Societate
De 1 iunie, Cetatea Alba Carolina va deveni ”Cetatea Copiilor” – jocuri, muzică şi dans pentru micuții albaiulieni, de ziua copiilor
Festivalul Cetatea Copiilor, ajuns la a VIII-a ediție, un eveniment organizat de administraţia albaiuliană va avea loc luni, 1 iunie 2015 în Cetatea Alba Carolina. Pentru câteva ore cetatea bastionară va fi ocupată de către copii, de ziua lor
Un nou prilej de bucurie pentru cei mici, dar şi pentru cei care încă nu au uitat ce înseamna joaca, prinde contur în Cetatea Alba Iulia. Festivalul Cetatea Copiilor, ajuns la a VIII-a ediție, este un eveniment unic în România și reprezintă un prilej atât pentru copii cât şi pentru părinţi de a petrece mai mult timp în aer liber bucurându-se împreună de jocurile copilăriei. Într-un spaţiu generos (Piața Cetății și str. Militari) vor fi amplasate corturi, miniterenuri de sport, piste, parcuri gonflabile şi alte echipamente adecvate jocului, spectacolului şi competiţiei.
Pe lângă jocurile din Piaţța Cetăţții, de 1 iunie, între orele 10.00-13.00, cetatea Alba Carolina devine locul de întâlnire al fanilor Violettei! Începând cu ora 10.00, copiii sunt aşșteptaţți cu activităţți dedicate prin care vor avea prilejul, timp de 3 ore, să demonstreze că sunt adevaraţți fani ai îndrăgitului serial de la Disney Channel, “Violetta”.
Fanii vor avea parte de numeroase momente speciale: vor putea cânta melodiile Violettei împreună cu Andra Gogan, protagonista emisiunii “I Love Violetta”, vor dansa şși se vor întâlni cu alțţi fani Violetta pentru a discuta despre personajul lor preferat, în aşșteptarea concertului “Violetta Live” care va avea loc pe 2 septembrie, în Bucureşști, la Arena Națţională. Cu prilejul acestui eveniment, editura Litera va lansa 2 noi titluri din colecţția “Violetta”– Jurnalul meu secret şși Jurnalul de vacanţță, iar Danina Line va prezenta colecţia de tricouri de vară dedicată Violettei. În plus, participanţții vor putea face schimb de stickere cu personajele lor îndrăgite din cărţți şși film, vor descoperi stilul Violettei de la stilişști cu experienţță şși vor putea participa la concursurile pregătite special pentru ei.
Incepand cu ora 13.00, scolile de dans Chirila si Maria Brudan vor sustine spectacole de dans.
Întreaga zi va însemna un tur de forţță cu jocuri şi concursuri susţinute de voluntari şi animatori profesionişti, pe tot parcursul zilei: jocuri gonflabile, baloane, îngheţțată, face painting şși orice altceva își mai pot imagina cei mici. Nu vor lipsi nici cadourile şși premiile pregătite pentru cei mai activi şși talentati dintre puşști.
Unul dintre cele mai aşșteptate momente din preajma zilei în care sărbătorim bucuria copilăriei va avea loc cu o zi mai tarziu, pe 2 iunie, când copiii de la șşcolile, grădiniţțele şși centrele speciale din Alba Iulia vor primi îngheţțată. Şi în acest an sponsorul acestui demers itinerant desfăşșurat prin intermediul Direcţției de Asistenţță Socială este societatea Alpin 57 Lux.
Societate
„Păduri dacice de fag”, habitat forestier protejat în Alba
„Păduri dacice de fag”, habitat forestier protejat în Alba
Habitatul forestier 91V0, cunoscut ca „Păduri dacice de fag” (Symphyto-Fagion), este un habitat de interes comunitar din Alba protejat la nivelul Uniunii Europene, inclus în anexele Directivei Habitate.
Acest tip de pădure, endemic Carpaților, este caracteristic regiunii și se dezvoltă pe suprafețe extinse în acest areal. Este format din păduri mixte de fag (Fagus sylvatica), brad (Abies alba) și molid (Picea abies), care cresc pe soluri neutre, bazice sau ușor acide.
Flora caracteristică include specii precum mierea ursului (Pulmonaria rubra), tătăneasa (Symphytum cordatum), breabănul (Dentaria glanduligera), piciorul cocoșului (Ranunculus carpaticus), spânzul (Helleborus purpurascens), omagul (Aconitum moldavicum) și vulturica (Hieracium rotundifolium).
Majoritatea acestor specii înfloresc primăvara, în aprilie-mai.
În județul Alba, acest habitat este protejat în siturile Natura 2000: ROSCI0253 Trascău, ROSCI0085 Frumoasa, ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0121 Muntele Vulcan, ROSCI0324 Munții Bihor și ROSCI0339 Pădurea Povernii – Valea Cernița.
Societate
Rezervația naturală Iezerul Ighiel: Prin ce impresionează
Rezervația naturală Iezerul Ighiel: Prin ce impresionează
Rezervația Naturală Iezerul Ighiel este o rezervație naturală mixtă situată în sudul Munților Trascău, la obârșia Văii Ighielului, pe teritoriul comunei Ighiu, în satul Ighiel.
Cu o suprafață de 20 de hectare, rezervația include cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România, înconjurat de o pădure cu biodiversitate ridicată, oferind un peisaj pitoresc.
Lacul are o adâncime maximă de peste 9 metri, adâncimea medie este de 4,3 metri, lungimea maximă atinge 440 de metri, iar lăţimea maximă este de 140 de metri. Între linia oglinzii apei şi fundul cuvetei se acumulează un volum de aproximativ 225.000 de metri cubi de apă.
Vegetația cuprinde păduri de fag, carpen și brad, iar flora erbacee include specii precum vinărița și piperul-lupului, breabăn, iarba câmpului și grizdei.
Societate
20 noiembrie: Ziua mondială a copiilor
Zi universală dedicată copiilor
La 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a copiilor, ce susţine solidaritatea internaţională, sensibilizarea copiilor din întreaga lume şi creşterea bunăstării copiilor.
Începând din 1990, Ziua mondială a copiilor marchează adoptarea, în aceeaşi zi, de Adunarea Generală a ONU, atât a Declaraţiei, cât şi a Convenţiei pentru Drepturile Copilului.
Declaraţia pentru Drepturile Copilului, adoptată la 20 noiembrie 1959, defineşte drepturile copiilor la protecţie, educaţie, sănătate, joacă, adăpost şi o alimentaţie potrivită. Preocupată de vulnerabilitatea femeilor şi a copiilor în situaţii de urgenţă şi de conflict, Adunarea Generală a invitat, în 1974, statele membre să respecte Declaraţia privind protecţia femeilor şi a copiilor aflaţi în situaţii de urgenţă şi conflicte armate. Declaraţia interzicea atacurile sau închisoarea femeilor civile şi a copiilor şi susţinea în totalitate drepturile femeilor şi copiilor în timpul conflictelor armate. În 1978, Comisia pentru Drepturile Omului a prezentat un proiect de Convenţie privind Drepturile Copilului, în vederea examinării, unui grup de lucru al statelor membre, agenţiilor şi organizaţiilor interguvernamentale şi neguvernamentale. Anul 1979 a fost declarat Anul internaţional al copilului, pentru a marca împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Declaraţiei pentru Drepturile Copilului.
La 20 noiembrie 1989, Adunarea Generală a ONU adopta Convenţia pentru Drepturile Copilului, apreciată ca fiind realizarea majoră pentru drepturile omului, recunoscând rolul copiilor ca actori sociali, economici, politici, civili şi culturali. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile.
România a fost printre primele state care au semnat şi ratificat Convenţia ONU, în anul imediat următor adoptării sale în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, prin Legea nr. 18 din 28 septembrie 1990. În 2004, a fost adoptată Legea nr. 272 pentru protecţia şi promovarea drepturilor copiilor (republicată în temeiul art. V din Legea nr. 257/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013, dându-se textelor o nouă numerotare), care reglementează cadrul legal privind respectarea, promovarea şi garantarea drepturilor copilului. Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile cu protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, şi ale celorlalte acte internaţionale în materie la care România este parte.
sursa: agerpres.ro
-
Știriacum 3 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 7 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 7 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 3 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului