București. După absolvirea facultății, protosinghelul Emilian Birdaș este numit ca preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București (1953-1957), apoi devine vicar administrativ la Episcopia Romanului și Hușilor (1957-1963), iar în 1963-1973 este preot-paroh la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia (azi Catedrala Reîntregirii Neamului). La 11 iunie 1973 a fost ales ca episcop vicar al Arhiepiscopiei de Sibiu și Alba Iulia, cu titlul „Rășinăreanul”, fiind hirotonit întru arhiereu la data de 12 septembrie 1973. În această perioadă s-a preocupat în mod deosebit de soluționarea problemelor pastoral-misionare din Harghita, Covasna și Mureș, contribuind la apropierea dintre confesiuni și etnii.
Episcopul Emilian Birdaș a fost instalat în scaunul episcopal la 25 ianuarie 1976, în Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia (azi Catedrala Reîntregirii Neamului). Slujba de instalare a fost susținută de un sobor de preoți, în frunte cu mitropolitul Iustin al Moldovei și Sucevei. La încheierea Sfintei Liturghii a vorbit mitropolitul Nicolae Mladin al Ardealului care i-a înmânat noului episcop cârja episcopală. În noua sa calitate, episcopul Emilian Birdaș s-a ocupat de organizarea noii eparhii, de restaurarea unor monumente istorice, de ridicarea a numeroase biserici și de pictarea lor. S-a opus cu vehemență distrugerii bisericilor și mănăstirilor din eparhia sa, pilduitoare în acest sens fiind implicarea sa în
obținerea documentelor necesare restaurării vechii bisericuțe a Mănăstirii Râmeț, alături de care s-a construit o biserică nouă, supranumită Catedrala Munților Apuseni, a cărei zidire a durat până în anul 1986. A contribuit la reconstruirea din temelii a unui număr de 72 de biserici ortodoxe și la repararea altor sute de lăcașuri de cult. Pentru meritele sale deosebite a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
La 18 ianuarie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost acuzat de colaborare cu regimul comunist și a fost obligat să demisioneze din scaunul de episcop de Alba Iulia într-un mod controversat, prin încălcarea canoanelor bisericești, nedreptate care i-a cauzat grave probleme de sănătate printre care un atac cerebral. În data de 4 aprilie 1990, episcopul Emilian Birdaș a fost reintegrat în Sinod, în calitate de arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului și Hălmagiului, cu titlul „Arădeanul”. La 12 iulie 1994 a fost ales episcop al reînființatei Episcopii a Caransebeșului. La Caransebeș a început construcția unei catedrale episcopale și a reluat tipărirea „Foii Diecezane” și a Calendarului Românului. A trecut la cele veșnice la 5 aprilie 1996, în orașul Caransebeș.
În amintirea sa, la data de 23 noiembrie 2024, începând cu ora 13:00, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza un moment aniversar pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, unde, în anul 2016 a fost ridicat bustul primului episcop de Alba Iulia, Emilian Birdaș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Educație și Cultură

Care este exponatul lunii noiembrie la muzeul din Sebeș

Published

on

Tabloul „Turnul de la mănăstire”, exponatul lunii noiembrie la muzeul din Sebeș

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Turnul de la mănăstire”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach în primii ani ai secolului XX.

Lucrarea, intrată în patrimoniul muzeului în anul 2001, are următoarele date tehnice: tehnică mixtă pe carton; dimensiuni: 70,5 x 50 cm; semnat – dreapta-jos, cu negru: „Hermann Meuselbach”; nedatat. Pe verso, lucrarea poartă o etichetă originală, scrisă de pictor, cu următorul text: „Der Klosterturm von Mühlbach im Herbst. Originalbild in Kohlenfarben” [Turnul de la mănăstire, toamna. Culori de cărbune].

În această compoziție, Hermann Meuselbach a redat Turnul Octogonal şi un fragment de curtină, elemente ale sistemului defensiv medieval al Sebeşului, așa cum le vedea din grădina casei sale, la începutul secolului XX. Turnul, datând din veacul al XVI-lea, este situat în colțul de nord-est al fortificației orașului Sebeş, în imediata vecinătate a fostei mănăstiri dominicane, iar la momentul realizării lucrării, acestuia îi lipsea acoperișul, distrus probabil în confruntările din timpul Revoluției de la 1848-1849, fără a mai fi reparat ulterior.

Lucrarea este extrem de elaborată, fiind realizată în maniera specifică autorului, adică abundând în detalii. A reprodus extrem de fidel atât turnul, în cazul căruia a redat inclusiv vegetația care creștea în partea superioară a zidurilor, cât şi grădina casei. De altfel, în ciuda faptului că este vorba de un peisaj de toamnă, Hermann Meuselbach a acordat o mare atenție grădinii sale, care, spre vest, se întindea până la bazele curtinei şi turnului. Deși vegetația era destul de săracă în acea perioadă a anului, autorul a reprodus, extrem de minuțios, întreaga suprafață a grădinii. O mare parte a acesteia era ocupată de straturi pentru legume, având numeroși araci înfipți în pământ (aprox. 120), pe care i-a şi reprodus, fiecare fiind tratat individual. Accesul în această zonă era precedat de o pergolă, pe care creștea o plantă cățărătoare, redată și ea extrem de detaliat.

Hermann Meuselbach a fost un pictor peisagist care a activat în Transilvania la sfârșitul secolului al XIX-lea şi în primele două decenii ale celui următor, fiind cunoscut contemporanilor săi, în special în zona Sebeșului, unde a trăit aproape întreaga viață. S-a născut în 28 ianuarie 1858, în Germania, la Eischleben şi a studiat artele frumoase la Școala Saxonă de Artă din Weimar. În 1881 a emigrat în Transilvania, devenind profesor de desen la Gimnaziul Evanghelic din Sebeş, unde a activat până în 1911, când s-a pensionat. În timpul liber se dedica picturii, imortalizând numeroase peisaje atât din localitatea adoptivă, cât şi din împrejurimile acesteia. A încetat din viață la 12 noiembrie 1924, în orașul Sebeş, unde, de altfel, a și fost înmormântat.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Educație și Cultură

UAB, parte a rețelei universitare din regiunea Dunării

Published

on

UAB, parte a rețelei universitare din regiunea Dunării

Universitatea ,,1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia a devenit parte a Danube Rectors Conference (DRC).

Este vorba de rețea universitară care reunește 70 dintre cele mai importante instituții din regiunea Dunării.

„Prin această reușită vom consolida poziția instituției noastre la nivel internațional și vom dezvolta noi oportunități de colaborare în educație și cercetare”, au transmis reprezentanții universității albaiuliene.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba