Rămâi conectat

Administrație

Drumul comunal 100, de pe teritoriul comunei Întregalde, modernizat: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Primăria Întregalde a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectare și execuție lucrări în cadrul proiectului ”Modernizare drum comunal 100, comuna Întregalde”. Valoarea acestora se ridică la  7.250.896 de lei.

Modernizarea Drumului  Comunal 100, care face obiectul acestei investiții, se va face în conformitate cu soluția tehnică prevăzută în documentația tehnico-economică aferentă alcătuită. Drumul comunal respectiv asigură legătura satelor aparținătoare comunei, respectiv Modolești și Dealul Geoagiului. Drumul își are începutul tronsonului proiectat în Drumul Județean 107K și sfârșitul tronsonului proiectat în Drumul Comunal 76 (Tecșești – Iliești), având o lungime de 3920 de metri.

Drumul comunal este de clasă tehnică V, cu o bandă de circulație, și are o structură rutieră nerigidă formată dintr-o pietruire existentă, aflată în stare de degradare avansată. Drumul prezintă o structură rutieră nerigidă formată dintr-o pietruire formată din balast și pietriș în grosimi de circa 5-10 centimetri, în prezent aceasta prezentându-se într-o stare stare tehnică necorespunzătoare. Din punct de vedere geometric, drumul are o platformă de circa 3-3,5 metri și o parte carosabilă de circa 2,5-3 metri. Pe aproximativ întreaga lungime a drumului şanţurile existente sunt necorespunzătoare, fiind necesară proiectarea de dispozitive noi de colectare a apelor de suprafață. Pentru asigurarea scurgerii corespunzătoare a apelor se impune proiectarea de noi podeţe tubulare din beton sau amenjarea şi decolmatarea podețelor existente unde este cazul.

Terenul pe care este amplasat Drumul Comunal 100 este situat in intravilanul si extravilanul localităților Modolești și Dealul Geoagiului și aparține domeniului public al comunei Întregalde. Terenurile pe care se vor executa lucrările propuse aparţin domeniului public, fiind scoase din circuitul civil în conformitate cu art. 5 din Legea fondului funciar nr. 18/1991. Aceste suprafeţe sunt compuse din platformă, ampriză, zona de siguranţă a drumului, în conformitate cu prevederile Legii 82/1998 şi Ordonanţa Guvernului nr. 21/2005 privind regimul juridic al drumurilor şi normele tehnice privind proiectarea, construirea, reabilitarea, modernizarea, întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea drumurilor publice elaborate şi aprobate prin Ordin al Ministrului Transporturilor (1296/2017). Lucrările nu afectează nici instalaţiile electrice sau telefonice din zonă. În plan, traseul drumului este caracterizat prin aliniamente ce sunt racordate cu curbe. S-a urmărit traseul existent al drumului în plan astfel încât elementele geometrice să se încadreze în standardele în vigoare ce reglementează proiectarea acestei categorii de drum.

Comuna Întregalde este situată în partea centrală a județului Alba, la poalele Munților Trascău, în bazinul superior al râului Galda, la o altitudine ce variază intre 600 și 900 de metri, fiind dominată de Vârful Capra, cu o altitudine de 1.211 metri, și Muntele Cetii, cu o altitudine de 1.234 metri.

Localitatea Întregalde se află la o distanță de 42 de kilometri de municipiul Alba Iulia, la 24 de kilometri de Galda de Jos și la 14 kilometri de Mogoș (localități învecinate), fiind traversată de la vest la est de Drumul Județean 107 K, ce face legătura cu DN 1 și localitatea Mogoș. Drumul Județean 106 H face legătura între centrul de comună și satul Necrilești, continuându-se spre Lacul Iezer din comuna vecină Ighiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Publicat

în

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.

Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.

Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.

Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș

În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.

Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.

De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

Publicat

în

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.

Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.

Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.

E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.

Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba