Administrație
Drumul comunal 100, de pe teritoriul comunei Întregalde, modernizat: Licitația, lansată în SEAP
Primăria Întregalde a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectare și execuție lucrări în cadrul proiectului ”Modernizare drum comunal 100, comuna Întregalde”. Valoarea acestora se ridică la 7.250.896 de lei.
Modernizarea Drumului Comunal 100, care face obiectul acestei investiții, se va face în conformitate cu soluția tehnică prevăzută în documentația tehnico-economică aferentă alcătuită. Drumul comunal respectiv asigură legătura satelor aparținătoare comunei, respectiv Modolești și Dealul Geoagiului. Drumul își are începutul tronsonului proiectat în Drumul Județean 107K și sfârșitul tronsonului proiectat în Drumul Comunal 76 (Tecșești – Iliești), având o lungime de 3920 de metri.
Drumul comunal este de clasă tehnică V, cu o bandă de circulație, și are o structură rutieră nerigidă formată dintr-o pietruire existentă, aflată în stare de degradare avansată. Drumul prezintă o structură rutieră nerigidă formată dintr-o pietruire formată din balast și pietriș în grosimi de circa 5-10 centimetri, în prezent aceasta prezentându-se într-o stare stare tehnică necorespunzătoare. Din punct de vedere geometric, drumul are o platformă de circa 3-3,5 metri și o parte carosabilă de circa 2,5-3 metri. Pe aproximativ întreaga lungime a drumului şanţurile existente sunt necorespunzătoare, fiind necesară proiectarea de dispozitive noi de colectare a apelor de suprafață. Pentru asigurarea scurgerii corespunzătoare a apelor se impune proiectarea de noi podeţe tubulare din beton sau amenjarea şi decolmatarea podețelor existente unde este cazul.
Terenul pe care este amplasat Drumul Comunal 100 este situat in intravilanul si extravilanul localităților Modolești și Dealul Geoagiului și aparține domeniului public al comunei Întregalde. Terenurile pe care se vor executa lucrările propuse aparţin domeniului public, fiind scoase din circuitul civil în conformitate cu art. 5 din Legea fondului funciar nr. 18/1991. Aceste suprafeţe sunt compuse din platformă, ampriză, zona de siguranţă a drumului, în conformitate cu prevederile Legii 82/1998 şi Ordonanţa Guvernului nr. 21/2005 privind regimul juridic al drumurilor şi normele tehnice privind proiectarea, construirea, reabilitarea, modernizarea, întreţinerea, repararea, administrarea şi exploatarea drumurilor publice elaborate şi aprobate prin Ordin al Ministrului Transporturilor (1296/2017). Lucrările nu afectează nici instalaţiile electrice sau telefonice din zonă. În plan, traseul drumului este caracterizat prin aliniamente ce sunt racordate cu curbe. S-a urmărit traseul existent al drumului în plan astfel încât elementele geometrice să se încadreze în standardele în vigoare ce reglementează proiectarea acestei categorii de drum.
Comuna Întregalde este situată în partea centrală a județului Alba, la poalele Munților Trascău, în bazinul superior al râului Galda, la o altitudine ce variază intre 600 și 900 de metri, fiind dominată de Vârful Capra, cu o altitudine de 1.211 metri, și Muntele Cetii, cu o altitudine de 1.234 metri.
Localitatea Întregalde se află la o distanță de 42 de kilometri de municipiul Alba Iulia, la 24 de kilometri de Galda de Jos și la 14 kilometri de Mogoș (localități învecinate), fiind traversată de la vest la est de Drumul Județean 107 K, ce face legătura cu DN 1 și localitatea Mogoș. Drumul Județean 106 H face legătura între centrul de comună și satul Necrilești, continuându-se spre Lacul Iezer din comuna vecină Ighiu.
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă
-
Știriacum o săptămână
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum o săptămână
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
Podul de fier de la Ocna Mureș, pentru aproape 100 de ani, singurul din Europa cu trafic rutier, feroviar şi pietonal
-
Știriacum 2 săptămâni
28 martie 1923, ziua în care a fost promulgată Constituția României adoptată după Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
-
Știriacum o săptămână
Mănăstirea Afteia, o mândrie a ortodoxiei transilvănene, locul care a renăscut de mai multe ori