Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Elevi de 10 la colegiul militar albaiulian: Care sunt aceștia

Publicat

în

Elevi de 10 la colegiul militar albaiulian

După un an de muncă intensă și dedicație, rezultatele s-au dovedit a fi pe măsură pentru patru dintre elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia care au finalizat anul școlar 2023-2024 cu media generală 10.
Este vorba despre absolventul Călin Hartzos, elevul plutonier adjutant Flavius Taflan (clasa a XI-a) și elevii caporal Claudiu Stanciu și Nathan Lascu (clasa a X-a).
Încrederea, munca și perseverența i-au asigurat întotdeauna absolventului Călin Hartzos rezultate pe măsură. Fiecare an de studiu l-a încheiat cu cele mai bune rezultate din promoție, iar ultimii trei ani școlari i-a finalizat cu media 10. Studiul constant, participarea la olimpiade, concursuri școlare sau alte activități educative, dorința de a cunoaște cât mai mult și a se dezvolta l-au ajutat să obțină o performanță școlară deosebită, admiterea la Academia Forțelor Aeriene a Statelor Unite ale Americii.
„Cred că termenul de cel mai bun este puțin absolut. Niciodată nu poți să fii cel mai bun, deoarece există o variantă mai bună a ta care se poate îmbunătăți. Ceea ce am avut tot timpul în vedere a fost că ori de câte ori am ajuns într-o oarecare poziție fruntașă la un concurs în liceu sau mai departe, a fost ca acesta să nu fie un punct al frazei care a reprezentat acest colegiu, ci maxim o virgulă, o pauză după care urmează un alt concurs. Liceul și această vârstă nu îți permit încă să te oprești, indiferent de rezultatele pe care le ai. Ceea ce a însemnat că fiecare astfel de rezultat pozitiv a reprezentat pentru mine o bucurie, dar în același timp și un semn că trebuie să continui”, a mărturisit Călin.
Pentru al doilea an consecutiv elevul plutonier adjutant Flavius Taflan a reușit performanța de a încheia anul școlar cu media 10 la toate disciplinele. Olimpic la limba franceză, participant la Tabăra internațională CLIMS 2023 și la a doua ediție a cursului „EU History and Core Values” de la Lisabona, Flavius a rămas concentrat pe parcursul său educativ, astfel că munca și perseverența i-au adus rezultate școlare deosebite. Pentru el, nota maximă 10 vine nu doar cu satisfacția reușitei, ci și cu noi angajamente, de a continua pe drumul performanței.
„Anul trei de liceu a fost o etapă a parcursului meu educativ pe care am trecut-o cu succes, reușind să finalizez cu media generală 10. Pe de-o parte, acest rezultat mă bucură, fiind nu numai rodul muncii mele, al dedicării, cât și al susținerii celor din jur: profesori, colegi, părinți, cărora le sunt profund recunoscător pentru încrederea acordată și pentru că m-au motivat să continui atunci când totul mi se părea dificil și eram gata să mă dau bătut. Pe de altă parte, această performanță implică datoria de a-mi menține același ritm susținut de învățare, lucru pe care îl văd nu atât solicitant, cât plăcut, deoarece fiecare pas înainte pe tărâmul cunoașterii îmi aduce satisfacția personală de a ști mai multe și astfel de a putea acționa mai eficient în interesul meu și al celor din jur. Deși media 10 este maximul care se poate obține, nu consider că acest număr simbolizează perfecțiunea, ci mai degrabă reflectă mobilizarea de care am dat dovadă în eforturile școlare și disponibilitatea de a face sacrificii în numele desăvârșirii prin cunoaștere”, a mărturisit Flavius.
Și pentru elevul caporal Claudiu Stanciu, anul școlar 2023 – 2024 a fost unul de succes. Cu rezultate frumoase obținute la olimpiade sau concursuri, adjudecarea trofeului Concursului Județean Interdisciplinar de Matematică, Fizică și Informatică „Octav Onicescu” de la Breaza alături de colegi, Claudiu a terminat anul doi de studiu cu media 10. Acest rezultat vine să confirme încă o dată faptul că pregătirea temeinică aduce rezultate de excepţie.
„Pentru mine, a încheia clasa a X-a cu media 10 a fost un obiectiv pe care mi l-am stabilit încă de la începutul anului școlar, posibil însă doar prin muncă, ambiție și perseverență. Știam că dacă vreau să-mi ating acest scop, va trebui să-mi găsesc motivația de a mă pregăti zi de zi și de a nu ceda în fața unui eșec, dar și să privesc studiul ca pe o oportunitate de a mă dezvolta, nu ca pe o obligație. La finalul clasei a X-a, pot spune că sunt fericit pentru performanța obținută și mai motivat să continui anii de studiu cu aceeași performanță, care nu ar fi fost posibilă fără susținerea părinților, a cadrelor didactice și a colegilor” a spus Claudiu.
Elevul caporal Nathan Lascu confirmă faptul că performanța de anul trecut, media generală 10 obținută la finalul clasei a IX-a, nu a fost doar o întâmplare ci rodul unui efort susţinut și dorința de a deveni mai bun cu fiecare zi. Vin să completeze performanța de la clasă, premiile obținute la olimpiade și concursuri din aproape toate domeniile, iar calitățile sportive și tehnice l-au ajutat să performeze și la competițiile sportive dintre care amintim „4rd International Cadet Cup” din Ungaria și Olimpiadei sportului militar liceal.
„Totul devine posibil atunci când ai credință și privești spre ținta pe care ți-ai ales-o. Pentru a reuși am îmbinat munca intelectuală cu sportul și am găsit echilibrul necesar pentru a da performanță în toate lucrurile pe care le-am făcut. Mai mult decât atât m-am folosit de resursele pe care Dumnezeu le-a pus în fiecare și am rămas încredințat că El îmi va da putere și înțelepciune pentru a izbuti. Am ținut capul sus indiferent de situațiile întâmpinate și am continuat să lupt pentru a fi cel mai bun. Clasa a IX-a pe care am finalizat-o de asemenea cu media 10, m-a motivat să continui și următorii ani cu aceleași rezultate excelente. Toate acestea nu le-aș fi reușit fără ajutorul familiei, profesorilor și colegilor care mi-au dat câte un impuls și au fost alături de mine”, a afirmat Nathan.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Noi achiziții de carte în trimestrul al treilea al anului 2024 la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Noi achiziții de carte în trimestrul al treilea al anului 2024 la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba

În ultimii ani, fondul de carte al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba a crescut considerabil, fiind actualizat periodic cu cele mai noi apariții editoriale, în pas cu interesul tot mai diversificat al cititorilor pentru diferite domenii de informare, cele mai multe titluri fiind achiziționate la sugestia acestora.

Drept urmare, numărul cititorilor și al împrumutului de carte au crescut exponențial.

De aceea, politica de achiziție carte a instituției noastre este una coerentă, bazată pe înnoirea și diversificarea fondului existent, în deplin acord cu nevoile comunității. Ținând cont de aceste obiective, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a achiziționat, în trimestrul al III-lea al anului 2024 (perioada 01.07.2024 – 30.09.2024), 725 titluri de carte, respectiv 1116 volume. Bugetul alocat în anul 2024 pentru achiziția de carte a fost de 200.000 de lei, din care s-au cheltuit până în prezent 149751,72 de lei.

„Având în vedere efortul financiar făcut de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba pentru a răspunde nevoilor de lectură ale cetățenilor, vă aşteptăm să ne treceți pragul în fiecare zi lucrătoare, între orele 9:00 – 17:00, pentru a împrumuta la sala de lectură sau la domiciliu cărţile, ziarele şi revistele aflate în colecțiile noastre. De asemenea, îi așteptăm pe toți cei care prețuiesc scriitorii și cartea de bună calitate să participe la activitățile de animație culturală pe care le organizează biblioteca noastră. Asupra colecțiilor de carte și a programului de activități se pot documenta atât pe site-ul instituției noastre, la adresa https://www.bjalba.ro/ cât și pe pagina de Facebook, transmite Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Atelier de teatru destinat liceenilor, la Alba Iulia

Publicat

în

Atelier de teatru destinat liceenilor, la Alba Iulia

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia și Asociația Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca organizează în parteneriat un atelier de teatru documentar/teatru social destinat liceenilor.
Acest atelier a fost gândit în cadrul unui proiect, intitulat sugestiv „ÎN DIALOG”, proiect câștigat la AFCN de asociația parteneră.
Atelierul se va desfășura în perioada 25-27 octombrie, între orele 10.00 și 13.00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși Prichindel. Acest atelier va fi susținut de actorul Doru Taloș.
Înscrierile se fac în perioada 1-15 octombrie și este necesară încuviințarea părinților pentru participare. Înscrierile se pot face la adresa de e-mail: [email protected], după principiul primul venit, primul servit, numărul locurilor fiind limitate.
De asemenea, vor fi susținute două spectacole de teatru, în datele de 25 și 26 octombrie, după-amiaza, care să evidențieze forma de teatru documentar, de teatru social vizată de acest atelier.
În cele trei zile de atelier se vor pune în practică metode și exerciții specifice teatrului documentar, urmate de discuții pentru a înțelege mai bine mizele acestui tip de teatru. Se va începe cu o serie de exerciții simple de actorie și de scriere, urmate de punerea în scenă a unor probleme sociale prin diferite tehnici: enactment/reenactment, teatru fizic, teatru imagine. Se vor folosi ca punct de pornire atât experiențe personale, cât și evenimente colective din istoria recentă. Scopul atelierul este de a apropia participanții de concepte ca teatru social, teatru de intervenție, teatru forum.
Doru Taloș este actor și cadru didactic asociat la Facultatea de Teatru și Film din Cluj-Napoca, co-manager la Asociația Reactor de teatru și experiment, cu studii post universitare la Școala Internațională de Teatru Berty Tovias din Barcelona, Spania. Are numeroase roluri la activ și, alături de o echipă formată din regizori, dramaturgi și actori, a pus bazele unui spațiu cultural definitoriu pentru mișcarea artistică independentă din Cluj.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian: Mortarium – un mojar din marmură descoperit la Apulum

Publicat

în

Exponatul lunii octombrie la muzeul albaiulian: Mortarium – un mojar din marmură descoperit la Apulum

Exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi un mic mortarium din marmură descoperit în bucătăria unei case romane de la Apulum, în cursul cercetării arheologice preventive ALTIP 2023 (Alba Iulia, strada Dimitrie Cantemir).

La intersecția dintre artă și gastronomie antică, sunteți invitați să descoperiți alchimia gusturilor într-un obiect nelipsit din bucătăria romană: mojarul sau mortarium-ul.

Mortarium (lat. pl. mortaria) era un recipient roman folosit în bucătărie pentru a măcina diverse ingredient necesare pregătirii mâncărurilor, în medicină pentru zdrobirea ierburilor medicinale, iar în cosmetică pentru prepararea diferitelor unguente și parfumuri. Într-un mic mortarium din marmură, romanii puteau măcina o varietate de ingrediente, datorită durității și texturii fine a acestui tip de material. Ușor de manevrat și extrem de eficient, acesta permitea realizarea unor rețete delicioase, hrănitoare și aromate, perfecte pentru o masă simplă, dar savuroasă. Putea fi folosit pentru măcinarea mai multor ingrediente, de la condimente și ierburi aromatice (usturoi, coriandru, fenicul, chimen, piper, pătrunjel, mentă, oregano), la semințe și nuci, precum și pentru prepararea sosurilor, salatelor și a gustărilor sub formă de pastă.

Vernisajul va avea loc marți 1 octombrie, de la ora 11.00, la parterul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, unde sunteți așteptați să descoperiți această legătură istorică între mortarium și arta culinară romană, prezentată printr-un exemplu delicios: moretum, o gustare romană pe bază de brânză, usturoi și ierburi, preparată cu ajutorul acestui vas antic.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba