Rămâi conectat

Știri

Dispensarul uman din Sântimbru reabilitat energetic: Licitația lansată pe SEAP

Publicat

în

Dispensarul uman din Sântimbru urmează să fie reabilitat energetic

Administrația comunei Sântimbru, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede reabilitarea energetică a dispensarului uman.

Licitația are o valoare aproximativă de 813.351.7 de lei. Data limită de depunere a ofertelor este de 09.07.2024.

Administrația Comunei Sântimbru a încheiat Contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență Componenta IO — FONDUL LOCAL — INVESTIȚIA 1.3 — Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Construcția existentă cu destinația de dispensar medical uman, are regim de înălțime parter și structură de rezistență alcătuită din fundații continue sub ziduri, pereți portanți realizați din zidărie de cărămidă, planșeu din beton armat peste parter, șarpantă din lemn ecarisat de rășinoase.

Conform caietului de sarcini, se propune eficientizarea, reabilitarea energetică, reabilitarea sistemului de încălzire și aer condiționat a dispensarului medical.

Astfel, se urmărește reabilitarea moderată a clădirii, prin următoarele:

– Refacerea șarpantei lemn în totalitate și fixarea acesteia de clădire;
– Executarea de centuri din beton armat peste toți pereții portanți;
– Termoizolarea pereților exteriori cu vată minerală bazaltică 15 cm;
– Termoizolarea planșeului peste parter cu vată minerală bazaltică 30 cm;
– Înlocuirea elementelor nestructurale: tâmplărie exterioară, tencuielilor și finisajelor;
– Executarea unui trotuar de protecție în jurul clădirii și a sistemului de colectare și îndepărtare a apelor pluviale;
– Demolarea coșurilor de fum;
– Igienizarea podului;
– Fixarea șarpantei de structura clădirii;
– Îmbinarea elementelor din lemn cu piese adecvate unde acestea lipsesc, și unde se îmbină cu șarpanta existentă peste punctul farmaceutic, care nu face obiectul acestei documentații;
– Repararea trotuarelor existente de protecție în scopul eliminării infiltrațiilor Ia infrastructura clădirii expertizate;
– Sporirea rezistenței termice a pereților exteriori peste valoarea minimă prevăzută de normele tehnice în vigoare prin izolarea termică a acestora cu un strat de plăci de vată minerală bazaltică având grosimea de min. 15 cm, montarea accesoriilor de protecție — colțare, picurătoare etc. și realizarea tencuielilor decorative exterioare;
– Sporirea rezistenței termice a soclului prin izolarea termică a acestuia cu un strat de polistiren extrudat având o grosime de min IO cm până la cota de — 70 cm față de cota terenului sistematizat contribuind astfel la diminuarea semnificativă a punții termice formată pe perimetrul plăcii pe sol și Ia intersecția cu pereții exteriori, strat de armare cu plasă de fibră de sticlă, tencuiala decorativă (permeabilă Ia vapori, dar impermeabilă Ia apă);
– Izolarea termică a planșeului peste parter cu un strat de plăci de vată minerală bazaltică având grosimea de min 30 cm, montarea unei bariere contra vaporilor și placarea cu un strat de lemn;
– Repararea șarpantei de lemn, consolidarea ei și înlocuirea învelitorii de țiglă ceramică cu alta similară;
– Se propune desfacerea sistemului de colectare a apelor pluviale și înlocuirea Iui;
– Înlocuirea suprafețelor vitrate de PVC existente, cu unele foarte eficiente energetic din PVC cu geam termopan cu trei straturi de sticlă LOW — E (4 — 12 — 4— 12 – 4) cu argon;
– Asigurarea etanșeității la aer prin aplicarea de benzi de etanșeitate;
– Asigurarea continuității stratului etanș la nivelul îmbinărilor sau străpungerilor în anvelopa clădirii;
– Montarea unor sisteme de umbrire —jaluzele pe interior după caz (pe partea sudică).

Licitația are o valoare aproximativă de 813.351.7 de lei. Data limită de depunere a ofertelor este de 09.07.2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alexandru Borza, pionierul ecologiei și conservării mediului în România

Publicat

în

Alexandru Borza, pionierul ecologiei și conservării mediului în România

Alexandru Borza, născut în 21mai 1887, la Alba Iulia, renumit botanist, întemeietor al Grădinii Botanice din Cluj și al geobotanicii din România, a fost și membru al Academiei Române, precum și preot român unit, protopop onorar al Clujului.
A fost printre primii specialiști europeni care au realizat cercetări sistematice în etnobotanică.
Pasiunea sa pentru natură a început încă din școala primară, continuând cu studiile la Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908) și, ulterior, la Facultatea de Științe din Budapesta, unde a obținut licența în 1911 și doctoratul în științe naturale în 1913, cu teza intitulată „Studii asupra genului Cerastium din spațiul carpatic și balcanic”.
Realizările lui Alexandru Borza includ:
*Fondarea Grădinii Botanice din Cluj-Napoca (1920): Aceasta a devenit un important centru pentru cercetarea botanică și educație în biologie, fiind astăzi una dintre cele mai mari și diversificate grădini botanice din Europa de Est.
*Contribuții semnificative în taxonomie și floristică: Alexandru Borza a descris numeroase specii de plante și a avut un rol crucial în aprofundarea cunoașterii florei României, fiind un promotor activ al cercetărilor botanice.
*Implicare în conservarea mediului: A fost un pionier al protejării ariilor naturale din România, contribuind la înființarea unor rezervații naturale și susținând cu tărie conservarea biodiversității.
*Activitate didactică: Ca profesor universitar, Borza a format numeroase generații de botaniști și a fost un promotor dedicat al educației publice privind importanța naturii și protejarea mediului.
Alexandru Borza rămâne o figură emblematică pentru ecologia și conservarea mediului în România, lăsând în urmă o moștenire valoroasă pentru generațiile viitoare.
sursa: facebook Consiliul Județean Alba

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru debutul unui nou an școlar

Publicat

în

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru începerea școlii

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș, cu câteva zile de începerea noului an școlar. După ce a fost finalizată reabilitarea clădirii, zilele acestea se muncește de zor la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate.

”În curtea liceului teoretic reabilitat proaspăt, cu toate instalațiile noi, sigur pentru tinerii noștri și dascălii lor, lucrăm la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate, care ne puneau în pericol și dăm încet, încet, o față nouă curții interioare a liceului nostru!

Bătălia pentru modernizarea școlii teiușene continuă pentru că ne pasă de copiii noștri!”, au transmis reprezentanții administrației locale.

Lucrările de reabilitare termică a Liceului Teoretic din Teiuș au demarat la începutul lunii ianuarie 2023, iar valoarea investiției depășește 3,3 milioane lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire regională de lucru, organizată în Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Publicat

în

Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au organizat, în 4-5 septembrie, o întâlnire de lucru pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală.

La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanți din cadrul ANSVSA – Direcția Generală Siguranța Alimentelor, Directia Generala Control Oficial și DSVSA Alba, inspectori din cadrul DSVSA Cluj, DSVSA Tmiș, DSVSA Arad, DSVSA Bihor, DSVSA Hunedoara, DSVSA Caraș-Severin și DSVSA Sibiu.
Tematicile abordate au fost de actualitate, relevante și au acoperit aspecte esențiale precum aplicarea flexibilă a cerințelor de igienă și a procedurilor bazate pe principiile analizei de risc (HACCP) în domeniul alimentelor de origine nonanimală.

De asemenea, s-a pus accent pe controlul oficial privind criteriile microbiologice la produsele de origine nonanimală, implicarea în cazurile de toxiinfecții alimentare și gestionarea notificărilor aferente prin sistemele de alertă și cooperare administrativă. Un alt subiect important discutat a fost înregistrarea unităților din domeniul alimentelor de origine nonanimală, aspect esențial pentru asigurarea unei monitorizări eficiente a siguranței alimentelor.
În cadrul întâlnirii au fost analizate documente relevante pe tematica aleasă, care au reflectat modalitatea de implementare de către structurile județene a cerințelor specifice. De asemenea, au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale pentru a permite o mai bună înțelegere și abordare unitară privind realizarea controalelor oficiale pe segmentele aferente acestei tematici.
S-au pus în discuție aspecte legate de legislatia si procedurile de lucru specifice domeniului care trebuie respectate în procesul de producție, transport și comercializare a alimentelor de origine nonanimală. Au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale, cu scopul de a facilita o mai bună înțelegere și abordare unitară și în mod eficient a problemelor legate de siguranța alimentară.
Totodată, a fost organizată o deplasare la o unitate de obținere a produselor prelucrate din legume și fructe unde s-a realizat observarea și evidențierea aspectelor referitoare la flexibilitatea în aplicarea flexibilă a cerințelor generale de igienă și a procedurilor care au la baza principiilor HACCP.
Întâlnirea de lucru a facilitat realizarea unui schimb util de bune practici care să permită îmbunătățirea activitații de control oficial la nivel judetean si adaptarea, acolo unde este cazul, a legislatiei și procedurilor de lucru în acest domeniu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba