Știri
DSVSA Alba desfășoară controale tematice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale
DSVSA Alba desfășoară controale tematice pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba desfășoară verificări specifice pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și pentru a proteja drepturile și interesele consumatorilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe.
Controalele tematice au început în 19 martie și continuă până în 19 aprilie 2025.
Inspectorii DSVSA Alba vor proceda la:
• Verificarea respectării normelor de siguranță alimentară în piețe agroalimentare, abatoare, centre de sacrificare temporare, unități de tranșare, procesare și depozitare a alimentelor, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (măcelării, restaurante, cofetării, hipermarketuri etc.).
• Monitorizarea circulației și sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală și siguranță alimentară.
• Controlul transportului și comercializării produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, pește etc.).
Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare etc).
În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activității unității, aplicarea de sancțiuni și confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică.
Transmitem tuturor consumatorilor să achiziționeze produse doar din spații autorizate și înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru că acestea sunt supuse verificărilor de specialitate și prezintă o garanție pentru consumatori. Cei care cumpără produse, preparate și diferite mâncăruri de la persoane fizice, care le comercializează pe site-uri de anunțuri sau pe rețele de socializare, se expun unui risc iminent de îmbolnăvire și o fac pe propria răspundere. Astfel, pentru evitarea posibilelor episoade de toxiinfecții alimentare, recomandăm achiziționarea produselor tradiționale, cozonaci, prăjituri, platouri cu aperitive și preparate din carne de miel etc., doar de la unități înregistrate, nu și de la persoane fizice neautorizate. Persoanele fizice sau juridice, care comercializează produse alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, riscă sancțiuni contravenționale mari.
Controalele sunt efectuate deoarece ne dorim ca unitățile de alimentație publică și operatorii din industria alimentară să respecte condițiile sanitare veterinare, condițiile de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele alimentare, iar în această perioadă să nu existe toxiinfecții alimentare.
Operatorii din sectorul alimentar din unităţile de vânzare cu amănuntul de produse de origine animală şi nonanimală trebuie să se asigure că produsele obţinute şi comercializate către consumatorul final nu prezintă risc pentru sănătatea publică şi că sunt îndeplinite toate condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare referitoare la: etichetare; asigurarea trasabilităţii; parametrii de calitate şi siguranţă ai materiilor prime şi ai produselor finite; controlul potabilităţii apei; instruirea personalului; controlul stării de sănătate; eliminarea dăunătorilor (insecte, rozătoare, păsări etc.); eliminarea deşeurilor; întreţinerea şi igiena spaţiilor şi a echipamentelor; aplicarea procedurilor de bune practici de igienă, bazate pe principiile siguranţei alimentului stabilite prin ghidurile de bune practici în cazul producătorilor agricoli crescători de animale sau, după caz, a principiilor sistemului Analizei riscurilor şi de identificare a punctelor critice de control (HACCP), având în vedere tipul unităţii, capacitatea de producţie şi specificul unităţii.
Cerințe care trebuie respectate în privința produselor alimentare de bază în perioada premergătoare și în perioada Sărbătorilor Pascale. Carnea de miel:
• Va fi comercializată doar cu certificat sanitar-veterinar și marcată corespunzător.
• Carnea obținută în spațiile de sacrificare temporare poate fi vândută doar direct consumatorilor, nu și altor unități alimentare.
• Transportul și depozitarea cărnii trebuie să respecte normele sanitar-veterinare privind igiena și temperatura adecvată.
• Marcarea cărnii obținute în centrele temporare se va face cu o ștampilă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, conținând indicativul județului și un cod numeric atribuit de DSVSA.
Ouă și produse din ouă:
• Comercializarea se va face doar în unități autorizate, iar producătorii trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar.
• Transportul trebuie efectuat în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, asigurându-se condițiile de temperatură și igienă corespunzătoare.
• Ouăle trebuie să fie marcate conform legislației și să fie supuse examenului ovoscopic.
• Ouăle cu coaja crăpată sau deteriorată vor fi retrase de la vânzare și dirijate către unități de neutralizare.
Lapte și produse lactate:
• Laptele crud destinat comercializării trebuie să provină doar de la animale sănătoase, crescute în ferme autorizate sanitar-veterinar.
• Brânzeturile trebuie expuse la vânzare doar în spații igienizate corespunzător și protejate împotriva contaminării.
• Comercializarea trebuie să fie însoțită de informații despre produs, producător, data obținerii și locul de producție.
• Ambalajele de vânzare trebuie să fie igienizate corespunzător și să asigure trasabilitatea produselor.
Pește și produse din pescuit:
• Comercializarea se va realiza doar în unități înregistrate sanitar-veterinar.
• Produsele trebuie păstrate la temperaturi adecvate și etichetate corespunzător.
• Se va verifica dacă peștele și produsele din pescuit sunt corespunzătoare din punct de vedere al examenului organoleptic și nu prezintă paraziți vizibili.
• Gheața utilizată pentru conservarea peștelui trebuie să fie obținută din apă potabilă și să fie menținută pe durata expunerii la vânzare.
Alte produse tradiționale (cozonaci, prăjituri, legume de sezon etc.):
• Se vor comercializa doar în spații autorizate și sub supraveghere sanitar-veterinară.
• Produsele trebuie să fie ambalate corespunzător pentru protejarea împotriva contaminării.
Măsuri pentru prevenirea răspândirii bolilor animale:
• Pentru prevenirea Pestei Porcine Africane (PPA), a Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) și a Febrei Aftoase, vor fi intensificate controalele asupra transportului animalelor vii și al produselor de origine animală.
• Transportul și mișcarea animalelor vor fi supuse unor verificări stricte, iar în cazul depistării unor focare, se vor impune măsuri de carantină și restricționare a circulației acestora.
• Inspectorii sanitari veterinari, în colaborare cu autoritățile locale și cu Poliția, vor efectua controale în trafic pentru verificarea respectării normelor de siguranță privind transportul animalelor.
Protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și asigurarea siguranței alimentare, reprezintă priorități pentru DSVSA Alba. Este esențial ca toți operatorii din domeniu, implicați în lanțul alimentar, să conștientizeze importanța respectării normelor și să acționeze în mod responsabil pentru a se asigura că produsele ajung în mâinile consumatorilor în cele mai bune condiții, cu respectarea legislației, a standardelor de igienă și siguranță alimentară.
Știri
Reabilitare și renovare energetică a dispensarului medical din Râmeț: Aviz de mediu solicitat pentru proiect
Reabilitare și renovare energetică a dispensarului medical din Râmeț
Primăria Râmeț a socilitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru un proiect care vizează reabilitarea și renovarea energetică a dispensarului medical uman din Râmeț.
Valoarea totală a investiției, contractată prin PNRR, este de 765.525 de lei, plus TVA. Perioada de execuție va fi de 12 luni.
În ceea ce privește degradările de ordin nestructural, se pot enumera burlanele incomplete sau puternic degradate ce permit scurgerea apei pluviale direct pe pereții exteriori ai construcției, contribuind la degradarea finisajelor. Există, de asemenea, infiltrații de apă la interior, atât la nivelul demisolului, cât și la nivelul parterului, în zona plăcii peste parter. Tâmplăria existentă este și ea degradată şi şi-a pierdut proprietățile și performanțele din punct de vedere energetic, atât cea originală din lemn cât şi cea din PVC. Conform auditului energetic, construcția se încadrează în clasa energetică G, iar printr-o serie de măsuri și intervenții se poate crește eficiența energetică a construcției, aducând-o în clasa energetică B. Având în vedere aceste aspecte, se va interveni pentru creşterea eficienței energetice a dispensarului medical uman Râmet, precum și pentru însănătoşirea construcției şi reabilitarea acesteia.
Știri
Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge, astăzi, la Noșlac
Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba ajunge la Noșlac
Au trecut deja patru ani de când Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba pune cu succes în practică proiectul 2.9 Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Proiectul este destinat constituirii, organizării, administrării sau dezvoltării unui fond de carte oferit în custodie de către Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, pentru biblioteci publice sau alte entități educativ-culturale. Scopul proiectului este acela de a sprijini comunitățile cu un fond de carte nouă, fond necesar informării, consultării, cercetării sau organizării proiectelor culturale, în felul acesta contribuind la educarea și dezvoltarea culturală a comunității respective.
În data de 31 martie 2025, de la ora 12:00, cel de-al 41-lea raft va fi inaugurat la Noșlac, în prezența oficialităților județene și locale, prilej cu care se va semna un parteneriat de colaborare între Primăria comunei Noșlac și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. La eveniment vor fi prezenți Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba, Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Florin Claudiu Zilahi, primar al comunei Noșlac, Florina Szekely, directoarea Școlii Gimnaziale Noșlac, Nicolae Usca, preot paroh și bibliotecara Daciana Sabău de la Biblioteca Noșlac. Fiind o adevărată sărbătoare a comunei, activitatea culturală se va încheia cu un moment artistic susținut de cunoscutul Ansamblu Folcloric „Plaiuri Noșlăcene”.
Organizatorii proiectului sunt Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria comunei Noșlac, Biblioteca Noșlac și Școala Gimnazială Noșlac.
Știri
31 martie 1437: A izbucnit răscoala țărănească de la Bobâlna, primul din războaiele țărănești care aveau să zguduie Transilvania
Pe 31 martie 1437 a izbucnit răscoala țărănească de la Bobâlna, primul din războaiele țărănești care aveau să zguduie Transilvania
Răscoala a început atunci când Gheorghe Lépes, episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut să se plătească zeciuiala pe trei ani anteriori și într-o singură tranșă, în condiţiile în care aceasta nu mai fusese strânsă din anul 1434.
Mai mult, micii nobili maghiari și locuitorii români (care înainte erau scutiți de plata zeciuielii, fiind ortodocși) au fost și ei obligați să o plătească.
Când țăranii au refuzat să plătească zeciuiala, episcopul i-a excomunicat. Mişcarea a cuprins toată iobăgimea: români, secui, maghiari şi saşi, acestora adăugându-se orăşeni săraci, lucrătorii de la ocnele din Dej, Sic sau Cojocna, dar şi o parte a micii nobilimi.
De la sfârşitul lui aprilie – începutul lui mai, tot mai mulţi oameni s-au adunat pe dealul Bobâlna, situat în apropierea Dejului, unde au constituit o tabără după modelul iniţiat de cehi în războaiele husite: „comunitatea locuitorilor maghiari şi români ai acestei părţi a Transilvaniei” (universitas regnicolarum Hungarorum et Valachorum huius partis Transylvaniae). Mişcarea s-a transformată curând în guerra rusticorum („război al ţăranilor”).
Trimişii răsculaţilor au mărturisit, în faţa Conventului de la Cluj-Mănăştur, că „erau lipsiţi de toate drepturile şi libertăţile lor, asupriţi la culme şi greu împovăraţi cu sarcini pe care nu le puteau duce”, drept pentru care doreau să „recapete vechile libertăţi acordate şi hărăzite de către sfinţii regi tuturor locuitorilor acestui regat al Ungariei şi pentru a lepăda şi îndepărta apăsarea poverilor de nesuportat”. Voievodul Transilvaniei Ladislau Csáki (1426 – 1435, 1436 – 1437) a respins cererile trimişilor şi a dispus uciderea acestora, declanşând astfel lupta.
Conducătorii răscoalei au fost executați la Turda, iar Clujului i s-au retras privilegiile de oraș, locuitorii săi fiind declarați țărani. Pe 2 februarie a fost reînnoită alianța de la Căpâlna, cunoscută ulterior ca alianța celor trei națiuni (Unio Trium Nationum) prin care s-a reglementat situația socială în Transilvania în următoarele secole.
Sursa:povestilemariinegre.ro
-
Știriacum o săptămână
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 21 de ore
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 2 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o zi
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani