Sport
„De odinioară”! Când oamenii, chiar se bucurau de sport! Clubul Sportiv „Unirea” Alba Iulia a adus orașul la viață, în perioada interbelică
Sportul a fost permanent o temă de dezbatere, chiar şi la Alba Iulia, un oraş cu ceva mai mult de 10.000 de locuitori în perioada interbelică. În presa vremii apăreau numeroase articole care descriau cu optimism sau cu decepţie situaţia sportivilor şi a echipelor.
„Nu ştim în primul moment cum să o considerăm, ca temă umoristică, sau tragicomică. Nu credem că ar fi încă în toată România un oraş cu o viaţă sportivă mai neglijată ca cea din Alba Iulia”.
Articolul încărcat de sarcasm apărea în 1924 în ziarul Vestea. Autorul, camuflându-şi identitatea sub pseudonimul Dellius (istoric roman din sec. I î.Hr.), era probabil avocatul Simion Vulcu, politician liberal interesat de promovarea sportului în Alba Iulia. Unii autori deplângeau situaţia în care ani de-a rândul acest domeniu al vieţii publice s-a limitat la meciurile de fotbal jucate de elevii Liceului „Mihai Viteazul”.
Se va vedea însă că pesimismul lor exclusiv nu era justificat. Sportul local nu era atât de insignifiant şi, la urma urmei, un oraş cu 11.000 de locuitori la 1910 şi 12.000 la 1930 nu putea concura cu Clujul, Aradul sau Timişoara.
Pe de altă parte, articolele scepticilor nu monopolizau coloanele ziarelor. Existau şi reporteri care apreciau meciurile elevilor Liceului „Mihai Viteazul” şi care, prezentându-le, ne oferă prilejul să aflăm că în 1923, spre pildă, mai existau echipe de fotbal precum „Victoria” sau „IMTK”. Încă din primii ani ai secolului XX, Alba Iulia dispunea de un pavilion de tenis, complet refăcut în 1927, când i s-a adăugat un al doilea. Peisajul oraşului, sub acest aspect, s-a schimbat radical în 1924.
Un articol din Vestea, din luna iulie, saluta iniţiativa „tinerimii muncitoare” de a înfiinţa un club care să favorizeze practicarea sporturilor de vară şi de iarnă şi care să-şi ferească astfel membrii de inactivitate şi de pierderea timpului prin cafenele. „Sportul din Alba Iulia a reînviat”, proclama titlul unui articol ce relata despre desfăşurarea, la 16 august 1924, a adunării de constituire a Clubului Sportiv Muncitoresc din Alba Iulia (CSMA). Probabil în acelaşi an s-a trecut la o nouă titulatură, Clubul Sportiv „Unirea”.
În primăvara anului 1927, asociaţia s-a reorganizat, sub preşedinţia avocatului Simion Vulcu, fost deputat (1922-1926) şi viitor prefect al judeţului Alba, din 1933. Pe lângă cea destinată fotbalului, clubul mai cuprindea secţiuni de tenis, canotaj, gimnastică, atletism, ciclism şi înot. Între cheltuielile mai semnificative, preşedintele Vulcu le-a consemnat pe cele pentru echipamentul fotbaliştilor, apreciind sprijinul acordat de sucursala locală a Băncii Centrale. Nu ne surprinde faptul că fotbalul a avut partea leului în bugetul şi în interesul clubului. Născută într-un mediu muncitoresc, era firesc ca organizaţia să prefere un sport popular precum fotbalul, fără a ignora însă tenisul sau gimnastica. Această înclinaţie se conforma de altfel preferinţelor publicului.
„Unirea” a avut adversari precum „ATE” Arad (1925), Nitrogen Târnăveni (1925) sau „Jiul” Lupeni (1927). Nu însemna puţin lucru o victorie cu 2-0 împotriva echipei „Şoimii” Sibiu (1927), cu 3-1 în deplasare cu „Sparta” Gherla, sau chiar egalul (2-2) cu „HTV”, echipa campioană a Sibiului (1927). Alte sporturi cultivate de CS „Unirea” erau mai curând activităţi de divertisment, dar prin aceasta nu erau mai puţin importante. A fi patinajul din iarna anilor 1924-1925 de pe lacul oraşului sau „canotajul” practicat din 1927 cu cele şapte bărci, pe acelaşi lac.
Apariţia clubului a animat viaţa mondenă a Alba Iuliei. La solicitarea secretarului general Octavian Oreştian, primăria a aprobat folosirea sălii Teatrului „Caragiale” în vederea desfăşurării unei serate, la 13 noiembrie 1924. În anul următor, la 17 octombrie, pentru a marca începerea culesului strugurilor, CS „Unirea” a organizat în sala de festivităţi a hotelului „Europa” o petrecere dansantă cu jocuri de societate, concurs de frumuseţe, confetti şi serpentine. Taxa de intrare de 25 de lei era destinată rotunjirii veniturilor clubului. (Sursa documentare: imagini-istorie.apulum.ro, proiect Memoria Urbis – „Alba Iulia – o istorie în imagini a oraşului prin străzile şi monumentele sale”)
sursa: adevarul.ro
Sport
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Alecsandru Boloage, luptător legitimat la CS Unirea Alba Iulia și pregătit de instructorul Alin Moldovan, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de Tineret, desfășurat în 16 martie la București.
Alecsandru Boloage are 17 ani și a concurat la categoria de greutate – 63 de kilograme. El s-a clasat pe locul 3 la Campionatul European de Tineret după ce a obținut 3 victorii în fața unor sportivi din Cipru și Turcia.
Alecsandru Boloage practică taekwondo de peste 8 ani, fiind pregătit de instructorul Alin Moldovan. În această perioadă, el a obținut mai multe medalii la competiții naționale și internaționale, reușind să-și mențină parcursul ascendent, fiind unul dintre tinerii sportivi cu mare potențial din județul Alba.
De asemenea, în aceeași perioadă, a avut loc competiția București Open 2025. La această competiție, sportivii secției de taekwondo ai CS Unirea Alba Iulia au obținut 3 medalii, după cum urmează:
Vas Karina – locul 2;
Grapa Andrei – locul 3;
Alecsandru Boloage – locul 3.
„Mulțumesc Federației Romane de Taekwondo, în special domnului președinte Constantin Apostol, pentru efortul depus în desfășurarea competiției și pentru șansa dată sportivului nostru de a participa. De asemenea, în spatele acestor rezultate se află sprijinul constant al conducerii CS Unirea Alba Iulia. Medalia de bronz obținută de Alecsandru la competiția europeană vine ca o recunoaștere a eforturilor sale și a potențialului său de a deveni un nume important în lumea sportului de performanță. Îi felicit și pe Karina și Andrei, pentru rezultatele obținute. Avem mult de muncă în continuare”, a transmis Alin Moldovan
Sport
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, care sunt pasionați și practicanți ai șahului, au avut posibilitatea de a-l cunoaște pe șahistul albaiulian Mihnea Costachi, maestru internațional.
Acesta le-a prezentat elevilor câteva exerciții de șah, cu diferite niveluri de dificultate, care să-i ajute să gândească rapid cele mai bune mutări pe care să le facă în partidele viitoare.
Tânărul maestru internațional le-a oferit elevilor militari și câteva sfaturi pentru abordarea cu succes a următoarelor competiții de profil: concentrare, gestionarea eficientă a timpului și a emoțiilor.
„Sunt onorată de întâlnirea cu maestrul internațional Mihnea Costachi și sunt convinsă că lecțiile și sfaturile primite de la acesta mă vor ajuta să îmi îmbunătățesc jocul de șah și să obțin rezultate cât mai bune”, a spus elev fruntaș Bianca Salati-Dragoș.
Șahiștii se pregătesc sub coordonarea locotenentului Alexandru Simion, reușind să obțină premii frumoase la concursurile de șah la care participă.
Sport
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025: Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025. Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obține, prin sportiva Laura Alexia Bogdan, medalia de aur la Campionatul Național Individual U21, desfășurat în 7-9 martie la București. Aceasta este prima medalie obținută de către secția de judo a CS Unirea Alba Iulia în acest an.
Laura Bogdan a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme și a câștigat toate cele 3 meciuri pe care le-a avut de disputat.
Judoka Laura Bogdan este elevă a Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica) și o sportivă care a reușit să demonstreze că atunci când munca se îmbină cu disciplina și seriozitatea, succesul se obține în timp.
Sportivii secției de Judo sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Campionatul Național Individual U21 a fost organizat de către Federația Română de Judo și Agenția Națională pentru Sport.
Mult succes sportivilor CS Unirea Alba Iulia la viitoarele competiții!
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 5 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 4 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 7 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 6 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani