Știri
De ce ar trebui să purtăm toți măști în public
Pentru a înțelege de ce măștile de protecție ar putea funcționa, este important de văzut cum se răspândește coronavirusul. Când a reușit să infecteze pe cineva, virusul Sars-CoV-2 responsabil de producerea bolii deturnează celule pentru a se replica, scrie BBC .
În urmă cu câteva luni cineva care ar fi purtat o mască de protecție în public ar fi atras privirile în multe țări neobișnuite cu acest tip de comportament. Acum ele sunt un simbol al vremurilor ciudate în care trăim. Iar pe măsură ce unele guverne au început să relaxeze restricțiile și renunțe la carantină, permițându-le cetățenilor să iasă în public din nou, tot mai mulți oameni aleg să poarte o mască în public. În primele zile ale pandemiei, multe guverne au avertizat publicul împotriva purtării măștilor temându-se că o creștere a cererii ar lăsa personalul medical de pe primul front în lupta cu COVID-19 fără un echipament de protecție esențial și ar putea induce un fals sentiment de siguranță în rândul populației. Unele țări și-au schimbat între timp politica, Statele Unite fiind una dintre ele. Altele, precum Cehia, Austria, Slovacia sau Germania au făcut purtatul unei măști în public obligatorie. Dar pot măștile de protecție să facă o diferență reală în lupta cu COVID-19? „Un punct cheie este că țările care au reușit să aplatizeze curba au folosit măști în public”, susține Chris Kenyon, șef de departament la Institutul de Medicine Tropicale din Antwerp, care a analizat dacă purtarea măștilor a jucat vreun rol în limitarea răspândirii COVID-19 în anumite țări. „Acestea au fost preponderent țări asiatice. Din diferite motive, până foarte recent, experții europeni (cu excepția celor din Cehia), au fost incapabili să învețe ce a funcționat în Asia”, susține dr. Kenyon. Pentru a înțelege de ce măștile de protecție ar putea funcționa, este important de văzut cum se răspândește coronavirusul. Odată ce a infectat pe cineva, virusul Sars-CoV-2 responsabil de producerea bolii deturnează celule pentru a se replica.
Virusul este „remarcabil de rezistent sub formă de aerosoli” comparativ cu alți coronaviruși studiați
Pe măsură ce acesta se înmulțește, noile particule de virus sparg pereții celulelor și se răspândesc în corp, ajungând în plămâni, gură și nas. Când o persoană infectată tușește, aceasta poate elibera în aer stropi minusculi, denumiți aerosoli, care conțin coronavirusul. O singură tuse poate răspândi până la 3.000 de picături și există temeri că virusul poate fi răspândit și prin vorbit. Odată ieșiți din gurile noastre, mulți din stropii mai mari vor ateriza pe suprafețele din jur în timp ce cei mai mici vor rămâne suspendați în aer cu orele, de unde pot fi respirați. În timp ce comportamentul virusului afară sau în încăperile cu aer condiționat este mai puțin înțeles, există îngrijorări că acesta se poate răspândi prin sistemul de ventilație al clădirilor. S-a descoperit că virusul Sars-CoV-2 poate supraviețui în aerosoli pentru cel puțin trei ore potrivit unui studiu al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite. Însă un studiu mai recent, încă nepublicat, a descoperit că noul coronavirus poate infecta persoanele și la mai mult de 16 ore după ce a ajuns în aer sub formă de aerosoli. Potivit acestuia, virusul este „remarcabil de rezistent sub formă de aerosoli” comparativ cu alți coronaviruși studiați. „Măștile de protecție ar putea ajuta la reducerea transmisiei comunitare în special dacă sunt folosite în transportul în comun și zonele aglomerate”, susține Ben Cowling, directorul departamentului de epidemiologie și biostatistică a Universității Hong Kong. Împreună cu colegii săi, acesta a publicat recent un studiu care analizează eficacitatea măștilor de protecție în prevenirea răspândirii virusului de la persoanele infectate. Cercetătorii au descoperit că o mască chirurgicală standard e eficientă în a reduce considerabil cantitatea de virus transmisă prin respirație și tuse de către cei infectați cu diferite forme de virusuri respiratorii, inclusiv cu o tulpină a noului coronavirus. Unul din motivele pentru care purtarea unei măști de protecție este atât de importantă în cazul COVID-19 este datorită numărului mare de purtători asimptomatici care pot răspândi virusul. Se estimează că între 6% și 18% din cei infectați nu prezintă niciun fel de simptom. La aceasta se adaugă și perioada de incubare de aproximativ 5 zile, dar care poate ajunge până la 14 în unele cazuri, înainte ca o persoană infectată să dezvolte simptome și să prezinte semne că ar putea fi contagios. Între timp acesta poate infecta un număr mare de oameni înainte să înceapă să se simtă rău. „Din această cauză este deosebit de dificil să împiedici răspândirea comunitară”, spune Cowling.
Chiar și purtarea unei măști făcute acasă poate reduce numărul de aerosoli pe care îl emitem atunci când vorbim
„Dar dacă toată lumea poartă măști, asta ar însemna că și cei infectați sau asimptomatici ar purta o mască. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea cantității de virus care ajunge în mediu și poate cauza noi infecții”. Chiar și purtarea unei măști făcute acasă poate reduce numărul de aerosoli pe care îl emitem atunci când vorbim, potrivit unui studiu al Institutului Național pentru Sănătate din Statele Unite. Însă dacă măștile ar putea ajuta la prevenirea răspândirii virusului de către cei infectați, pot ele să îi protejeze pe cei sănătoși să nu îl inhaleze? Capacitatea măștilor specializate ca aparatul respirator N95 și FFP-2 de a filtra particulele din aer este ridicată, acestea fiind proiectate să filtreze 95% din particulele de până la 0,3 micrometri. Însă când vine vorba de capacitatea lor de a împiedica pătrunderea unui virus rezultatele sunt mixte întrucât un virus poate avea doar 0,01 micrometri iar unii cercetători susțin că dimensiunea coronavirusului care cauzează COVID-19 ar fi de 0,07-0,09 micrometri. Dar virusurile respiratorii tind să fie suspendate în aerosoli, care variază între 0,1-900 micrometri și blocarea acestora este adesea mai importantă. Unele cercetări sugerează că aceste măști respiratorii sunt eficiente când vine vorba de protejarea indivizilor de COVID-19. O analiză asupra personalului medical din China a arătat că purtarea aparatelor de respirat N95 a prevenit infectarea cu virusul, în pofida faptului că medicii au intrat în contact cu pacienți foarte contagioși. Acesta este și unul din motivele pentru care aceste măști sunt considerate atât de importante pentru personalul medical din prima linie. Îngrijorarea este că dacă oamenii de rând vor cumpăra aceste echipamente care deja sunt adesea greu de găsit, personalul medical și alți muncitori cruciali vor rămâne expuși și vulnerabili. Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat oamenii să nu cumpere acest tip de măști iar acesta a fost motivul pentru care multe guverne au ezitat să încurajeze populația să poarte măști în public.
O altă potențială problemă cu purtatul măștilor în public ține de faptul că este necesară o instruire pentru ca acestea să fie purtate corespunzător. Dacă nu sunt purtate corect, acestea nu vor crea un sigiliu facial iar particulele virale vor putea pătrunde pe margini. Dar există și alternative mai simple la dispoziție. Un studiu recent a găsit că măștile de tip 3M, precum cele folosite de chirurgi în sălile de operație, ar putea preveni inhalarea a până la 75% din particulele de până în 0,02 micrometri. Însă cum cererea pentru măștile chirurgicale este atât de mare, mulți oameni sunt forțați să caute propriile alternative. Online există deja o gamă variată de modele ce pot fi făcute acasă. Măștile făcute din filtre de aer condiționat antialergene și saci de la aspirator pot fi aproape la fel de eficiente ca un resporator N95 în timp ce cele din bandane de bumbac sau eșarfe de lână sunt cele mai puțin eficiente. „Există mult potențial pentru aceste tipuri de măști”, afirmă Cowling. „Nu există niciun motiv pentru care măștile chirurgicale ar fi cele mai bune de purtat în comunitate, dar unele tipuri de materiale au prea multe găuri în ele și nu sunt eficiente”. La fel ca măștile N95 și cele chirurgicale, cele făcute în casă sunt bune doar pentru o utilizare înainte de a fi dezinfectate. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite recomandă spălarea regulată a măștilor făcute în casă. Iar apa fierbinte s-ar putea să nu fie suficientă, un studiu recent descoperind că virusul Sars-CoV-2 poate supraviețui la temperaturi de până la 60 de grade Celsius. Din fericire săpunul și detergentul sunt eficiente în distrugerea virusului. Testele făcute pe măștile fabricate în casă au arătat că acestea pot ajuta la reducerea dispersării virusului pe suprafețe atunci când oamenii tușesc. Dacă suficiente persoane poartă măști atunci când ies în public, ar putea avea un impact dramatic asupra rapidității cu care coronavirusul s-ar răspândi din nou, în special dacă acest lucru va fi combinat cu alte măsuri precum respectarea distanțării sociale și spălatul pe mâini.
Sursa:hotnews.ro
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului