Divertisment
Dragobetele, sărbătorit la Museikon alături de cursanții Școlii de arte și meșteșuguri din cadrul Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”
Dragobetele, sărbătorit la Museikon, în 24 februarie
Luni, 24 februarie 2025, de la ora 17:00, la Museikon, sărbătorim de Dragobete alături de cursanții Școlii de arte și meșteșuguri din cadrul Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”.
In program:
Expozitie de arta decorativa si arta mestesugareasca
Expun:
• clasa de arte decorative – coordonator prof. Olga Oloieru
• clasele de meșteșuguri tradiționale din județul Alba – coordonatori Bradea Simona, Haneș Daniel, Beleiu Nicolae, Gligor Ionel și Similie Liviu
Expozitie de pictura si design vestimentar
„Legenda Dragobetelui” – creații inspirate din folclorul românesc
Expun:
• clasele de pictură și design vestimentar – coordonator prof. dr. Ioana Raica
Recital de muzica populara
• clasa de instrumente de suflat – coordonator prof. Nicolae Vancu
Recital de muzica folk
• clasa de chitară – coordonator prof. Ovidiu Romoșan
Recital de muzica usoara
• clasa de canto – muzică ușoară – coordonator prof. Marinela Popa
Divertisment
Nu face economii atunci când vine vorba de sănătatea ta: Cum să îți protejezi ochii pe pârtie
Iarna este în toi și chiar dacă nu a nins în toată țara, pârtiile sunt pline de pasionați ai sporturilor pe zăpadă, fie ea și artificială
Dacă și ție îți place adrenalina și vrei să te distrezi pe skiuri sau pe placă, e bine să știi cum îți poți proteja ochii atunci când prinzi viteză pe o pantă de munte.
Poartă lentile de contact
Dacă ai probleme de vedere care pot fi corectate, alege să porți lentile de contact, în locul ochelarilor. Sunt o mulțime de motive pentru care ar fi mult mai indicat să faci asta, primul și cel mai important fiind cel al siguranței. Știi prea bine că pe pârtie se mai ivesc și mici accidentări sau căzături, care, dacă ai purta ochelari, s-ar putea transforma într-un episod foarte neplăcut. Dacă vei aluneca de pe sanie sau ți-ai pierde echilibrul pe placă nu ar fi nicio problemă, cu lentilele la ochi. Nu-ți face griji, pentru că e imposibil ca acestea să își schimbe textura sau destinația la temperaturi mici și sunt mai mult decât recomandate să fie purtate în timpul antrenamentelor fizice, ideea că ar putea îngheța la ochi sau ți-ar putea sări, dacă depui un efort prea mare fiind nimic altceva decât mituri. În schimb, soluțiile pentru curățarea lentilelor pot îngheța foarte ușor, așa că, dacă mergi în vacanță la munte, asigură-te că lași lacrimile artificiale sau substanțele în care lași lentilele peste noapte într-un loc ferit de temperaturile mici.
În afară de lucrurile amintite mai sus, lentilele de contact sunt mult mai bune decât ochelarii, pentru că nu îți va fi afectată în niciun fel vederea periferică, deci nu va exista riscul să nu observi un obiect sau o altă persoană în mișcare din cauza ramelor. Mai mult decât atât, lentilele ochelarilor pot crea iluzii optice din cauza reflexiilor solare, ceea ce în cazul lentilelor de contact este imposibil.
Nu uita de ochelarii de soare
Deși majoritatea oamenilor își cumpără ochelari de soare pe timpul verii, aceștia nu ar trebui să-ți lipsească niciodată, indiferent de anotimp. Chiar dacă soarele estival ți se pare mai orbitor decât cel din timpul iernii, atunci când intri în contact cu zăpada s-ar putea să simți un disconfort mai mare decât în mod normal. De ce? Pentru că zăpada crește cu până 90% razele UV ale soarelui, slăbindu-ți semnificativ puterea de a vedea. Mai mult decât atât, la fiecare 300 de metri pe care îi urci în altitudine expunerea la razele UV va crește cu aproximativ 4%, deci o pereche de ochelari de soare de calitate îți va păstra vederea în stare bună pentru mai mult timp și te va scăpa și de ridurile de expresie pe care le poți dobândi atunci când îți forțezi ochii, din cauza luminii.
Alege produsele potrivite pentru tine
Nu face economii atunci când vine vorba de sănătatea ta. Pentru a-ți menține sănătatea, ai nevoie să îți îngrijești ochii. Curăță-i cu produse special create pentru igiena oculară și nu uita să lași lentilele de contact în lichidul destinat lor, nu în apă sau alte soluții improvizate. La primul semn de disconfort, adresează-te medicului tău oftalmolog, pentru că pierderea vederii sau unele afecțiuni oculare sunt ireversibile, indiferent de acțiunile tale ulterioare.
sursa: greatnews.ro
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
-
Știriacum o săptămână
ALBA și ALBA IULIA: De aici provine denumirea județului și a reședinței de județ
-
Știriacum 6 zile
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum 4 zile
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum 5 zile
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum 3 zile
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum 2 săptămâni
6 februarie-Ziua Roşiei Montane, cea mai veche localitate din țară, locul unde se află cel mai mare zăcământ auro-argentifer din România şi Europa
-
Știriacum 3 zile
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani