Știri
Două lucruri ce sunt interzise fumătorilor
Că fumatul dăunează grav sănătății știm cu toate și nici nu am avea cum să uităm vreo secundă acest lucru pentru că au grijă să ne-o amintească reclamele care rulează pe toate canalele media și sloganele de care ne lovim la orice pas. Află de pe radiounirea.ro ce nu mai este recomandat celor ce fumează.
Dar puține dintre noi știu faptul că efectul nociv al țigărilor este potențat de combinarea acestora cu două alimente aproape la fel de periculoase pentru sănătate: cafeaua și alcoolul. Află, așadar, în cele ce urmează care sunt motivele pentru care cafeaua și alcoolul sunt alimente interzise fumătorilor.
De ce nu trebuie să bei cafea atunci când fumezi
Dacă ești fumătoare, știi fără doar și poate că nimic nu merge mai bine cu țigara de dimineață decât o ceașcă de cafea aburindă. Și chiar dacă nu ai acest viciu, cu siguranță nu-ți este deloc străin acest obicei al fumătorilor. Combinată cu țigara de dimineață, această licoare aromată contribuie la multiplicarea bacteriilor și înlesnește acumularea toxinelor în organism. Să nu mai amintim și faptul că majoritatea persoanelor care au acest viciu fumează prima țigară pe stomacul gol, obicei care are adesea drept consecințe grețuri, amețeli și pierderea poftei de mâncare. Drept urmare, acestea vor sări peste micul dejun, comportament nesănătos care dăunează atât stomacului, cât și siluetei. Totodată, majoritatea fumătorilor au obiceiul de a fuma imediat ce se ridică de la masă. Conform unui studiu recent, o țigară fumată imediat după o masa copioasă echivalează cu… un pachet de țigări.
De ce alcoolul ar trebui să fie un aliment interzis fumătorilor
Atât alcoolul, cât și țigările conțin substanțe cancerigene. Combinate, ele acționează complementar, crescând riscul cancerului. Astfel, fumătorii care obișnuiesc să consume alcool sunt predispuși la apariția cancerului de gât, de sinusuri, bucal, faringian, esofagian și laringian. De asemenea, această combinație distruge celulele și accelerează acumularea toxinelor. Conform unui studiu american de data recentă, 75% dintre tipurile de cancer enumerate mai sus se întâlnesc la fumătorii care consumă alcool. În plus, aceștia sunt de 38 de ori mai predispuși să dezvolte unul dintre aceste tipuri de cancer decât cei care nici nu fumează, nici nu consumă alcool.
Citește și Remedii naturiste recomandate fumătorilor, pentru prevenirea cancerului pulmonar
Consecințele nefaste ale celor 2 alimente interzise fumătorilor asupra neuronilor
Combinarea țigărilor cu cafea sau alcool are urmări nedorite și asupra neuronilor, în sensul în care poate afecta grav memoria. De fapt, fiecare dintre acestea 3 dăunează memoriei. Imaginează-ți ce înseamnă să le combini. Deși pare să inducă o stare de relaxare, nicotina conținută de țigări determină activarea hormonilor stresului, dopamina și adrenalina. La aceasta se adaugă și faptul că această substanță alterează calitatea somnului. Lipsit de nicotină în cele câteva ore de somn nocturn, organismul devine stresat. Pe cale de consecință, somnul nu poate fi odihnitor, fapt ce determină afectarea memoriei.
Consumul de alcool, fie că vorbim despre o cantitate mare ingerată pe termen scurt, fie despre o cantitate moderată ingerată pe o perioadă lungă de timp, determină distrugerea câtorva milioane de neuroni. În plus, consumul de alcool determină o absorbție nesatisfăcătoare a nutrimentelor, fapt care provoacă importante carențe în organism. Vitamina B1 are un rol primordial în procesul de memorare, deci consecința deficitului de vitamina B1 este slăbirea memoriei.
Cofeina, substanța activă a cafelei, determină activarea celor doi hormoni ai stresului. Or, stresul n-a fost niciodată un factor de concentrare, ci dimpotrivă. În plus, cafeaua are proprietăți diuretice favorizând deshidratarea, proces care împiedică buna funcționare a neuronilor.
Sfatul pe care l-am putea da fumătorilor ar fi acela de a fuma de preferință după micul-dejun și înaintea prânzului și cinei și, evident, de a nu combina țigările cu cele două alimente interzise fumătorilor. Doar așa s-ar putea diminua într-o oarecare măsură efectele nocive pe care fumatul le are asupra organismului.
Sursa:avantaje.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
Știri
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Pe 21 noiembrie sărbătorim Ziua mondială a salutului. Salutul reprezintă un element esențial în stabilirea unor relații cu cei din jurul nostru
Salutul este o manifestare de curtoazie cu care întâmpinăm pe cineva, fiind completată de mimică, poziția corpului și ținută.
În 1973, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA au lansat Ziua mondială a salutului (World Hello Day). Ei consideră că salutul reprezintă o formă de acțiune interumană și un element important în realizarea înțelegerii și păcii dintre oameni de religii, rase și naționalități diferite.
În România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică, ea suferind în decursul timpului şi anumite modificări. La noi în țară, forma salutului depinde de zona geografică în care te afli. Bucureștenii se salută cu “Bună”, ardelenii își spun “servus”, iar cei din Banat, Cluj și Sibiu se salută cu “ceau” sau “ciau”.
Tinerii și adolescenții mai folosesc și formule de salut precum “Salve!”, “Salutare!”, “Te sărut!”, “Pa!”, “Noroc!”, “Salut!”, “Hai, te-am pupat!”, “Salut, bărbate!”, “Hi!”, “Hai, pa!”, “Hello!”, “Sal”. Formulele de salut “Sărut-mâna”, “Bună ziua” și “La revedere” aproape au dispărut din vocabularul românilor. Mai mult decât atât, “Cum îți merge?” sau “Ce mai faci?” sunt deja considerate forme de politețe și nu forme de salut.
Mulți români încă mai folosesc saluturi religioase precum “Domnul cu tine!”, “Hristos în mijlocul nostru!” și “Doamne ajută!”. De asemenea, încă se folosesc formule specifice sărbătorilor creștinești precum “Hristos a înviat!” la care se răspunde cu “Adevărat a înviat!”. În ziua Înălțării, credincioșii creștini folosesc salutul “Hristos s-a înălțat!” și răspunsul “Adevărat s-a înălțat”.
De Ziua mondială a salutului, importanța comunicării este evidențiată prin organizarea de diverse demonstrații la nivel mondial. Această zi este sărbătorită în aproximativ 180 de țări. Istoria ne arată că primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere, datând de pe vremea dinastiilor chineze. Oamenii de rând trebuiau să îşi acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitorul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar.
Sursa:a1.ro
-
Știri8 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri3 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri24 de ore ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Știrio săptămână ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători