Administrație
Drumul turistic spre „Elveția României” în administrarea Primăriei Șugag: Lucrări de reabilitare în regim de urgență
Drumul turistic spre „Elveția României” în administrarea Primăriei Șugag: Lucrări de reabilitare în regim de urgență
Drumul care face legătura cu o zonă turistică spectaculoasă denumită și „Elveția României” și care leagă DN 67C – Transalpina din zona barajului Oașa, de Luncile Prigoanei și Poarta Raiului, a fost trecut din administrarea Romsilva în administrarea comunei Șugag.
Contractul de predare-primire a fost semnat în urmă cu o săptămână, iar odată cu semnarea s-a și intervenit cu utilaje, drumul fiind la această oră practicabil pe toată lungimea.
Porțiunea de drum are patru tronsoane, cu o lungime totală de 15,4 km, după cum urmează:
1. DAF Oașa – Poiana Muierii (7,542 km) – Sub denumirea „Oaşa-Poiana Muierii”, cu o lungime solicitată de 7,542 km, din totalul de 22,5 km. Tronsonul solicitat începe în dreptul barajului Oaşa la intersecţia cu DN 67C, până la intersecţia cu D.F. Valea Mare – Prigoana, în aproprierea bornei amenajistice nr. 347.
2. DAF Valea Mare – Prigoana (3,286 km) – Sub denumirea „Valea Mare-Prigoana” în, cu o lungime solicitată de 3,286 km, din totalul de 5,6 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei – Oaşa, în aproprierea bornei amenajistice nr. 242.
3. DAF Valea Mare – Prigoana (0,398 km) – Sub denumirea „Vl. Mare-Prigoana”, cu o lungime solicitată de 0,398 km din totalul de 0,4 km. Drumul forestier solicitat începe de la intersecţia cu DF Oaşa – Poiana Muierii, până la intersecţia cu DF Valea Prigoanei situată în locul numit „Luncile Prigoanei”.
4. DAF Pârâul Canciului I+II (4,200 km) – Sub denumirea „DAF PârâuI Canciului”, cu o lungime solicitată de 4,200 km, din totalul de 5,2 km. Tronsonul solicitat începe de la intersecţia cu DF Valea Prigoanei, până la intersecţia cu DF Râul Mare – Şureanu situată în locul numit „Poarta Raiului”.
Potrivit administrației locale, căile de acces sunt un element vital pentru dezvoltarea zonei respective, iar pentru aceasta, comuna Şugag, este pregătită să investească în modernizarea acestor drumuri ajutând astfel la o mai bună exploatare a resurselor turistice, culturale, agricole şi silvice.
Satul de vacanţă Luncile Prigoanei, înfiinţat de către Consiliul Local al comunei Şugag încă din anul 1998, are o bază sportivă şi de cantonament care se află în proprietatea municipiului Sebeş și care are o capacitate de 100 de locuri de cazare. Locurile de cazare din pensiunile de aici depăşesc în total numărul de 500.
Proprietăţile din Luncile Prigoanei sunt racordate la sistemul de energie electrică şi la sistemul de apă potabilă, iar sistemul de canalizare este în stadiu de întocmire a documentaţiei tehnice. De asemenea, toţi marii operatori din domeniul telecomunicaţiilor au instalat relee de telefonie mobilă în zonă.
Mii de turişti sunt atrași aici și de stâna europeană unde se desfăşoară anual serbarea păstorească „Zi, bade, cu fluiera”, eveniment organizat de către primăria și consiliul local al comunei Şugag.
În ceea ce privește satul de vacanță Poarta Raiului, acesta a fost înfiinţat în anul 2004, iar în prezent există mai multe hoteluri şi pensiuni turistice care asigură peste 500 de locuri de cazare. Alte puncte de interes turistic al zonei sunt rezervaţia arheologică Castrul Roman de pe vârful lui Pătru, rezervaţia naturală Iezerul Şureanu și centrul de vizitare Poarta Raiului construit de Consiliul Judeţean Alba, unde sunt prezentate informaţii despre situl Natura -2000 „Frumoasa”.
Principala atracţie turistică a zonei este reprezentată de Domeniul Schiabil Şureanu, unde mergea des și președintele Klaus Iohannis, aflat pe teritoriul administrativ al oraşului Cugir. Lungimea celor zece pârtii totalizează 11.473 metri, fiind dotate cu două teleschiuri şi un telescaun, isr hotelul de la baza pârtiilor dispune de o capacitate de 50 de camere, spa, restaurant, bar şi magazine.
sursa: Ziarul Unirea
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă
-
Știriacum o săptămână
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 2 săptămâni
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o săptămână
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
Podul de fier de la Ocna Mureș, pentru aproape 100 de ani, singurul din Europa cu trafic rutier, feroviar şi pietonal
-
Știriacum 2 săptămâni
28 martie 1923, ziua în care a fost promulgată Constituția României adoptată după Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
-
Știriacum o săptămână
Mănăstirea Afteia, o mândrie a ortodoxiei transilvănene, locul care a renăscut de mai multe ori