Dacă vă doriți un animal de companie sau aveți deja unul, trebuie să treceți pe la cabinetul veterinar sau să consultați o farmacie veterinară online, pentru a-i implanta un microcip.
Microciparea, sau înregistrarea în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân, este o acțiune pe care trebuie să o facă orice stăpân de câine. Microciparea este obligatorie pentru a putea călători în străinătate cu animalul dumneavoastră de companie. De asemenea, pentru a trece granița este nevoie și de eliberarea unui pașaport internațional.Implantarea subcutanată a microcipului este un procedeu permanent și neinvaziv. În cazul în care pierdeți animalul de companie, îl puteți găsi mai ușor cu ajutorul microcipului. Procedeul de microcipare este similar cu o injecție obișnuită. Pentru implantare se folosește o seringă specială, de unică folosință, și un ac subțire și steril. Puteți apela la farmacie veterinară online pentru a afla mai multe informații. Procedura nu necesită anestezie și nu provoacă hemoragii.
Citește și Două rase de câini din România, recunoscute internaţional
Microcipul este un dispozitiv de mărimea unui bob de orez, care stochează câteva informații, cum ar fi datele de contact ale stăpânului. Nu afectează în niciun fel starea de sănătate a animalului. Dispozitivul rămâne în același loc pe toată durata vieții animalului și nu are nevoie de baterii, funcționând pe unde de joasă frecvență, care sunt detectate de un scanner special. Câinii care nu sunt înregistrați la Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân vor fi considerați fără stăpân și nu vor putea fi vaccinați antirabic. Câinii nou-născuți trebuie microcipați și înregistrați în maxim 90 zile de la fătare, înaintea vânzării, donării sau scoaterii în spații publice a acestora.
Pentru a călători în afara țării cu animalul dumneavoastră de companie este nevoie de un pașaport. În acesta sunt trecute informații despre sănătatea animalului, dar și condul de bare al microcipului. Pașaportul se obține de la cabinetul veterinar doar după ce animalul a fost deparazitat și microcipat. Un microcip implantat în animalul dumneavoastră de companie ajută și la descurajarea furtului, animalul fiind foarte ușor de găsit, odată ce este prezent în baza de date a autorităților. De asemenea, crește și posibilitatea returnării animalului pierdut către stăpânul său.