Rămâi conectat

Știri

Deţinuţii vor avea interfon în celulă şi grupurile sanitare separate de camerele de deținere: Condiţiile din penitenciarele din România se schimbă

Publicat

în

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a emis un ordin prin care condiţiile din penitenciarele din România se vor schimba considerabil. Pe lista îmbunătăţirilor cu care trebuie să fie dotate celulele apar acum interfonul şi regulatoarele de temperatură şi presiune a apei de la duş, iar camerele trebuie să aibă minimum 2,5 metri înălţime. Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.

Actul, care a abrogat un ordin din 2010, semnat de Alina Bica, pe atunci secretar de stat în Ministerul Justiției, cuprinde Normele minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de cazare a deținuților și, prin urmare, este de așteptat ca acestea să devină referință pentru recursul compensatoriu. Cu alte cuvinte, orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor, scrie digi24.ro.

Iată care sunt condițiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spațiile de detenție din România de acum înainte:

– grupurile sanitare să fie separate de camerele de deținere.

– camerele de deținere să aibă, în funcție de regimul de executare și de amenajare, între una și patru prize de alimentare cu energie electrică.

– fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV și terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.

– camerele de deținere nou construite sau modernizate să aibă „cel puțin 2,5 metri între podea și tavan”.

– saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de șase paturi, o suprafață de cel puțin 7 metri pătrați/deținut și un cubaj de 20 metri cubi/pat.

– fiecare penitenciar să amenajeze „cel puțin o cameră de protecție destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile.

– iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deținuților.

Citește și Aproape 200 de deținuți de la Penitenciarul Aiud au fost utilizați la muncă, anul trecut

– în regim de maximă siguranță, deținutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nișă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duș (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură și cantitate a apei și cu regulator de timp) și cadă de duș, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete și regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și vas WC-monobloc, poliță pentru chiuvetă (ușor de curățat, rezistentă la foc și depuneri), oglindă, spațiu tehnic, ușă metalică cu grilaj și vizetă cu geam de protecție.

– în regim închis sau în arestul preventiv, camerele să fie de două persoane și dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (de 40×100 cm), scaune (metalice, fără spătar), paturi (suprapuse), nișă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete și regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și vas WC-monobloc, poliță pentru chiuvetă, oglindă, duș și cadă duș (separate de chiuvetă-WC printr-un perete), perdea, ușă metalică cu grilaj și spațiu tehnic.

– în regim semideschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane și să fie dotate cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, zece scaune din plastic, două mese rabatabile pe latura mică (amplasate astfel încât să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă și fereastră), nișă depozitare, cuier, suport TV (care să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toți deținuții), paturi suprapuse, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) și două vase WC-monobloc, polițe pentru chiuvetă, două oglinzi, două dușuri (cu regulator de temperatură și cantitate a apei și regulator de timp, cu posibilitatea de reglare a unghiului de cădere) și două căzi de duș, perdele, ușă metalică și spațiu tehnic.

– în regim deschis, camerele să fie dimensionate pentru 10 persoane și să fie dotate cu: fereastră cu gratii, registru de căldură, zece scaune din plastic, două mese (poziționate la o distanță care să permită trecerea simultană a două persoane pe intervalul creat între masă și fereastră), nișă depozitare, rafturi, cuier, noptiere (din lemn sau metal, de maximum 50x50x30 cm), paturi suprapuse, suport TV (să asigure vizionarea programelor TV concomitent de către toți deținuții), priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, două chiuvete (cu regulator de timp)și două vase WC-monobloc, două polițe pentru chiuvetă, două oglinzi, două dușuri (cu regulator de temperatură și cantitate a apei și regulator de timp) și două căzi de duș, perdele, ușă și spațiu tehnic. Spațiile de depozitare a obiectelor personale (haine, încălțăminte, ustensile de scris, etc.) se amenajează într-o încăpere separată de spațiul destinat odihnei.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba