Știri
Echipa de robotică a Colegiului National „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, susținută de administrația locală, pentru următorii 5 ani
Consilierii locali din Alba Iulia se intrunesc, la finele saptamanii, vineri, in sedinta extraordinară. Pe ordinea de zi se află un proiect de hotarare ce priveste aprobarea unui protocol de colaborare dintre Municipiul Alba lulia şi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba lulia, pe o perioadă de 5 ani.
Prin solicitarea înregistrată la Municipiul Alba Iulia cu nr. 20053/20.02.2020, Colegiul National „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia solicită acordarea unui sprijin financiar în vederea susţinerii echipei de robotică XEO, pe baza unui protocol de colaborare propus a fi încheiat între părţi.
în ultimii ani echipa de robotică a Colegiului National „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia a evoluat spre un grup dinamic cu un impact pozitiv notabil asupra comunităţii locale şi naţionale. Deschiderea administraţiei locale, cât şi a mediului de afaceri din judeţul Alba a contribuit decisiv la volumul şi calitatea evenimentelor prin echipa XEO a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” a reuşit să spună povestea, sa inspire tinerii elevi ai oraşului şi să contribuie la creşterea comunităţii STEM (Science, Technology, Engineerinq and Mathematics).
Echipa Xeo a apărut din nevoia creării unei comunităţi educaţionale diferite de sistemul clasic de învăţământ, în care tinerii sunt încurajaţi să îşi manifeste şi promoveze valorile şi ideile pentru a-i inspira în egală măsură pe cei care intră în contact cu proiectul lor inovativ, încurajându-i să şl dezvolte abilităţile necesare pentru a-şi atinge obiectivele.
Prin organizarea de evenimente şi conferinţe dedicate roboticii, tehnologiilor informaţionale, aspectelor sociale de lucru în echipă, nevoia de non-formal în educaţie, relaţionarea cu mediul academic şi cu cel business, XEO contribuie la promovarea unor valori comune cu care se identifică o mare parte din tinerii albaiulieni.
Prima competiţie la care Xeo a luat parte a fost Campionatul Naţional de Robotică__BRD First Tech Challenge în anul 2016. First Tech Challenge este cea mai mare competiţie de profil din lume, echipele având de îndeplinit sarcini multiple, programând un robot autonom, controlându-i pe un teren de joc prestabilit, concurând împreună cu alte echipe.Totodată, întregul proces creativ, ştiinţific şi financiar trebuie sa fie documentat într-un caiet tehnic, concursul promovând o perspectivă holistică, spiritul antreprenorial şi buna cooperare între echipe. Devenind un tot unitar al acestor principii, XEO a reuşit să câştige timp de 2 ani consecutivi marele premiu al competiţiei – Inspire Award, acordat echipei care reuşeşte, cel mai bine, să promoveze principiile competiţiei, cât şi premii dedicate, Control Award – pentru cea mai bună soluţie’ de autonomie a robotului şi Connect Award – pentru reuşita de a conecta comunitatea locală în jurul proiectului
Entuziasmul creat în jurul acestui proiect, a încurajat aceşti tineri să formeze o echipă şi în cadrul programul FIRST Lego League Romania, Xeo Academy. Astfel, în fiecare toamnă, odată cu lansarea unui nou sezon al competiţiei, elevii pasionali de robotică de la specializarea matematică-informatică, se strâng şi formează echipa Xeo Academy, o echipă cu mult potenţial, cu prietenii puternice şi gata să facă faţă oricărei provocări. Este vorba despre o competiţie diferită de majoritatea concursurilor organizate până acum în România. Este o competiţie care promovează spiritul de echipă, creativitatea şi afirmarea leadershipului. înarmaţi cu entuziasm şi creativitate, programează roboţi construiţi din piese de Lego şi elaborează un proiect de cercetare pe o anumită temă. în anul 2019 au câştigat, la etapa naţională, premiul pentru cea mai bună Soluţie inovativă, iar în anul 2020, au câştigat la etapa regională, desfăşurată până în acest moment Premiul I, Premiul Campionilor.
Municipiul Alba lulia se angajează să previzioneze şi să aloce anual în bugetul local suma de maxim 40.000 lei aferent acţiunilor propuse în cadrul protocolului de colaborare dintre Municipiul Alba lulia şi Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba lulia.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 21 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 18 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului