Connect with us

Știri

După o absență de șase luni, astăzi, elevii se întorc la școală: Cei mai mulți vor trăi emoția primului clopoțel cu masca pe față, în bănci distanțate, fără festivități

Published

on

Anul școlar 2020-2021 vine cu mari emoții atât pentru copii, cât mai ales pentru părinți. Sunt reguli noi de respectat, scenariul de desfășurare a cursurilor se poate schimba de la o zi la alta, iar riscul de îmbolnăvire nu poate fi evitat în totalitate de nimeni. Totuși, nu vă panicați. Încet, încet, toate detaliile se vor pune la punct. Iată până atunci câteva lucruri pe care trebuie să le știți acum, în primele zile de școală.

1. „Clauză Covid” în contractul semnat de părinte cu școala

Modelul contractului educațional pe care toți părinții îl semnează cu școlile la care au copii a fost schimbat. Noul Regulament de Organizare și Funcționare a Instituțiilor de Învățământ (ROFUIP) vine cu unele modificări, printre care introducerea unei „clauze Covid”. Potrivit acesteia, părinții au obligația de a nu trimite la școală copiii care „prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.). Astfel, în fiecare dimineață, părinții trebuie să le ia temperatura copiilor și să fie atenți la starea lor de sănătate. Dacă apar cele mai mici modificări, trebuie să luați legătura cu medicul de familie.

2. Avizul epidemiologic nu e necesar din prima zi

Dacă nu ați apucat să luați avizul epidemiologic de la medicul de familie, ministrul Educației dă asigurări că nu e nicio problemă. „Este important să știe părinții că nu este obligatoriu să vină cu avizul epidemiologic în prima zi de școală. La fel și cu adeverința pentru educație fizică și sport. În prima lună de la începerea cursurilor pot prezenta această adeverință. Este o măsură pe care ministrul Sănătății a luat-o deja și am transmis-o si noi în unitățile de învățământ, ca toată lumea să fie pregătită. De asemenea, adeverința medicală pe care trebuia să o prezinte un copil, dacă are anumite afecțiuni și dorește să-și continue învățarea în sistem online, această adeverință poate fi dată de către medicul de familie sau medicul curant”, a declarat Monica Anisie.

3. Reguli noi pentru școala online

Elevii din aproximativ 2.000 de unităţi de învăţământ vor învăţa alternativ: jumătate acasă, jumătate la școală

Ministerul Educației a emis un ordin de ministru cu regulile pentru predarea online. Ordinul 5.545/2020 a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial și vine cu precizări importante pentru elevi, părinți și profesori. Astfel, elevul nu are voie să inregistreze activitatea desfășurată în mediul online, în conformitate cu legislația privind protecția datelor cu caracter personal. Dacă nu participă la cursurile online, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate. Rămâne de văzut cum se va rezolva problema semnalului slab de internet sau a lipsei acestuia, care nu le va permite copiilor să se conecteze. Spre deosebire de școala online din primăvară, acum, potrivit legii, profesorii pot pune note sau pot da calificative elevilor, fără să mai aibă acordul părinților.

4. Scenariul poate fi modificat de la o zi la alta

Chiar dacă acum copilul vostru învață în scenariu hibrid sau în scenariu verde, oricând se poate trece la scenariul roșu. „În momentul în care e depistat în clasă un copil cu infecție SARS-CoV-2, toți ceilalți colegi intră în carantină la domiciliu și clasa se închide 14 zile. Dacă avem trei copii din trei clase diferite, întreaga școală se închide și se trece la învățământ online”, a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

5. Vă puteți lua libere plătite să stați acasă cu cel mic

Părinții care stau acasă pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani, atunci când școala se închide din cauza pandemiei, iar cursurile se mută în online, primesc de la stat zile libere și plata a 75% din salariu (nu mai mult de 193 de lei brut pe zi), pe perioada în care stă acasă cu cel mic. Zilele libere se acordă doar unuia dintre părinți, după o cerere depusă către angajator. Pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizaţiei, angajatorul va depune cerere la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Crosul Unirii, ediția cu numărul 55, la Alba Iulia, în 23 noiembrie

Published

on

Crosul Unirii, la Alba Iulia: Care este programul evenimentului

Ediţia a 55-a a tradiţionalei competiţii sportive “Crosul Unirii”, se va desfăşura sâmbătă, 22 noiembrie 2024, în Şanţurile Cetăţii din Alba Iulia (în zona restaurantului Gothic)

Primăria Alba Iulia, în parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, invită pasionații de sport, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, să participe la tradiționalul Cros al Unirii.

La eveniment sunt așteptați să participe copii, tineri și adulți, apți pentru efort fizic. Organizatorii au pregătit diplome, medalii și tricouri pentru toți participanții.
Program:

10:00 – 10:45 Distribuirea tricourilor
11:00 Start 1 km (copii până la 11 ani)
11:15 Start 2,7 km (categorii de vârstă 12 – 90+ ani)
12:30 Festivitate de premiere


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba