Muzică
Editorii revistei Rolling Stone l-au desemnat, în urma unui sondaj, pe Jimi Hendrix cel mai bun chitarist din istorie
Muzicianul american Jimi Hendrix a fost desemnat cel mai bun chitarist din istorie de editorii revistei Rolling Stone, pe baza unui sondaj la care au participat numeroşi chitarişti de top, dar şi reprezentanţi ai industriei muziciale.
„Jimi Hendrix a făcut să explodeze ideea pe care o aveam despre ceea ce ar trebui să fie muzica rock: a pus stăpânire pe chitară, pe pedala de efecte, pe studiourile de înregistrări şi pe scenă”, a declarat chitaristul Tom Morello, într-un interviu acordat revistei Rolling Stone.
El consideră că cele mai bune piese create de Jimi Hendrix au fost „Purple Haze” şi „The Star-Spangled Banner”.
Hendrix este urmat în top de alţi 10 muzicieni de seamă – Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck, B.B. King, Chuck Berry, Eddie Van Halen, Duane Allman şi Pete Townshend.
Printre muzicienii care au fost selectaţi pentru a-l vota pe chitaristul lor preferat s-au numărat alţi artişti de renume, precum Lenny Kravitz, Eddie Van Halen (care a ocupat poziţia a opta), Brian May şi Dan Auerbach, dar şi mulţi jurnalişti şi editori ai revistei Rolling Stone.
Cei mai buni chitarişti din istorie vor apărea într-un număr special al revistei Rolling Stone – editat cu patru coperte diferite, cu Van Halen, Eric Clapton, Jimi Hendrix şi Jimmy Page -, care va ajunge la standurile de presă, dar şi online, pe site-ul www.rollingstone.com, începând de vineri.
Erou al legendarului concert de la Woodstock din august 1969, Jimi Hendrix este considerat unul dintre cei mai mari chitarişti din istoria muzicii rock. La această „aură” de legendă a contribuit şi tragicul destin al muzicianului, care a murit ucis de abuzul de droguri şi alcool, la vârsta de 27 de ani.
Stilul său, nou la acea vreme, de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. Din cauza vieţii dezordonate, Hendrix a lăsat în urma lui puţine înregistrări de calitate, multe dintre discurile sale care circulă pe piaţă fiind piratate din concerte.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=TLV4_xaYynY”]
historia.ro/
Muzică
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia: Când va avea loc
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia
Un concert 3 Sud Est va avea loc la Alba Iulia în prima parte a anului 2024.
Concertul este programat în 29 martie, de la ora 19.30, și va fi găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor.
„Primăvara sună bine cu 3 Sud Est. Vino să cântăm împreună hiturile lansate de noi in cei 26 de ani de carieră. Încă o dată vom fi INSEPARABILI!”, au transmis membrii trupei.
Muzică
Tradiții de Crăciun, spectacol de colinde cu nume mari ale genului, în 22 decembrie, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia
Tradiții de Crăciun – spectacol de colinde cu nume mari ale genului
Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia organizează joi, 22 decembrie, ora 19.00, a doua ediție a spectacolului ”Tradiții de Crăciun”.
“Vestim Nașterea Domnului!” este îndemnul prin care artiști consacrați, dar și tineri în plină afirmare, vor da viață tradițiilor românești și, mai ales, frumoaselor colinde. Sava Negrean Brudașcu, Corul de Copii “Theotokos”, Duo Art, Cristian Fodor și Gino vor încânta publicul albaiulian, alături de Tudor Limbean (Micul Patriot), Ioana Mărginean, George Drăgan, Georgiana Zbutea și Vlad Lință.
La spectacol intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile).
Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în cadrul Anului European al Tineretului în România
Muzică
2 august: Serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Astăzi, serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș au plăcerea de a vă invita luni, 2 august 2021, la ora 19:00, la sediul lăcașului de cult păstorit de părintele Florin Gatea, situat în Piața Cardinal Alexandru Todea, la o seară de muzică de cameră în compania instrumentiștilor Flavius Ignat (violă), Ana-Teodora Buia (vioară) și Ioana Grünner (pian).
Programul va conține trei lucrări de referință din repertoriul cameral: Sonata în Re minor pentru violă și pian de M. Glinka, Märchenbilder op. 113 pentru pian și violă de R. Schumann, Sonata nr. 2 op.13 în Sol major pentru vioară și pian de E. Grieg.
Momentul muzical va fi completat de vernisajul expoziției de grafică, „Chipuri din temnița Aiudului. Memoria iconică a închisorilor comuniste”, a artistului plastic botoșănean Aida Șușter-Boțan. Expoziţia cuprinde portretele unor mari personalităţi ale culturii și spiritualității româneşti, începând din perioada interbelică până în contemporaneitate, fiind expresia respectului și pioasei aduceri aminte față de înaintași.
Accesul este gratuit, cu respectarea condițiilor de distanțare și cu portul măștii de protecție.
-
Știriacum o săptămână
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 3 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 2 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 4 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 3 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului