Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Drumul TransRegio Blaj-Teiuș-A10, proiect implementat de Primăria Municipiului Blaj, într-o nouă etapă

Publicat

în

Drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10, proiect implementat de Primăria Municipiului Blaj, intră într-o nouă etapă

Împreună cu Secretarul General al Municipiului Blaj, Sergiu Ștefănescu, primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, a participat, la București, la ședința Comisiei Tehnice pentru Siguranța Circulației Rutiere din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), unde a fost susținut proiectul drumului TransRegio Blaj – Teiuș – A10, după avizarea acestuia de către APM Alba, proiect care va fi implementat, pe întreg tronsonul de 20,9 km, de Primăria Municipiului Blaj, a precizat edilul Blajului.

Proiectul a primit avizul Comisiei Tehnice pentru Siguranța Circulației Rutiere și va intra într-o nouă etapă de implementare!

„Sperăm ca până la începutul anului viitor, cel târziu în luna martie 2025, proiectul să beneficieze de toate avizele necesare, astfel încât să fie votat în Guvernul României și să avem Hotărârea de Guvern care să ne permită organizarea licitației pentru lucările de execuție. Ne dorim că investiția să înceapă cât mai repede, pentru a fi finalizată în anul 2028!”, a precizat edilul din Blaj.
„Modernizare DN 14B + Poduri (peste CF M200-Teiuș și CF M300 Crăciunel) (+creșterea siguranței)” este un obiectiv de investiții aprobat în Master Planul General de Transport al României, finanțat exclusiv prin Programul Operațional de Transport 2021 – 2027, care se desfășoară pe raza județului Alba și care traversează teritoriul următoarelor unități administrativ-teritoriale: Teiuș, Mihalț, Crăciunelu de Jos și Blaj, în intravilanul și extravilanul acestora.

În lungime de 20,9 km (foto: traseul verde pe planuri; punct de reper: calea ferată reprezintă traseul roșu), noul drum va cuprinde sectoare care traversează actualul DN 14B și 4 zone de drum nou. Nu vor mai exista localități traversate pe ruta Blaj – Teiuș și nici pasaje de cale ferată, fiind prevăzute construirea a două poduri rutiere peste pasajele de cale ferată de la Teiuș și Crăciunelu de Jos și scoaterea traficului greu din comuna Crăciunelu de Jos. În plus, la ieșirea din Crăciunelu de Jos spre Blaj va exista un sens giratoriu care va face ca drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10 să coboare, pe un sector nou, către lunca râului Târnava, având un punct de apropiere de 12 metri față de râul Târnava, revenind către axul drumului existent doar în proximitatea Heliportului Blaj, evitându-se astfel serpentinele de la intrarea/ieșirea din Blaj.

Drumul TransRegio Blaj – Teiuș – A10 are ca obiectiv principal siguranța rutieră maximă – zero accidente și reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de mobilitate pentru Blaj și pentru județul Alba. Alături de Varianta Ocolitoare a municipiului Blaj, va asigura o conexiune rapidă a Blajului cu autostrada A10 (Sebeș – Turda).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Publicat

în

S-a făcut recepția lucrărilor executate pe un al treilea contract din cele cinci încheiate de municipiul Alba Iulia pe mobilitate urbană

Este vorba de lotul 1, respectiv bulevardul Regimentul V Vânatori, bulevardul Ferdinand și strada I.C. Brătianu.

De-a lungul celor 3,03 km de carosabil, a fost modernizată infrastructura rutieră, cu delimitarea benzilor de transport public, reabilitarea trotuarelor, crearea de piste pentru bicicliști, amenajarea spațiilor verzi, asigurarea scurgerii apelor de pe suprafața străzilor, semaforizarea intersecțiilor principale cu prioritizarea transportului public, realizarea unor stații moderne și iluminate de autobuz, dar și realizarea unui sistem de bike-sharing.
Pe tronsonul recepționat, executantul a fost Elis Pavaje SRL, valoarea lucrărilor fiind de 30.269.547 lei fără TVA, iar garanția acestora 60 de luni. Așa cum am anunțat, până la 1 decembrie vom recepționa toate lucrările contractate, bicicletele pentru bike-sharing și centrul de management integrat al traficului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă: Inaugurarea va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024

Publicat

în

Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, la Valea Lungă

Odată cu începerea noului an școlar, comunitatea din Valea Lungă va primi un dar neașteptat din partea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Raftul Bibliotecii cu peste 300 de volume va poposi la Biblioteca „Ion Bianu” din localitate așteptându-și cititorii de toate vârstele.

Inaugurarea Raftului Bibliotecii va avea loc miercuri, 18 septembrie 2024, de la ora 13:00, la Biblioteca „Ion Bianu” din Valea Lungă.

Evenimentul se va desfășura în prezența domnului Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, a domnului Dan Florin Aldea – primar al comunei Valea Lungă, a domnului Silvan Stâncel – manager Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și a doamnei Camelia Rotar – director al Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” Valea Lungă. Pentru că biblioteca poartă numele ilustrului academician și bibliograf Ion Bianu, la inaugurare vor participa reprezentanți ai ASTRA – Despărțământul „Timotei Cipariu” Blaj alături de președintele Ioan Mihălțan și reprezentanți ai Cercului ASTRA „Ion Bianu” din Valea Lungă, cerc condus de Călina Comșa – cadru didactic și consilier local. Alături de reprezentanții principalelor instituții organizatoare și de partenerii lor sunt invitați să participe la eveniment scriitori, care pot face donații de carte nouă și locuitori ai comunei Valea Lungă, care vor putea să împrumute pe loc noile volume din Raftul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
La finalul inaugurării se va semna un parteneriat între Primăria Comunei Valea Lungă și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, prin care cele două părți se obligă să se sprijine reciproc în implementarea de proiecte culturale. Activitatea se va încheia cu un program artistic susținut de elevii Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.
Proiectul 2.9 Fondul Special – Raftul Bibliotecii Județene Lucian Blaga în Județul Alba are ca scop sprijinirea bibliotecilor publice din județul Alba în diversificarea fondului de carte și îndrumarea metodologică a bibliotecarilor în desfășurarea unor activități de promovare a cărții, a scriitorilor și de implementare a unor activități cultural-educative cu cartea. Proiectul este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Comunei Valea Lungă și a Școlii Gimnaziale „Ion Bianu” din Valea Lungă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

Publicat

în

Nou parc de joacă și fitness în Dumitra: Pregătiri pentru edificare

În satul Dumitra, din comuna Sântimbru, va începe în curând construcția un parc de joacă și fitness în aer liber.

Anunțul a fost făcut de primarul comunei Sântimbru, Ioan Iancu Popa. Acesta a vizitat recent locația aleasă de autorități. Potrivit primarului din Sântimbru, proiectantul și constructorul au început măsurătorile, ridicările topografice și pregătirea designului. Acesta va fi al treilea loc de joacă edificat în 2024 în comuna Sântimbru.

„Planul nostru de a avea în satele noastre unele din cele mai moderne parcuri de joacă și fitness în aer liber din județul Alba. Pe toate le-am gândit și le gândim atent, așa încât fiecare dintre noi, îndiferent de vârstă, să ne putem bucura de ele și să fim și în siguranță”, a precizat primarul Ioan Iancu Popa.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba